用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

各位

今日剛剛去完聽社署舉辦的講座. 原來社署網址裡面有刊登2004-2005年度家長講座講義.

內容有如下:
1. 親子法門﹕與孩子一同遊戲
2. 溝通法門﹕聆聽與對話
3. 管教法門﹕化解對抗行為
4. 學習法門﹕提高幼兒專注力
5. 減壓法門﹕你好,家人好,孩子好
6. 教養法門:   訓練幼兒自律

有時間可以click入下面睇下http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_cps/sub_946/

mamee

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

臨近母親節, 大家都講近況/開心事啊~真好.

我就, 上個禮拜同今日都同阿仔去左海灘游水. 舊年只係去過泳池游. 見阿仔攬住個水抱, 毫無懼色=唔識驚, 用狗隻式撐下撐下游左出海中間, 其實都覺得好開心同幾搞笑

祝大家母親節快樂!

mamee

st
Hello))) 好開心聽到你一家人都安好同適應, 希望你搬入新屋後快d搞掂個電腦, 之後我地就可以電聯電聯喇

Joanna
補祝諾諾生日快樂, 日日有進步!

mamee

tin_tin 寫道:
小艾比,

yiu yiu 係 i位都進步左咁多, 入左s位咁多支援, 一定進步得更加快呢    

小艾比

我亦很相信tin_tin那位話, yiu yiu係i位都進步不少, 若多了s位的支援, 進步會更加快.

你其實已經行了最難的一步(決定讀s位). 現在只要向自己所選的路繼續努力行, 就可以了. 你不嬲也是樂天積極派, 緊記要繼續樂天積極下去啊!

mamee

Dear all

嘩..個topic真係跌到無影無蹤

我個仔最新近況係, 我今晚發現左佢蛀牙啊 :-|  其實平日佢刷得真係幾'拿西'下, 呢方面以後我會著緊些.
依家最急切就係要找牙醫資料, 呢方面我會pm下呢道既會友. 希望阿仔見牙醫可以順順利利過關, 呢個都算係一個很好既考驗(見牙醫).

mamee

tin_tin 寫道:
mamee,

你點發現佢蛀牙ga? 佢有叫痛嗎?

tin
佢無叫痛, 係我用眼睇到. 我用眼都睇到, 我估一定係蛀左囉 :-|  
'洗腦'方面, 我尋晚已經同佢睇緊果本'亮亮去拔牙', 同俾我d補牙佢睇. 希望到時見牙醫會ok啦.

洗牙, 其實我都好怕..仲怕過去睇婦科

hinhinmummy
我都諗住同阿仔睇私家, 希望找到個有睇我地小朋友經驗既. 我會繼續係bk問下其他媽咪. Anyway, thanks for sharing

mamee

Hello 各位

今朝見完牙醫, 阿仔補左隻蛀牙喇, 過程都幾順利. 係呢道, 好多謝介紹那位牙醫給我的BK媽咪, 佢知係佢架喇

mamee

seafood..

tin

係, 實在太耐..所謂一日不見如隔三秋

大仔?

陸美

努力的我當然有溫書. 阿妹已經幫你9掂啦嘛, 收到架喇

mamee

我撐~

yvonneguo

其實單憑你數句說話, 我相信無人能夠答你囡囡地是吾真的有問題. 健康院那邊怎樣說? 評估得1歲, 是指語言, 認知又或大小肌?

不知你聽聞過"協康會"這個機構未, 它辦的一些課程可能適合你囡囡們. eg [url=http://www.heephong.org/chi/slp/files/1230/SLP-THT-15-G-003, 004, 005.doc]「On Your Mark」為1歲半-3歲發展遲緩的兒童而設的學習基礎及專業力訓練小組 [/url] 有時間你click入去睇下.

另, 協康會首頁網址是 http://www.heephong.org

mamee

babytszkin 寫道:
今日聽我個st講具非正式統計而家平均每500個便有一個係自閉症或自閉症傾向的小朋友-.-但60年前1萬個只有4-5個?????點解快得咁緊要,真令人   

babytszkin

我相信, 是因為越來越多人認識自閉証吧!
試想想, 你說的比例是60年前喎.

mamee

yvonneguo

唔好意思咁遲先覆你, 因為之前去了旅行.

正如hinhinmummy所講, 協康收費算是適中. 加上給2歲以下小朋友的course真的不多. 其實你住在邊區, 九龍/香港/新界? 若有適合的course, 我再幫你留意.

mamee

復活節快樂! 大家去邊道玩呢?

我地就去了大嶼山過左一晚, 主要目的係玩沙灘同埋學踏2個輪單車, 都連續踏了2日(次)單車. 意想不到地, 阿仔踏第1次2輪單車竟然就踏到, 細路仔既野真係估都估唔到. 可能依家既小朋友踏單車機會多, 所以學得仲快過我細時. 呢份簡直可以話, 係一份好好既復活節禮物

我地呢道既媽咪, 真係好易滿足; 阿仔學到踏2輪單車, 已經可以開心一大餐  

mamee

hinhinmummy 寫道:
同埋最開心既係, 我買到一套mtv係粵語的兒歌, 有小雨點, 小小姑娘, 123呢d, 還有埋卡拉ok tim, 入邊既動畫, 係配合埋首兒歌的歌詞既, 係hk, 真係搵左幾年都搵吾到, 估吾到返大陸可以搵到, 還要吾係貴, 20元一隻咋, 本來想買多幾隻返黎送比你們, 但又驚好似過左果個歲數, 無人要未side law, so 最後都無買到.............

我相信, 你仲有好多方法幫朋友(d媽咪)手, 如果佢地想要的話, 我知你明既

abby
真係高興啊! 你那句"奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ "又再一次發揮出來

joanna
去試下軒媽所講那個牙醫(我隻仔都係果道補過牙), 佢真係有心幫我地小朋友. 至於補唔補就係下一步的事, 試下吧. 真係唔得再想辨法.
喊就預左, 我隻仔第2次番補時都喊. 睇到佢咁, 我自己都好唔舒服. 補完咪係咁多謝個牙醫, 之後又自我安慰"阿仔都唔想既, 佢真係驚嘛", 再同老公呻2句就無事lu

mamee

原文章由 小艾比 於 07-7-13 14:26 發表
又係時候up 下先

今年去參觀阿女學校畢業禮, 除左去睇阿女表演外, 無啦啦有意外驚喜o既事, 就係阿女攞左個全組勤學獎, 睇黎呢份獎都係頒比我喇 , 不過另外又一驚喜係抽到份禮物. 嘻 ...

勤學獎真係你同阿女平分=你分勤(同阿女training), 阿女分學(阿女努力學習), 少了是但一方都唔會有今日既成果
‹ 上一主題|下一主題