用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

阿女而家13個月大,六個月睇政府話發展遲緩.果時都唔知乜野事,因為當時主要睇佢頭大,佢個頭係over 100%,13個月已經同家姐(4歲)個頭差唔多大.所以醫生話佢肌張力低,唔夠力都冇乜為意.周圍個個都話佢頭大,所以條頸冇力都好正常.6個月安排做ot,pt都冇點理.直至再係8個月時去qmh睇醫生先知大問題.

阿b唔識爬,企得唔穩,而家先叫做坐得穩,不過有時都會唔識保護自己,會就咁中向前.返身都唔係好識做,而家一個月睇一次pt,3至4星期見一次ot.

我都好想係私家搵d training 比佢.之前睇過協康d course,不過好似冇適合佢咁細個bb.有乜course岩佢返呢?
歡迎光臨澄澄部落

你囝囝追得好好。阿囡都有進步,但理解,語言都仲係差,希望返左S位後可以進步得再大d
歡迎光臨澄澄部落

你一定很欣慰
歡迎光臨澄澄部落

阿女15個月做評估,整體慢半年至9個月,個頭超大,所以差唔多11個月先識坐,跟住開始一系列既測試,OT丶PT,私人訓練,開頭太細真係進步好慢,對玩具完全冇興趣,好多野都做唔到。到而家3歲幾,進步左好多,又中意同家姐玩、爭玩具。呢一年講野叻左,我覺得返左S位有好大進步,又慳返唔少,係小肌弱d,冇乜力。老師話佢大肌都未得,起碼佢都可以跑到幾下,我已經好開心。可能你bb仲細,大d會好d。不過一定要Keep住去訓練,可以既話搵埋私人果d。唔好灰心,6歲前都仲有機會追。
歡迎光臨澄澄部落
‹ 上一主題|下一主題