用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?
go

有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

一路都想進修, 因為公大可以遙距修讀, 不太影響家庭, 但又怕太難, 請問有無讀緊既分享一吓。

12    0    0    0

回覆:Strawberrys 的帖子

通常要是讀幾多年? 我計過每期讀一兩科學, 可能要花十年時間。

回覆:小藍莓 的帖子

push

引用:Quote:原帖由+小藍莓+於+13-08-19+發表通常

原帖由 Strawberrys 於 13-08-20 發表
並冇通常,只是按自己進度完成課程。例如1)學士課程要120學分,如同時選2個10學分課程,平均6年;若3個10 ...
我想讀番個degree. master 要有degree 先可以讀。

引用:上公大課程要好自律先得,因為唔計出席率既

原帖由 YuYuMother 於 13-09-09 發表
上公大課程要好自律先得,因為唔計出席率既,有時攰會有唔想返既衝動,加班又未必返到。好處係可以慢慢讀, ...
我剛起步, 十月份開始第一科, 大家互相支持吖!

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-4+18:59+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-04 發表

剛完成左公大既學位課程, 老實講肯讀不困難, 但真要放多些時 ...
你完成喇,我拖咗一年, 先的起心肝報咋,夜晚無時間架, 係日頭食飯時候讀同做功課囉。

引用:Quote:原帖由+小藍莓+於+13-09-19+發表我剛

原帖由 YuYuMother 於 13-09-19 發表
加油呀!我十月份讀兩科,會辛苦好多,希望搞得掂啦。
太好喇, 有人讀無咁寂寞!
想問吓因為第一科, 唔係好知個流程, 我網上報咗名, 比咗錢, 又無咩回覆, 唔知報唔報到。要唔要買書架?

引用:我10月第4個sem+開始喇每個sem+2科+到而家

原帖由 elainetam 於 13-10-02 發表
我10月第4個sem 開始喇
每個sem 2科 到而家先得果30分 幾時先畢業 lol
k3 還好, 升小學仲麻煩, 默書讀極都唔識-_-;

回覆:有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?

想請問吓d功課係咪要郵寄, email唔得架?

回覆:YuYuMother 的帖子

thx

回覆:Pigchunma 的帖子

程度科目每個學分大概所需學費

每個學分大概需要的學費(港元)*
預修程度/基礎程度         0 或 1 $870
中級程度         2  $980
高級程度         3 或 4  $1,050-$1,130
深造程度         8  $1,130-$1,420
*註:有些科目(如面授科目、需支付實驗室費用的科目等)的學費可能會高於以上的估計。有關學費詳情,請參閱《學科簡介》。

回覆:MariaTsui 的帖子

我係讀咗d基本野先才決定邊個degree, 我有興趣讀既都有幾科基本科。

exemption 攞得唔5咋, 又攪一大輪, 唔知申唔申請好。

嘩,你就好喇!我問過係得5分!

今天上第一堂.發覺放低咁耐既書包, 真係要一段時間適應。個腦好實, 唔係好轉得到, 唔知有無咁既毅力呢!

今天上第一堂.發覺放低咁耐既書包, 真係要一段時間適應。個腦好實, 唔係好轉得到, 唔知有無咁既毅力呢!

回覆:小藍莓 的帖子

謝謝你的鼓勵!

回覆:bckwong 的帖子

真係好好既心得分享, 謝謝你。 話曬掉低咗書包咁耐, 真係擔心, 自覺理解能力低咗好多。

引用:加油、但真係好難。擺左30分係ou十年都未有

原帖由 worldcat 於 13-10-22 發表
加油、但真係好難。
擺左30分係ou十年都未有機會讀落去。
記得當時星期日9-12返信德上堂、返10堂有5-6堂係 ...
無限期既, 我見到隔離班有個上六十歲左右既都上堂。待你無咁忙才繼續喇!

‹ 上一主題|下一主題