用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

好貼地氣

clz 發表於 22-4-7 21:08
好似好有道理咁⋯⋯大話怕計數
當有10萬考生400個名额收, say, 36分 top 0.2%.

入學人數減一半,決策層會減少學額多過降低入學要求喎。出生到入大學,有18年去調整...大話怕計數,降低左入學要求,咁收啲識計數嘅定收啲識講數嘅呢?
補充:出生率減半,唔會反映學習能力向下,反而要資源集中,要求保持教育質素,提升競爭力,更無必要降低門檻啦。

clz 發表於 22-4-7 21:37
香港適齡人口下降而同時香港需要多D醫生所以增加學額喎, 不是嗎?
你睇清楚當中嘅關係先啦。不是嗎?

mcl203 發表於 22-4-7 21:53
出生率下降,未必同尖子數量成正比例下降。簡單啲來講,每個家庭嘅資源分配更可以集中,以前2個各洗$5000 ...
多謝你,我慳返好多口水

happyLC2006 發表於 22-4-2 23:12
想請教各位,阿女在學校成績距離學霸仍有一段距離,級名次一向徘徊於15-20之間,band 1A-B學校。
但她對醫 ...
覆一覆樓主先
級15-20,中四生,band 1A-B學校
囡囡有自己目標。

咁恭喜你,有呢啲條件,選讀咩科都係好有競爭力。

書就佢自已讀,家長可以自己留意多少少行業發展,畀佢感覺到家人關心就夠。

有志者事竟成,父母千萬不要向子女發放「不自量力」疑慮。
好嘅心理質素,要靠家長說話去滋潤。

b3410    發表於 22-4-8 10:53
giver    發表於 22-4-7 23:45

happyLC2006 發表於 22-4-8 07:58
你講得好啱啊!
放心,一直以來我都偏向用鼓勵的方式去給予意見,因為小女性格較敏感,我都怕說話不當會令 ...
女兒好有方向感,處事有層次有章法,是家教使然吧,放鬆點,等水到渠成

係呢個帖就見到群策群力,幫手揾出路;某啲帖...某啲言論會偏向情緒化,咁我都專重個人感受嘅。

提起出師表,有兩句我都好鍾意

那些親      那些    遠     

係咁多啦,去行山

數據分析會改變歷史嗎?

數據可以計劃未來,用成點,各顯神通啫

老生常談 又係平常心,向前看,生活愉快

有無數據分析一下

一犬吠聲,百犬吠影是否有道理,行山經常遇到狗,你靜靜地行過唔理,就無嘢?

嗰天好猛太陽,正常人會曬衫,醒目嘅分析專員們會未出太陽就曬衫,快人一步。有太陽就收衫,有啲料到

數據用得好,係要智慧。

數據唔會改變歷史,可以為未來做啲嘢嘅。

令人不愉快嘅字眼,我主動去編輯同刪除,呢十幾年都係咁。

態度嘅嘢,唔好咪改囉,好閒。

以前嘅工作關係,見過有唔少所謂分析都係得啖笑,可能勁嘅唔輪到我接觸到。

分析數據起碼都要有前瞻性,講舊史,就無趣啦。

過去左就算數架啦。

數據,真係好高深架,我睇summery,唔明咪叫個分析部主管打電話畀老闆解話囉。

香港,做唔做到野,睇人和多於其他,講到識飛都假。
開心返啦網友們。

香港唔收咪出去讀囉,朋友去左澳洲讀,重早左一年畢業㖭,拍拖都一樣架,唔啱唔好免強,成日浪費時間望住個天去追問點解?有Q意思咩?
‹ 上一主題|下一主題