用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

小朋友係現皆段既自理能力如何?

仲未有耐開學不如傾下大家既小朋友係現皆段,
既自理能力及日常生活時間表!

P.S 我係05,K1Group Topic有媽咪話08年會傳全日?
      吾知佢地講既係幼稚園定小學呢?有無人知?

有無同道中人Fulltime MaMa?

1)你地既小朋友係咪個個都番緊N1呢?

2)你地既小朋友有無番Playgroup?
      What Kind of Playgroup? Where? How Much?

3)你地既小朋友幾時戒日�夜片呢?有無倒退?

4)你地既小朋友會自己食飯嗎?

5)你地既小朋友會自己上大人廁所嗎?

6)你地既小朋友有無Terrible Two &
      Horrible Three 既情況出現呢?如何去處理呢?

7)每日生活時間表?

8)係現皆段你地既小朋友識 1—10 or more?
      And how about A to Z  / a to z ?
      自己個中英文名寫法右如何?

Re: 小朋友係現皆段既自理能力如何?

leekim:

你個女好點!你用咩教材教佢?
如"Disney"  World Family、
Flash Card " count Dot "&
                "Chinese word" &
                "Eng Words"
自己造定Buy & also you teach by yourself?

Re: 小朋友係現皆段既自理能力如何?

仲未有耐開學不如傾下大家既小朋友係現皆段,
既自理能力及日常生活時間表!

P.S 我係05,K1Group Topic有媽咪話08年會傳全日?
吾知佢地講既係幼稚園定小學呢?有無人知?

有無同道中人Fulltime MaMa?

1)你地既小朋友係咪個個都番緊N1呢?

2)你地既小朋友有無番Playgroup?
What Kind of Playgroup? Where? How Much?

3)你地既小朋友幾時戒日�夜片呢?有無倒退?

4)你地既小朋友會自己食飯嗎?

5)你地既小朋友會自己上大人廁所嗎?

6)你地既小朋友有無Terrible Two &
Horrible Three 既情況出現呢?如何去處理呢?

7)每日生活時間表?

8)係現皆段你地既小朋友識 1—10 or more?
And how about A to Z / a to z ?
自己個中英文名寫法右如何?

9) 自己懂得著同除衣服,扣衫,著鞋襪嗎?

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

各位好?
好耐無上黎了!今日我都有信了!
你地有無睇星期二檔案?
你會好似個個媽咪咁做嗎?

KLLP:
個媽咪有兩個女大既讀名牌中學,細女讀小學因為要入心怡中學要同個細女安排學東學西,日補夜補,我覺得個小朋友好辛苦,無咩樂趣!

最慘個小朋友都吾開心,個小朋友最希望星期六日可以同爸媽一起去玩!父母要子女用功讀書既出法點係無錯的。但都吾洗比咁大壓力個小朋友者!試想想做人可以無憂無慮的日子有多小?一入校門深似海,如果可以另小朋友係讀書中找到樂趣,咁父母們你們同子女得到的吾係更好咩?所以多D親子活動,父母行身教其實無形中巳經成為子女的影子,要子女如何,父母必要如何,行為一致!

各位媽咪你們是否由學校訂購課本呢?
有無去書局格價?書包及課本及雜費開埋一張支票定分開三張呢?     

2006年禮賢K1
>>AM<<
1) Holongmama===朗朗 (荃灣) DEC,02
2) 龍柱 === 龍柱(黃大仙) Dec, 02
3) TungTungB===彤彤 (慈雲山) Feb,03
4) leekim===昕昕(太子)Oct,03
5) dns=====Mavis(美孚)Jan,03
6) 焯媽媽 =====焯焯 /男 (土瓜灣) NOV, 03
7)Chunshek===碩碩/ 男 (元朗), Mar,03
8)kllp ===== tim/boy (tsuen wan) Dec, 02
9) Sallymum === Sally (Shatin) Sep, 23
10)UBABY=====Jade/girl (Sham Shui Po) Aug 03
11) kaman729===元亨(男)現在住屯門遲d 可能 住 太子
12)yypiano===yy(girl)Oct.03
13)Tung'sMum==Ka Ka (Whampoa), Nov, 03

>>M<<
1) Carmanbb=== Tse kai to/boy (tuen mun)oct,03
2)tyty=======Christy/girl (Kwun Tong) May, 03
3) chingchingfather === Hoho (TKO) Dec 03.
4) kaman-wingyee === Karina (Tsing Yi) Aug 03
5) mendynam ===== 穎穎 (Yau Tong) Jul 03

今日你地交錢未?老公吾得閒所以我今朝要同兩個小朋友一同番學校!你地點呀?

Dear all mom:
What time did u go to school today?
Did we get a meet?
dns: 9:30am two child follow me
       back to school this morning

What Kind of no. school bus your child will by?
dns: No:1

yypiano:

我個女3 years  4 month old now, 25-01-2003
我無比佢返學,7、8月份可能比佢番暑期班掛!

校服篇:
提提你地,如無意外,應該都係:
逢星期一(幼兒班)運動服,二至五穿圍裙.
逢星期三(低班)運動服,一至二,四至五穿圍裙
逢星期五(高班)運動服,一至四穿圍裙.

有冬天運動衫, 有件風褸, 風褸可以唔買架!
可以提醒d新既女同學仔家長, 著褲較方便,
因為佢地成日會出花園玩架!

比個小貼士你呀,圍裙買兩件,因為每天都要穿,
運動服一星期穿一次,所以一套夠晒數.

買圍裙時買大D,到升低班時,
可以用$10換過紫色袋仔,
再升高班時,又再用$10換過綠色袋仔,
唔洗成件買過,慳番D

圍裙係跟班級個袋會唔同色,
如果係上午班係橙色, 下午班係橙白色格仔袋
仲有要自己帶茶點和水壺, 仲有濕毛巾盒!
留意番d盒同水壺要小朋友自己開到蓋到

另外學校無規定白色運動鞋和黑皮鞋,
所以穿任何款色都得,涼鞋都可以,
但一定要著襪.

yypiano:

係呀係大女呀!但細仔今年都要報名出年K1了!

各位媽咪你地有無造糕點的興趣呀?
我最近造過紙包蛋糕好間單好易造成功率高好好味!

嘩你地咁快就咁傷腦筋!放鬆D香港人!仲有只小兩年時間今日吾知明事教統局到時有咩新野都吾知!係咪?
不如比佢地開開心心咁去讀呢幾年幼稚園,至如未間定的媽咪不如由心出法好好咁為小朋友諗諗啦!   

好網介紹:http://www.945enet.com.tw/
有中有英都吾錯的!

我都收到啦!我個細仔今年都要報幼稚園了,但佢講野仲係一狗夠頭痕!

焯媽媽,
希望你個大仔入到心儀的學校!過多幾年到我地頭痕時記得指教下我地喎!

BK小學雜談中有D媽咪話陳守x面試要見四次仲要做成兩個幾鐘PAPER中英數各科都有吾小過四至五頁PAPER,有D媽咪見到媽媽聲因為INTERVIEW完四次都吾定有位比你的!
原本陳守x都係我心儀的一間小學但好怕要谷個小朋友讀得咁辛苦!
好矛盾!

今日我都打左電話俾司機問係邊到上車同大約幾多點上車了!
不如大家報告下坐咩NO.車:

A.M. Class:
Mavis----------Car: No.1-----around 8:05a.m上車

[img align=right]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10722;121/st/20030125/n/Mavis/dt/12/k/a87e/age.png[/img]
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10725;127/st/20040926/n/Adrian/dt/12/k/5e8a/age.png[/img]

舉腳讚成!   
有咩地方同活動好題意!   
1.大食會
2.郊遊
3.濕地公園
4.飲茶
5.High Tea
6.大型公園野餐

‹ 上一主題|下一主題