用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文功課搞唔掂
發新帖回覆
go

小學英文功課搞唔掂 [複製鏈接]

好可能又係幼稚園happy school, 如果學術性幼稚園小一係絕對可以食老本既,我仔幼稚園讀SC,小一我試過考試時幫佢溫錯書,考英文但我溫錯左中文,結果冇溫英文下食老本考到93分

功課班好多時只係趕功課,唔識就比答案佢地盡快完成(我女而家做緊功課班導師所以好清楚功課班運作), 其實功課係反映學習進度,功課質素好=改正小左=小左一樣功課

至於考試唔合格反映出未能運用所學及已有知識,我諗要私補補下底啦, 係重皮d但非常有用既,英文底子真係好重要 小一英文都係pronoun,verb to be,  proposition基本野

TAIOU4    發表於 24-4-26 13:14

我女而家教緊1個小二及1個小四私補,發現英文唔背動詞表根本係唔會讀得上,數學唔背乘數表又係好kick

Go went gone
Sit sat sat

所以我女終於明白點解小二數學老師日日寫手冊:貴子弟未能背熟乘數表及貴子弟未能背熟不規則動詞表

英文其實好多時我地自己都未能完全理解用法,我女學校小學部用緊一本叫 new round up既補充,每個topic 有詳細解釋用法,自教一流

其實小學英文底子打得好,升到中學真係唔洗怕,DSE亦都自然應付到,怕補左習返唔到轉頭,不如怕升中英文拖後腳

我女小一英文得3x分,私補追下追下呈分都有8x-90分,雖然真係洗左唔小錢私補,但band 1A直資英中佢d英文都跟到, 今時今日入到大學英文都真係主要教學語言, 總之一係自教一係私補,英文冇得懶hea

Slyk 發表於 24-4-26 18:42
好勁!你個女係咪每星期都補習?不過如果搵到個好嘅老師都值嘅
每星期上2堂私補英文,中文1堂,數就去數研
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊