用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

Kyle 發表於 13-2-20 01:12
回復 llam1210 的帖子

其實應該係要食葉酸, 外國及香港的Dan Doctor 叫啲仔食supplement 唔多唔少都會開fo ...

請問高劑量葉酸, 即係幾多?

回復 Kyle 的帖子

嘩.. 真係好高劑量. 我想問supplement 5mthf係幾多mg? 喺邊度有得買? 有冇side effect?

apple~y 發表於 13-2-21 14:15
回復 Kyle 的帖子

smartfish除0左有奶,我留意到含防腐劑

我囝仲食緊smartfish, 比對過d成份真係差好遠, 不過都好多謝Kyle同各位報料.

Kyle 發表於 13-2-22 09:09
屈銀紙賣既野係俾普羅大眾, 成份一定唔會高。個仔Aba 間公司個鬼佬老板又係苦主來的,佢勁到為咗個仔聯同其 ...

其實有乜嘢跡象知道小朋友有腸炎呢? 係咪從便便次數或靚唔靚可推測到需要照腸呢? 若然有腸炎, 如何治療? 治療後又係咪d自閉行為有改善呢? 好似問咗好多嘢tim.

yauman76 發表於 13-2-22 10:19
其實有乜嘢跡象知道小朋友有腸炎呢? 係咪從便便次數或靚唔靚可推測到需要照腸呢? 若然有腸炎, 如何治療?  ...

見你剛剛覆咗另一位家長類似問題, 謝謝!

Kyle 發表於 13-2-22 10:30
唔係要講屎經呀?午飯時先啦!要開會。

haha...從件"副產品"推敲, 我咁諗都好正常啫 .

monsterkid 發表於 13-2-24 01:23
關於5-Methyltetrahydrofolate, 我都想買嚟試吓,請問可以PM我嗎? 請問應該食幾多呢? 麻煩晒你。 ...
樓主我想請問你食5-Methyltetrahydrofolate, 係咪要加埋B12一齊食? 如要, 食1mg 5-Methyltetrahydrofolate 應食幾多份量B12呢?

Kyle 發表於 13-2-24 17:20
每次試野最好郁動一樣野以方便觀察反應,即唔好一開始兩樣一齊食。
好多謝你嘅advice!

Kyle 發表於 13-2-25 09:17
講起疴尿密,我都想喊。阿仔一向唔多穩定,有時好密,十幾分鐘一次,有時一個鐘一次。Aba 老師好有heart 佢 ...
好有同感. 我仔讀緊s班, 有時我地班家長反而覺得個清潔阿嬸仲識教過個pst好多.

Kyle你有冇聽過食螺旋藻可以排重金屬呢? 唔知work唔work呢?

chris-BB 發表於 13-3-1 12:21
回復 Kyle 的帖子

今早同亞仔刷牙時諗起亞仔既牙刷及潄口杯都係膠喎,點能夠膠制品唔接触到亞仔既口呢?好 ...

好多食品/日用品(如潄口水)都係用塑膠包裝, 好難避得咁多, 我覺得唔係用黎裝熱嘢就應該ok嘅.

apple~y 發表於 13-3-13 14:37
回復 why-me 的帖子

我仔仔食緊呢隻

我囝都係試緊呢隻, 1粒/day.

why-me 發表於 13-3-13 18:29
見到效果未?有而咩副作用?
除葉酸外, 仲有食Acetyl-L Carnitine (1粒/day), 都係食咗個幾星期, 開頭佢感冒發燒, 食咗D西藥都好難知有冇問題, 因為佢食親d感冒藥個人就好high坐唔定, 不過佢呢排係講多咗d音, 表情同模仿動作,  我諗要再睇多一排先知效果, 到時再update你地.

有冇人依家試緊? 效果如何?

ChingMan1002 發表於 13-3-15 08:15
我知呀,正考慮中,但好似針得好密要一個禮拜去二三次,係沙田去中環,佢個schedule 已經密麻麻,不過最驚 ...

我囝同你一樣, 個人好敏感同唔鍾意俾人捉住, 而且佢依家好大力, 真係好難令佢唔掙扎, 我最驚佢癲起上黎用個頭周圍撞, 之前試髗骶骨, 姓鮑果位女士(唔係喺heep hong度做) 完全control唔到我個仔, 佢同我囝囝都攪到身水身汗.

Kyle 發表於 13-3-15 14:25
要時間㗎嘛!繼續屎操爛操。有人話治療係正,訓練係副。唔好理,負擔得到就盡做,懶鬼s位的訓練密度其實都 ...

係, 要屎操爛操, 除上S位外, 我另外有加咗d個別同小組訓練俾囝囝, 自己喺屋企再同佢做家居訓練, 一路燒銀紙, 就黎破產.

好感謝Kyle分享咗咁多心得, 大家繼續努力, 記住得閒多D上黎.

Kyle 發表於 13-3-22 20:59
點問心無愧呀!想當年係我衰心急,帶咗佢連環打幾枝針,攪到由精靈b變成咁,內疚就有份。 ...

我囝初初都好精靈, 7,8個月大時已識講papa, mama, 去到1歲之後就好似變咗另一個人咁, 有時都諗係咪關d6合1疫苗事. 見你地好多都生咗兩個, 雖然有個A, 但起碼都仲有個正常健康吖. 對我兩公婆黎講, 想生但又怕生多個又係A, 到時真係唔知點算, 實在有太多顧慮.

why-me 發表於 13-3-23 10:01
你哋有冇宗教信仰?有的話又點睇自己會生咗個特殊子女?係咪真係前世我殺咗佢全家,今世我要還債?

...

可能下世到我地d A仔還債俾我地呢? 咪當積定福下世享.

回復 chris-BB 的帖子

小米喺超市有得買嗎? 邊隻牌子好?

有樣嘢要呢幾日要做決定, 希望各位俾d意見. Many thanks!

因為想囝囝多D同小朋友接觸, 之前IN咗D幼稚園有兩間程度較淺的屋邨幼稚園收了囝囝讀今年9月的K1(下午班)(上午做其他訓練), 現要決定入讀其中一間, 而兩間教學模式有分別, 一間用專題研習式, 一間用蒙特梳利, 對於A仔黎講邊間會適合D? 兩間佢都去過, 佢都ok冇扭計.

而囝囝現時情況, 二歲半, 上咗私人S同其他訓練已大半年, 各方面都進步中, 現已識聽指令同開始講嘢表達, 開始少咗固執同坐定咗, 鍾意同小朋友玩但唔係好識表達, 同人眼神交流ok, 未介片, 有偏食, 整體發展仲遲人6個月左右. 其實現時都排緊政府S位, 不過仲有排等, 如果最終K1適應唔到都會轉返去讀私人S先.
‹ 上一主題|下一主題