用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進 ...
樓主: 陳爸爸
go

自閉症 - 三歲前確診及治療而最後可醫好的請進   [複製鏈接]

overcomer 發表於 11-12-27 01:45
要update吓。瑪嘉烈精神科講座話有3%至25%的自閉兒能痊癒。autismawakening網頁話有10-20%的人,從前被評為 ...

好同意要update下自己,特別留意多D外國網站,舊有觀念可能過時了.

好似我仔接受左"生物療法" Bio-medical treatment, 1.7yrs, 己經越離越正常, 昨日同佢入左兩日camp, 同其他小朋友一齊玩, 玩得不知幾開心.

陳爸爸 發表於 11-12-28 01:39
Hi myson727,

Thanks for your reply, what kind of bio-treatment your son taking? Would u mind to sha ...

按我有限的認識:
生物療法先要驗出影響小朋友發展的"原因",例如
1) 重金屬 (我仔水銀超8倍,鉛超6倍)
2) 有無腸痰 (SIgA), 惡菌 (我仔腸的抗體指數SIgA 394 - 常人最多200)
3) 食物敏感 (我仔對奶,蛋,花生敏感)
4) 身陳代謝系統問題 - (我仔缺B12, B6)
5).............

最好找DAN DOCTER睇下.

jessiechengkw  請問可以講多d有關生物療法的資料  發表於 11-12-29 17:52

回復 陳爸爸 的帖子

個CPU比喻好"正"

CPU行得慢,未必關CPU事,可能中左"電腦病毒",如果清除左D"阻塞",部PC行Win7都無問題,好似最近亞仔學校派番D作文,分分都有七十幾分,有些老師還比個"優異"印仔,睇完亞仔的作文及老師的評語,我自已都估唔倒。

回復 陳爸爸 的帖子

Hi 陳爸爸:

除生物療法外,上年暑假我都帶亞仔去做針灸,做左十幾次,效果幾好,個人定左醒左。
其實兩年前(7yrs)還被評為"弱能級語言能力"。

回復 陳爸爸 的帖子

我係中X大學中醫部,有位林醫師幫我仔針,當時我仔已做左生物療法差不多1.5年,試下中西合壁。

回復 陳爸爸 的帖子

我相信我吾米第一個帶小朋友去CUHK針,因我都見有其他家長帶小朋友去針,後期我直接帶個仔去醫師的醫館覆診,因CUHK都好多人book,開學就停左,共做左14次,試下中西合壁,個人定左及醒左D。

回復 Chaochao 的帖子

Hi Chaochao,

我仔食藥丸DMSA排重金屬,隔日食一粒,都排左1.5年了, 暫時見他無甚麽,醫生會定期抽血驗肝功能,check住放心D.

其實排重金屬只是其中一部份, 還有腸痰, 食物敏感, 身陳代謝系統.......問題要處理

回復 Chaochao 的帖子

DMSA:會同時把重金屬及一些有用的礦物質如鋅也跟著排掉。 DMSA 必須在空腹時服用,服用後45分鐘內不得吃東西。DMSA 有減少白血球的副作用,可能造成 yeast 惡化,在感冒或有其他感染時最好停用,有產品NEUTROPHIL PLUS 據說可以減少這種副作用。有些人服用後會有多尿的副作用。

(copy from: http://www.autism.hk/asd-biomedical.htm)

回復 HgI 的帖子

昨日,幫亞仔抽血驗"營養- 脂肪酸及氨基酸"及再驗屎,有report再分享。

回復 Keibabi 的帖子

Hi Keibabi,

因之前驗的報告未返齊,睇完報告再長細分享。

近期觀察一個大的突破: 之前數學科測驗及考試卷中的"文字題",通常大部份都錯,但最近數學科測驗卷的"文字題",全部答對。

如果生物療法對你小朋友有效的話,他/她會"慢慢地漸漸改變"。

回復 xixi1218 的帖子

我估計:

如驗左無食物敏感(90種食物),那90種食物不用戎。

只需戎牛奶及小麥(即GFCF),因牛奶及小麥引起是腸道的問題,有別於食物敏感,我仔開始時戎牛奶及小麥,發夢發呆都會漸漸減少。
‹ 上一主題|下一主題