用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

danielboy:
都話Daniel係醒目仔, 點會上堂唔聽書! 而家有新o野學, 佢實好留心o者!
可能以後大把料報o添!

報料:
1) 帶警察圖片
2) 唱"警察"
3) 堂上功課 ~ 畫橫線 (幫警察搵槍)
4) words ~ gun, policeman
5) 睇時間 (可能之前已經教o左, 呢兩日成日自己睇鐘)

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

danielboy:
正如TSLiu講 ~ "買定一本百科全書, 一本十萬個為什麼至得!"  
不過佢有求知慾都係好事丫!

報料:
1) Biff & Chip 故事 ~ Floppy見到有火警, 救o左小狗
2) 教 "k" & "l"

chingyu:
係呀, 兩日都著運動服!

心心:
我仔返下晝, 有太陽, 所以我只係比短袖內衣佢著!

sumyinmama:
難得Sarah咁喜歡芭蕾舞, 搵到一種o岩佢興趣o既活動都唔錯丫!
Sarah上MW(tomlee)上完未? 仲有冇興趣?

danielboy/bignose:
係呀, Anson都有講水警, 但係兩日前, 又講gun, walkie-talkie, 警棍 ..., 好似教得好detail!

sumyinmama:
睇o黎Sarah都好有藝術天份o咼!
我都覺得比佢o地試多d, 先可以搵到o岩佢o地o既興趣!
我個仔仲遲過妳個女上, 應該3/4月先上完!
我想返o黎青衣上, 出去出面好嘥時間! 睇o下青衣d時間係點先!

cherriema:
我諗Anson暫時都會繼續讀JMC, 因為聽講min.4歲先可以學琴, 佢又未夠, 諗住睇多段時間佢係咪鍾意先!
不過, 唔知妳有冇睇過呢個topic呢? --> Click here!
可能妳會再考慮學琴/上JMC!

sumyinma:
我多數都返青衣上, 我都唔捨得個Ms, 佢教得都好好, 但如果返青衣我可以返平日, 慳返d時間!

TSLiu:
Thomas係1月出世?
好叻仔o咼! 考到香兒!
如果佢想學咪比佢試o下先o羅! 都唔o使太擔心K2時d時間難就o既! 而家搵到o岩, 到時可能都會就到!

報料:
1) 教"眼"字
2) 故事 ~ 小朋友唔見o左媽咪, 搵警察叔叔幫手
3) 畫企鵝
4) 佢話今日Ms幫佢度高, 唔知係唔係!  
5) Role play - policeman, ID card  

sumyinma:
我有朋友個女讀緊, 等我問o下佢先!

chingyu:
Alicia見過人玩/接觸過violin? 都好丫! 都係樂器o者! 冇乜所謂!
星期五齊齊去旅行真好! 如果妳去埋仲好!
唔知點解今晚Anson成晚o係度扮表演, 話要鞠躬, 問佢表演乜佢又唔講!  
不過, Anson話佢做o左張ID card, 可以掛o係頸o添! 但要星期五先可以帶返屋企! 我諗聽日派手冊時會派埋!

vivikay:
我都讚成增加外籍老師人數 & 繼續雙班主任, 開學到而家, 我囝囝o既英文都進步o左! 所以雙班主任制真係有成效! 如果大家努力可以爭取到, 我都全力支持!

TSLiu:
Thomas既然預備班都考到, 合唱團應該冇問題o既!
至於JMC學d咩, 我估應該開始學彈&睇譜!

danielboy:
Daniel都冇講錯丫! 佢咁多笑料, 有佢o係度, 妳真係唔怕悶!

報料:
1) 重溫1-4
2) 英文 : f, j, o, p
3) 畫形狀 (circle, triangle, rectangle ...)
4) 故事 ~ 雞爸爸去o左返工, 雞媽媽去買麵包, 得返小雞o係屋企, 有隻狼話係雞爸爸同事, 比o左佢入屋, ...., 小雞打電話叫警察捉佢! (內容好似係咁上下)

另外, 原來佢o地返到學校, 有個happy face / sad face o既牌, 掛o係自己幅相度, 等Ms知道佢o地果日心情點! 又幾好o咼! 連小朋友o既情緒都照顧埋!

希望各位小朋友快d好返啦! 小心身體!

sumyinmama:
尋晚問開Anson返到學校有咩規舉要遵守, 佢就由落車開始數比我知日常要做o既o野(可能佢都未清楚咩叫規舉), 所以咪知佢要掛哈哈笑牌呢樣o野o羅!
今朝Anson都話好開心, 因為今日去旅行, 唔o使返學o咼!  

補充:
可能去旅行關係, 老師尋日同佢o地講關於Farm o既o野!

今日我老公同佢去旅行, 返o黎睇o下有咩料報先!

TSLiu:
Thomas旅行玩得開心嗎?

聽我老公講, 大致上同tatacat所講差唔多, 但佢話冇乜時間食自己帶去o既食物, 可能每班安排都有d唔同, 所以我諗帶少量食物就ok, 況且佢o地可以食返自己個飽 (冇饀), 應該都夠!

TSLiu:
娶新袍記得通知我o地呀!  

danielboy:
cherriema講得o岩, 應該帶多d比妳自己食!  

各位:
Anson去完旅行第二日發現有比蚊叮過, 但唔知係咪旅行時咬, 我諗小朋友搽定蚊膏好d!

danielboy:
唔o使見, 淨係聽妳形容都覺得好攪笑, Daniel真係識得娛樂大家!

報料:
1) 教"貓"字
2) 示範剪髮
3) 故事 ~ 洋洋剪頭髮
4) 參觀隔離班房
5) 教 table tennis  
6) 歌 ~ "Take a bus"

danielboy:
上星期五, Anson都提過話教"米"字! 但今日佢話唔o使帶圖片!  
其實妳可以有時試o下做個觀眾, 或者妳會比我o地笑得更大聲呢!  

sumyinmama:
Anson都話冇o咼! 係咪上兩個星期?

chingyu:
可能Anson所講o既隔離班房, 即係Alicia果間! :

onon1111 & danielboy:
其實每班教o既o野都可能有少少差異, 所以通常佢話要帶乜我都比佢帶, 帶錯o左咪最多拎返o黎, 好過個個有佢冇o麻!

sumyinmama:
教消防員果個禮拜佢有提過走火警要出playground, 但有冇真係走就唔知喇!

chingyu:
妳講Ching Ching我爭d唔知係邊個o添!  
乜HeiHei好出名咩? c 啦! 我會唔會太揚呢? 係咪應該低調返d呢?

danielboy:
Daniel班班主任咁好, 主動call妳講小朋友學習情況, 我從來都冇收過!
今日睇o下HeiHei有冇講話帶乜先! 佢尋日話唔o使帶o野!

報料:
1) 唱"叉燒包"
2) "米"字
3) "A"
4) 故事 ~ 兔仔偷o左農夫o既紅蘿蔔, 蘋果&菜食
5) 功課 ~ 圓形油黑色, 長方形油黃色
‹ 上一主題|下一主題