用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有報考王錦輝交流區
發新帖回覆
樓主: 邪惡木馬
go

有報考王錦輝交流區   [複製鏈接]

我仔已讀完12年畢業,或者我又講下我見到既校內情況。

有D家長見到冇呈分,升中想去名津可以點呢?  我見同屆同學就自行考中學,都係你地所謂1A果D,其他大部份都直上中學部,有D去外國。

其實揀得龍校,就係唔想煩,開開心心讀12年,有班玩足12年既朋友啫,要考津校其實就無謂考龍校(個人想法)。

至於又有人擔心happy school即係學習鬆散? 我覺得好睇個人,我仔小學係好開心,有各式各樣OLE,但中英數底打得幾好,去到中學就博殺了。

另外,我都估唔到學校在升學方面有咁好支援,我仔大學醫科面試,升學主任介紹了舊生給我們俾意見,又安排了升學顧問給我仔,真係有D意外。

注意: 唔係hardsell,只係希望給有興趣家長多一點資訊,我知道考學校的徬徨,希望大家都揾到適合自己仔女既學校。

回覆 ashash123 的帖子

同學可以選擇考DSE 或 Alevel,不論考那個試,都可以申請入本地或外國大學。

PollyButton 發表於 23-11-6 09:33
回覆 22welldone77 的帖子

請問小朋友係可以自己揀讀DSE定AL, 還是按成績分配的? ...

當年我地係任揀,又冇聽到有人揀不到Alevel(可能我識人少)。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊