用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!
樓主: kimluibaby
go

[其他] 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權! [複製鏈接]

引用:回覆+414928+的帖子 感謝你的安慰,+但我心

原帖由 kimluibaby 於 14-08-27 發表
回覆 414928 的帖子

感謝你的安慰, 但我心裡還係爭扎中,
我也有一段不愉快的經歷,也經歷過你的心路力程..
三年前,BB出世后先發現有問題,仲要check 左好耐都唔知係咩病,一直都在nicu. 我覺得好困擾,想過放棄撫養權,也問過可否安樂死...
但老公不捨..到后來醫生話如病發可不急救,我們也掙扎了一陣子才決定同意..

你BB要住在醫院嗎?如要的話,就讓醫護人員照顧,你心情ok 才去探他吧!

指於會否再生,也不用急,問下醫生這是否遺傳病再決定吧。
今年,我第二個BB出世了,so far 健康ok. 人生還是有希望的,加油!

時間會沖淡悲傷,真的。我也經歷過2年多的黑暗時期,我好明白你感受。

引用:回覆+esuperbaby+的帖子 感謝你分享你的過

原帖由 kimluibaby 於 14-08-27 發表
回覆 esuperbaby 的帖子

感謝你分享你的過去給我知, 替你現在生個健康B感到開心, 我不知道我能支持幾耐,希 ...
一定可以的!
BB要在醫院還是在家?

引用:回覆+Kyle+的帖子 所以我唔打算再生,+我現

原帖由 kimluibaby 於 14-09-09 發表
回覆 Kyle 的帖子

所以我唔打算再生, 我現在成個人都灰灰地!
有問過醫生,這個病是屬於遺傳病嗎?

引用:睇到你嘅帖,我又想講下我細女: 我有咗佢時

原帖由 wincycc 於 14-09-22 發表
睇到你嘅帖,我又想講下我細女:
我有咗佢時,產檢一直正常,係抽血檢唐氏唔合格,要抽胎水,最後都冇問題。 ...
我之前都有留言..我嘅故事同妳有d似,都係BB出世后先發現有問題....
都係隠性遺傳病,真係諗都冇諗過有d咁既事會發生...
但我更不幸,BB在世的8個月都在醫院渡過...
妳有另一個小朋友都好d,我那時係第一胎呀...喊足2年咁滯....

引用:我同+esuperbb+情況相似 我頭+半年也很想

原帖由 reneemissingham 於 14-09-24 發表
我同 esuperbb 情況相似

我頭 半年也很想放棄bb, 好彩我老爺爺奶奶講咗一句,我地吾要就比佢地
中間的心路力程,真係有這類經歷力的人才能深深體會...
我曾經希望有病的BB選擇自己離開,到醫生同意有事時不搶救自己又不捨...真係好難捱...最後BB走左,我屈埋自己一段時間...
但我想講,時間係會沖淡悲傷的...
傷心的朋友,加油!

引用:回覆+esuperbaby+的帖子 esuperbaby,+想問

原帖由 sixsixmama 於 14-09-24 發表
回覆 esuperbaby 的帖子

esuperbaby,
我BB在醫院的8個月也不精神,大部分時間用呼吸機,用胃喉,情況是差的。我覺得他不知道我們的存在..

你另外問的問題,我一直沒有特別講,既然你問到,我就share 一下吧。
BB走左,實在是好痛心,但我會覺得咁樣對佢,同我和老公都係一個解脫的...他在醫院的8個月,沒有quality of life...也不見將來會有什麼進步...而我倆每天放工就趕去醫院睇佢,心情又差,自己也想過做傻事...

sixsixmama  真係好, 過了咁耐, 你仲上來分享   發表於 14-9-24 10:30

引用:睇你之前回覆,知道你現懷第二胎,祝你同bb

原帖由 wincycc 於 14-09-24 發表
睇你之前回覆,知道你現懷第二胎,祝你同bb都健健康康^.^
多謝妳!
我都祝妳生活愉快!

sixsixmama  esuperbaby, 恭喜你,你唔好入黎   發表於 14-9-27 09:12

引用:Quote:原帖由+wincycc+於+14-09-24+發表睇

原帖由 esuperbaby 於 14-09-24 發表
多謝妳!
我都祝妳生活愉快!
Sixsixmama, 我曾經在這裡得到其他JM 的開解和安慰,所以有機會也想分享過去的一些感受,因為家人,朋友未必太明白妳的心情...過來人會比較多共鳴...

引用:我個女都今年6月走左,佢出世至離開都一直

原帖由 ming1020 於 14-10-28 發表
我個女都今年6月走左,佢出世至離開都一直係nicu,總共513日,其實我一直既態度係要比阿女離開,希望醫生可 ...
Ming, 估唔到係到見到妳,我之前都有share 我嘅經歷...
希望妳一切安好!

‹ 上一主題|下一主題