用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [升讀11/12班]
發新帖回覆
樓主: vicy
go

[澳紐] [升讀11/12班] [複製鏈接]

彥彥媽咪 發表於 24-3-14 21:19

一去就入 11 班,進入 ATAR 我不建議,因為咁就等於轉小學 ...
咁如果小朋友英語能力好好,在IS備考IGCSE, 插班入澳洲high school year10 term 3 or year 11呢?其實在香港也會是開始進入IB第一年,全新課程,跟開始ATAR一樣。只是要適應新生活。不過,ATAR應該比IB易應付,是嗎?
有這想法,是因為得知Australian passport holder 考IB 有點唔著數,因為澳洲大學收IB學生,international students 的要求低於domestic students。而普遍認為ATAR 較IB易應付。正在糾結中,小兒已經取得三間澳洲high school 的offer, 但未決定到留港還是赴澳。大學會選在澳洲就讀。

彥彥媽咪 發表於 24-3-14 23:15
在我睇法,若英語不差,也讀 IS, 成績不俗既,我眼光就不會跟局限在升澳洲既大學,有 IB 成績,可以選既不 ...

選澳洲讀大學,一來是因為是citizen, 二來是小兒志向是和Health science 有關的科目,在澳洲讀Health Science 不比英國差,而且,澳洲比英國有更多ranking 高的大學開辦Health Science課程。再者,我們一家都喜歡澳洲多於英國。而我們一定不會選美國的大學。小兒中文一般,大學很大機會會出國,所以選定澳洲。
我不擔心沒有Year 11學位,因為小兒已經取得三間High school 的offer. 我是糾結應否讓小兒今年赴澳讀High School 考ATAR而放棄在香港考IB. 只想找一條更易達到目標的路。

Yanamami 發表於 24-3-15 20:44
既然係Citizen, 我assume佢會讀完留係澳洲定居。如果係,早啲去讀中學好啲,早啲融入當地比較好。我女都係 ...
我諗緊唔係定唔定居的問題,到時候佢想唔想留響澳洲都可以。我哋諗緊嘅係,似乎ATAR比IB 容易,而domestic students 考IB比國際生的要求高。唔知有冇人知道係唔係?

MGTM 發表於 24-3-15 23:30
回覆 aidan08 的帖子

如果你係澳洲citizen, 就算你喺香港讀IB都係domestic 條隊,唔關喺邊度讀事,報大學 ...
我就係知道無論我喺唔喺香港讀,只要係citizen 都係domestic條隊,所以我想睇吓去澳洲讀High school 考ATAR會唔會易D。
澳洲考IB的人多咗,但考IB的仍然係好少數。我諗大部份係有志去外國讀大學的學生會揀IB。

MGTM 發表於 24-3-16 14:03

咁呢個係HSC 比較IB, 同international 定domestic 冇乜關係,可能可以check 下 D loc ...

多謝你意見。我諗真係好難比較兩個考試邊個比較易D攞到好成績。因為唔會有一個人係兩個都考曬。
我都有聽過有人願意比唔係domestic 的學費來換取較低IB成績入讀某D大學學科。但我同幾個agent 傾過,佢哋就話佢哋未曾試成功過。而所有agents 都話IB convert to ATAR, domestic students 的要求比international students 在每一個大學學科都要高,有agent 估計大約要求高2-3分左右。

其次我都擔心如果現在送小朋友過澳洲,佢如果有適應問題,會影響讀書。始終我唔係plan 咗好耐,有嗮準備送佢過去,而係都幾突然。過咗去讀Year 11, 無乜回頭路,要讀到尾。

佢讀書ok, 弱點係time management, 所以讀IB對佢嚟講係一個challenge.

Camelmo 發表於 24-3-16 19:57
打算讀幾多科同諗住讀邊啲科?注意有啲科係scale up,有啲科係scale down, 然後adjust raw score 計算ATAR ...

多謝你的資訊。真係無聽過scale up scale down 呢樣野。IB convert to ATAR, 連SL AL 都係一樣計法,真係唔知學科會有分別。佢IB六科係中、英、數、Bio、Chem、Business.
佢time management 比較弱,所以我比較擔心IB太多嘢要兼顧。澳洲高中考試呢方面真係簡單好多。我仔自己有比較過兩個curriculum, 佢都覺得ATAR 易好多,不過佢自己決定唔到過唔過澳洲,有其他嘢顧慮。佢暫時對讀IB都有信心,不過佢仍然未真正開始進入IB課程。

Yanamami 發表於 24-3-17 11:44
其實唔係你個人plan左幾耐,而係個主人翁個人意願,佢有幾想出國,有幾ready先係重點,唔係家長搞乜都無用 ...
如果小朋友有好明確意向,我就唔洗咁煩啦。我就係尊重佢意見同感受,而佢又無明確意願,十五十六,我先會上來睇吓大家意見的。
當然,讀醫就根本無呢個顧慮,讀乜都要係最top. 佢唔係target 讀醫。分數差一兩分嘅選擇好唔同,包括邊間大學,入唔入到心怡科目。

Maemonah 發表於 24-4-9 20:39

我囡現在中二,打算中四左右去澳洲 (以PR身份) 。請問要唔要揾升學顧問幫手搞?
係呀,D agent 唔想做PR嘅case. 我之前搵兩間,一間就收錢先幫我搞,另一間就好D,學校收而我又去讀先需要比佣。兩間都跟進得幾好。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊