用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
go

如果培育及發展資優小朋友? [複製鏈接]

happy.4ever 發表於 22-7-19 17:58
回覆 小曳人 的帖子

請問world class test例如有咩? 同埋唔傳統教學係咪要國際學校?
如果只係輕微嘅專注力問題,學下圍棋/中樂器/繪畫/運動等,對身心靈全面都有所平衡。

老實講,要畀高昂費用嘅課程,就適可而止啦,小朋友嘅作息時間有限,經驗話我知,兒童成長,遊戲/身體/品格/社交發展「經歷」係最影響深遠嘅。

王家爸爸    發表於 22-7-24 17:47

happy.4ever 發表於 22-7-20 14:20
回覆 ABC-DAD 的帖子

我仔而家咩都冇學,有時又話好悶,但叫佢揾運動學下,佢又話無興趣 ...
去玩下囉,唔好放個焦點係培養資優生啦,當佢一個正常小朋友咁去買玩具,去沙灘,做下父母細個喜歡嘅事。遊山玩水,做個正常人。

happy.4ever 發表於 22-7-18 16:19
小朋友7歲,IQ148,其中邏輯推理160,同時有少少專注力不足徵狀。 請教一下,做完 test,其實有咩要跟進或 ...
真心想問下你自己對小朋友有咩定位、期望或者計劃?目標係咩?
你同太太有無自己嘅生活目標/娛樂,養寵物、做運動、聽音樂、畫畫、睇戲或者任何有興趣嘅活動那怕食嘢?

happy.4ever 發表於 22-7-20 17:14

出去遊山玩水佢ok, 但有時都會寧願宅喺屋企,但學嘢佢就冇興趣,之前佢話想畫畫丶想 ...
有想學嘅嘢係好,揾啱嘅老師同模式好大分別,唔好心急或者放棄。
有時父母陪佢一齊學下,一家人樂在其中如制作陶瓷之類有製成品可留念,又有滿足感,唔一定玩出証書先有作用。

剛到書展,係5B消閒博覽睇小朋友玩競技疊杯幾開心下

happy.4ever 發表於 22-7-20 14:20

我仔而家咩都冇學,有時又話好悶,但叫佢揾運動學下,佢又話無興趣 ...
學一啲小朋友會易上手過大人嘅活動,又唔會因體能差異,追唔到大人果類,如花式跳繩,運動攀登之類,好快學習動機就出嚟。

giver    發表於 22-7-23 15:45

mandy_520 發表於 22-7-27 09:25
我見好多資優小朋友最後都係津校轉去直資或者國際,其實轉呢類學校真係對佢哋發展較好? ...
你小朋友呢個類型係最好嘅,平均地高,學業唔難攪,師長都喜歡帶呢類仔架。
你地原生家庭方向好就keep 著,唔好急轉校跳班,等佢可以發展穩定嘅社交同情緒。

有時間再交流下,146,未來155-160+by 10+yr if no critical changes

mandy_520 發表於 22-7-26 16:05
我都好想知點樣培育先對孩子最好。我都冇諗過小朋友會喺資優。係被學校老師一次次投訴,由當初以為喺ADHD, ...
應該做嘅係培養佢運動能力,或學業以外嘅興趣作長遠發展同規劃,發展好體質,對成長好有正面作用。參加啲家長可以參與嘅團體活動,體育會,藝術團體都可以試試。

轉校或者增加新嘅學習競技平台的話,我選後者,而且我偏向升中階段先轉更理想嘅「學校」,除非本身學校令會係對小朋友健康成長不利嘅主因。

有咩可以同Daddy 媽咪一齊學呢?我建議一個,外語,日語,法語,國語,德語,呢幾種語言嘅學習平台係香港算成熟,長遠更可以在升學,旅遊移民有得著。但唔同時學兩樣,打好一種基礎,有中級水平再考慮有無時間學。暑假開始最好天氣熱,係室內學語言咪幾好呢

Greylay 發表於 22-10-4 11:47

好奇問一下有無玩體育運動?早睡的男孩身體發育應該幾好。
注重休息係非常非常重要的一件事。

是女生?

Greylay 發表於 22-10-22 18:38
係呀,女生。完全零運動細胞。不過好喜歡玩board games
文靜。電腦技能強嗎?

Board game 發生(展)邏輯思維同解難能力都好吖,外語(掌)握應該不差吧?
社交能力也得到發展,性格開朗,自然人緣好。

Greylay 發表於 22-10-22 19:15
長處真係在讀書方面(音,體都不出色),不過學業上沒見到特別dominant 嘅科目(好多gifted 都Maths 好叻) ...
All round係讓父母最幸福的苗。

Greylay 發表於 22-10-22 19:17
外語掌握係幾好。特別發音,超級準繩
可以試下一家人玩下射箭或氣手槍,南華會幾有水準架。
係極度要培養專注力同提升心理質素嘅事。

Greylay 發表於 22-10-22 19:12
唔強。只係ok , 不過從小記性特別好。諗嘢好logic , 喜歡跟大人傾計多過跟小朋友玩。
...
高中前最好要補強,好重要x3,真的重要。
對大學進修好有用。

Greylay 發表於 22-10-22 19:33

你意思係中三要開始谷谷佢?中四先谷就遲,right ?
谷就不必咁嚴重,中三前功課輕鬆應付到,中一就可以正規一啲學下電腦技,不單未來做project 得心應手,擴闊升學進修路都好有利。

回覆 Greylay 的帖子

我估你地自己有哂計劃,我多口講下啫,見你另一個貼有19頁,睇左一陣。
好。平常心看待。

Greylay 發表於 23-9-15 11:44

Hi ,
PM傾
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊