用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

心心,
你講得好岩呀, Alan都係到3.5歲開始肯開下金口, 但呢位少爺仔都係有d少爺脾氣, 要心情好至肯講下.  

danielboy & HeiHeiMa,
Thanks for 報料. 原來今星期講vegetable. 唔怪得佢琴晚無啦啦講辣椒, XX菜, apple....., 又唱唔知咩歌....
但蕃茄咁delicate, 一星期都可能會壞啦.

0203Ma & cherriemama,
多謝你地讚Alan仔
佢呢幅相的確係扮呢位"Jackie仔"

chingyu, HeiHeima, & danielboy,

真係好多謝你地對Alan的讚賞
我只期望Alan健健康康, 講說話上更進一步, 唔好唔睬人, 發少爺脾氣, 我就無咁煩惱啦

我今晚同老公一齊試造粽(台灣粽), 剛剛至完成, 又試食2隻, 味道稍為淡左d, 但都成功左一半, 好鬼開心 (我又減唔到肥啦 )

左邊的係我老公包的, 右邊的係我包的, 似唔似呀?

cherriemama,
等我話比我老公知, 佢實好開心啦.
我想試做肥o都o都長統型果隻, 相信都係外型都唔太似啦.   繼續研究至得.

danielboy,
我而家都係好努力咁探聽佢的心聲, 等我多D了解佢.
至於Danial咬人事件, 我估佢係激氣到諗唔到一個好的方式對呢位可惡肥仔, 至出此下策...咁之後Daniel知唔知咁係唔岩呀?

danielboy,
從呢件事睇得出, Daniel轉數真係好快, 自發性搵辨法去解決問題(雖然解決方法係有d唔岩), 唔係一d怕事的小朋友, 同好重情呀, 雖然只是maid, 佢都待佢好似親人一樣保護, 好難得呀. 令我更加欣賞Daniel呀.

chingyu,
呢次做粽, 係我同先生的第一次呀, 我奶奶係做粽能手, 佢今次係偷偷地學呀.

希望唔會落雨啦!! 如果係真唔知點算呀!
HelenPoPo 寫道:
[quote]
HeiHeiMa 寫道:

各位出席531 gathering o既媽咪:
天文台預測下星期可能有雨, o使唔o使諗定第二個選擇?

[size=x-large]咁點算呢?![/quote]

各位,

Alan都病左, 昨晚開始發燒, 到今日都仲燒緊 我老公都病埋, 我細女又病 我唔知我的抵抗力頂唔頂到!!

我聽日都係去唔到啦, 真係好可惜, 好想見下大家!!

原來好多小朋友都病左, 大家要保重身體呀, 呢排d箘好利害!

我問過一位Alan同學的媽咪, 佢話Alan班昨日都無Assessment, 只係中文老師用flash card 問小朋友識唔識, 要小朋友鬥快舉手答問題. 唔知第2班係唔係一樣呢?  

你地小朋友練晒d組織句子未呀? Alan仲係未識呀!! 我己用十萬度的耐力去教佢, 連我印傭都識晒啦, Alan最後我講:『媽媽, 唔好讀咁多次啦.......我唔想學啦.......』 唉..........點算呢? 我真驚弄巧反拙.   Alan可能下一次會好似亞叔咁同我講:『[size=large]你有壓力...我都有壓力...』

HeiHeiMa 寫道:
alanchoi:
如果下次Alan講:『[size=large]你有壓力...我都有壓力...』
妳應該話:『你咁樣, [size=large]未解決o架o播!』     

[size=large]未解決.未解決.我有壓力...

danielboy & all,

Alan今日仲係咁發燒, 藥力好似無o麥效咁.
你地玩得開心d, 影多d相upload上黎睇下啦.

HeiHeima & all,
見到你去玩得咁開心, 真係恨死我啦. 下次再有活動預埋我地.

sumyinmama,
Alan情況一樣, 連續3晚都間歇性咁發燒, 佢同班的都有d小朋友病. 我朋友個小朋友都係咁. Sarah係唔係都咳得好利害, 有傷風, 又發燒呢?  醫生比左Antibiotic都好似唔係太有作用咁.  :cry:

Alan無發燒啦, 但依然都有咳和流鼻水.  起碼都唔洗咁擔心, 可能佢呢幾日無返學, 成日訓, 抵抗力打勝仗啦!!

Sumyinmama, Sarah好返d未呀? 希望佢都快d好返.

Jessica,
我same same 心態. 但我成日自欺欺人, 對住塊鏡講自己唔係咁老.    

你幾時生呀? o向邊度生呀?

danielboy,

Last Friday的故事同樂日家長可以出席嗎? 我唔知, 錯過晒呀!!!
Daniel而家好大個仔樣呀!!

TSLiu,

Can I also have the copy? My email address is [email protected].

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題