用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

tungwai,
我都有在觀塘那間盧峰報名,都係聽人講話好,但又唔知 實際情形,不過我真的不知道那裡畫班為什麼要排禁耐隊,你有無上過去睇睇點情況呀﹖  

各位媽咪,
前日我囡囡話帶車仔,昨晚又話要帶飛機及船喎,唔知 真定假,所以今早都照帶。
tungwai,
另外明天生日會,昨晚我囡囡話同你囡囡及一位同學仔慶祝,祝你囡囡生日快樂,快高長大,聰明伶俐、又可 愛。  

tungwai,
我個女應該唔係同你個女同一組喎 , 小朋友真係好天真活潑,明天開生日會,今晚會唔會開心到目訓唔著呀﹖

Heidi媽 ,
你同個女一齊去東京Disney玩,一定會好開心,因聖誕 節時,我都同個女一齊去東京Disney玩,到現在提起都 重開心到不得了。  

tungwai,
今日你個女肯定好開心,原來學校請了麥當奴姐姐來慶 祝生日會,成班小朋友都會好開心。 嘩!tungwai你同 囡囡又上封面呀,好利害,等我去look look先,你好好呀時時安排禁多節目被佢地,你真是個好媽媽。

tungwai,
其實係邊到攪party都無鎖為,最緊要都係小朋友開心,舊年我個女都在麥記攪,個女真係好開心。昨天我個女 告訴我知話你囡囡戴住口罩返學,係咪有d唔舒服呀﹖近排天氣忽冷忽熱,小心身體呀!

tungwai,
好開心可以同你傾計,你囝囝真係好乖又靚仔。另外昨晚見到佢地兩個小朋友拖住手仔一齊玩真係好開心,希望下次有機會再玩過喇!

各位媽咪:
下學期已經開始左要小朋友講故事,我囡囡就唔係太喜 歡講,都係喜歡聽多d,不過我都盡量鼓勵佢講,唔知你地小朋友又講成點呢﹖  

tungwai,
係在屋企講呀。

tungwai,
我個女就唔駛要我迫,好似昨晚佢講比我聽,個故事就 講唔曬全部內容,有時又張個故事內容加加減減禁囉, 都幾好笑,因為有時佢講到無哩頭。  

tungwai,
張填顏色比賽的圖畫我個女重未油,你個女會唔會參加 這個填顏色比賽呀﹖

Heidi媽,
Heidi禁叻女可以係學校有禁多機會表現自己,真係一件好事,其實我地每晚都係佢訓覺之前同佢講故事,不過  佢就鍾意聽多過講,但是現在同以前相比的確進步左好多,希望我們的小朋友可以好似Heidi禁有很多機會去嘗試建立自己信心。

ElsaPoon,
你囝囝係學校有講故事呀,真係好喇!我囡囡沒有講過 我知,返去又要問下佢,多謝你話給我知。

傻媽媽,
個個小朋友講故事都鍾意作,好攪笑!

Zoey,
妳所講的'公民中'是點樣﹖想知道多d資料,可否給我﹖

Zoey,
請問妳有無學'公民'課程的centre資料﹖另外想請教一 下,民生在K1(5月份)才開始有少許普通話學,時間好似較為少了些,我知道k2開始會有多d時間學普通話,可否講下在學校學普通話情況如何﹖  

Zoey,
妳的資料很有用,唔該晒,日後如有不明白我再請教 妳,謝謝。

ElsaPoon, ivylouie & tungwai,
我囡囡淨係話佢地沒有上課,原來入左醫院,希望佢地快d好番。

rio,
她班裡係有一位女同學兩個字,她姓'陳X',不知道她是否妳想找的人。

ElsaPoon,
我都唔見有project要做喎,可唔可以講清楚d呀﹖會唔 會係小朋友輪流做,唔係同一時間呀﹖

tungwai,
你囡囡有無project做呀﹖  

tungwai,
你個女隻左手禁嚴重又整親呀,佢有無扭計唔肯打石膏呀﹖禁e生又無話幾時拆石膏呀﹖唉,真係心痛,希望你囡囡早日康復,你都唔好太擔心。另外我真係唔見老師有張紙仔貼在膠file上呀,都唔知好唔好做定先﹖

tungwai,
妳囡囡昨天沒有返學, 她好d未呀?

tungwai,
我囡囡都係一樣, 有時我提起一些事, 她說我點解會知道,我就同佢講彤彤媽咪話我知,我地是在網上傾計, 佢都覺得好奇怪
‹ 上一主題|下一主題