用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

龍柱:

吾係喎!欣欣話有兩個女仔喊喎!仲有一個男仔Lai濕左喎!
喊一定有一個係Apple Group,因為頭兩日係Apple Group
有個女仔都喊!十成十都係個個了!
欣欣都食吾晒!可能佢食得慢, 唔夠時間食啦!
因為呢個星期都只有幼班放早所以放學時得好小人都吾出期!
原本11:15到我小巴站架但成11:30才到我個姨姨怕接吾到欣欣
因為我問過校車姨姨了,佢地今日都遲左放學!
我三本都包左了!都係係文具店配岩size既書套咋!

HOLONGLONG 媽.

朗朗今日十分Smart我係學校等欣欣校車時,朗朗架車到先見到佢落車好眼明手快喎!吾洗擔心啦!

其實咁岩欣欣同車同村有個都係幼愛香蕉組架所以今日坐校車都無喊!

龍柱:

咁佢錯吾晒喎!欣欣都話老師有教ABCD喎!
佢仲教我讀ABCD喎!但教錯晒我!

由 龍柱 於 2006-09-06 19:19:04

我都話德揚有時講d野要諗吓先好信   都唔知幾時真   仲有話老師今日教ABCD

各位媽咪你地交左膠樽未?有幾多媽咪會番家長班呢?

今日欣欣麻煩了校車姨姨同王老師等人真係吾好意思!
因為欣欣係校車到嘔吐 我諗欣欣可能係校車冷到或暈車浪 :
攪到D姨姨,其實我都有準備膠袋比佢但估吾到咁快要用者!
其實有D姨姨都好好人,呢兩日搭車D姨姨都有請欣欣食糖,吾知你地既校車姨姨有無比糖你地小朋友食呢?
但係欣欣嘔到條手巾好污穢校車姨姨掉左我就覺得吾係咁好!
下下D手巾都比佢咁掉我咪要成日買過??   
你吾同我洗吾緊要你袋番黎我吾要自己掉一回事! :evil:
但欣欣麻煩到佢地 :cry:  
但王老師,李老師佢地都好好人!真係吾該晒佢地!

Tung'sMum:

tung tung 係咩組?

龍柱:

miss wong 話幼愛班大部份小朋友都有好好表現,好GOOD!
好受教喎!其實孫老師我都覺佢好SWEET,但王老師都吾差!
都好細心!
Mavis比我想像中更喜愛番學!日日回來都有好多學校既事講比我知仲成日唱歌仔!仲表現得大過左好多好堅強!

Tung's mum

上午幼勇班 :
1) yy (yypiano)-太子/Oct,03-------------------------西瓜組
2) longlong (holongma)-荃灣/DEC,02-----------蘋果組
3) Tung Tung (tungtungb)-慈雲山/Feb,03------提子組
4) 焯焯 (焯媽媽)-土瓜灣/NOV,03------------------香蕉組
5) Macy(dorismama)-Yau Tong/Apr,03-----------蘋果組
我地其中一個班主任應是何老師呀.

上午幼愛班 :
1) timothy (kllp)-tsuen wan/Dec,02 --------------香蕉組
2) 德揚 (龍柱ma)-黃大仙/Dec,02---------------- -甜橙組
3) Mavis (dns)-美孚/Jan,03--------------------------蘋果組
4) 騫騫 (蕎騫媽)-Kwai Chung/Oct,03------------蘋果組
5) Tung (Tung'sMum)-Whampoa/Nov,03-------香蕉組
6) Karsten ( Karsten's Mum)將軍澳 Aug 03---- 甜橙組
7) 銳楠 (小虎仔媽媽) --------------------------------西瓜組
8) 暁穎(many)-tko/july03----------------------------甜橙組

我地其中一個班主任應是王老師呀.

下午幼望班:
1) wingwing (mendynam)-Yau Tong/Jul,03
2) Jovi (yiuyiu730)-diamond hill/July,03----------------蘋果組
3) kai to (carmanbb)-tuen mun/Oct,03-----------------甜橙組
4) Kuk Kuk(megakuk)-Cheung Sha Wan/Aug,03-----甜橙組
5) Karina穎怡(kaman-wingyee)-Tsing Yi/Aug,03 ----蘋果組
6) 政宜(joeysuen)- Ngau Tau Kok / Oct,03 / -----------西瓜組

下午幼信班:孫老師
1)Christy (tyty)- Kwun Tong / May,03---------香蕉組
2) 柏謙 (仙姐)- Shatin / Sept 03 / --------------提子組
3) Kimmie (YUNG) / TKO / Feb 03
4)知宇(fi-fi) /Ngau Tau Kok /Oct,03 ------------提子組

HOLONGMAMA:

仲有我!

由 HOLONGMAMA 於 2006-09-09 09:06:04
另外我都報咗家長班,交埋支票喇~仲有邊個join咗呀?

各位媽咪:

你地小朋友昨天回家老師有無比一份報紙你個B拎回來比你?
我問個女佢話老師比,但問佢要來做咩佢話吾知?ar 晒頭!
問佢係老師要媽同佢睇佢話吾知?有無人可以話我知?

Tung'sMum:

你同TUNG  TUNG 講不再做BB,做自己要做既事!大個女要做大姐姐啦!你要努力上學學多D事物回來教爸爸媽媽!爸爸媽媽等住你回來做老師架!有信心番學好開心!

我個女上車8:05放學12:40!

KLLP & 龍柱:

吾係喎欣欣話同架車車做朋友摸下咋!都無玩到!
佢仲要我問下老師點解得個摸字!
仲有呢幾日老師話用遊戲交生字同NO.咋!
明天會開始校學成份多D喎!

其實屋企都有好多讀物欣欣都未睇得晒!我諗都吾會訂!

各位媽咪:

其實你地有無用MSN?

龍柱:
我今日都有比欣欣著水鞋番學呀!仲諗住佢地今早咁大雨吾洗番tim!
我問個女佢識晒D同學仔未佢話吾知喎!
我問佢知吾知邊個係德揚佢話吾見!ar 頭!

由 龍柱 於 2006-09-13 13:57:45

我今日比德揚著左對水鞋番學呀! 另外放左對波鞋系書包, 叫佢番到學校換. 不過放學後打電話問佢, 佢話老師話唔洗換番波鞋wor!

其實成日係到同你地一起傾D小朋友番學野覺得好好笑,
我自己會諗自己仲細時自己媽咪都無咁關注自己係學校既野!
有時心情仲會好似自己番學番埋一份咁!好得意!
有時問欣欣今日做過D咩同學左D咩佢都有講但吾知邊句真!
問佢咩佢都話有!
但我今日發現原來個個小朋友都係吾會有一樣答案的!
有D野可能佢地係入學前巳經係父母或日常學會的話!
多數係入學後學番一樣既都會好小題及的,
只有佢地學過一D佢地吾識既才有機會題及小小咋!

我每日都係比欣欣食麵包或蛋糕OR手指餅乾但仲一定有cheese一粒仔& dry Bluebarry 7-8粒架!因為Bluebarry對眼有益!
佢每朝都一樣淨係飲奶,我問佢要吾要食D包包佢都話吾要!
欣欣成日係到唱開手、合手、開手、合埋祈禱手喎!
佢話食茶點前會一起祈禱架!

龍柱:

同你一樣啦吾知邊句真一時知一時吾知!
問過佢佢話吾知!但佢問我係咪佢同學仔喎!激C!
可能吾同組佢吾係好知邊個打邊個掛!
佢成日都只有題起騫騫,可能係同組﹠女仔啦!

但欣欣星期六開始小小發燒﹠傷風今早都去睇左DOC
燒雖然退了鼻水收了但係咁咳!正係到諗緊比吾比佢明早番吾番學?我就吾想佢番!
但我一話吾比佢番學佢就喊!因為佢日日都問我係咪日日都要番學!睇黎都要諗下明天如何去同佢講要佢係屋企頭多日了!   

Re: 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會

最終今日都係無比欣欣番學,因為今早都仲係咁咳
所以都無比佢番,係屋企都要用口罩免得野埋細佬佬!
今早佢起身吾見我佢問我老公媽媽去邊?
我老公話我落去交手冊比校車姐姐去交比老師佢就喊!

焯媽媽:
我都覺得自己很開心, 可以在網上和一班似曾相識的媽媽溝通, 日日分享孩子的成長與學習, 感覺很溫馨的, 這就是吸引我日日上bk的原因....

提提大家, 大家會否出席11月4日(六)的家長會和11月17日(五)的旅行呢?

可以的話都希望老公同我一起出值,我個女一定會很高興!
以前自己父母吾會關心自己讀書同係學校的生活,諗起自己仲細時都有希望父母會陪自己多D,所以現在自己能為子女做的都希望做到都會做!

你地有無諗下不如去野餐呢?或者濕地公園OR行山呢?
人多不如BOOK  VAN仔都可以?

由 龍柱 於 2006-09-20 13:23:33

係就係要返工, 不過我諗Sat你?都可能要上午返工 & Sun你?有人都可能要返教會! 又或者有人weekends唔放得假喎! 我又唔想燒夜晚... 你?有無人有車架? 如果有方便d喎! 日期方面, 你?有乜好提議呢?

龍柱:係邊樹黎架?交通方吾方便架?因為我要拖大拖細喎!
由 龍柱 於 2006-09-20 23:47:35

不如去 "HERE" BBQ或野餐好唔好呀? 斷古你地有9成人都應該未去過掛! 夠新鮮啦掛! 如果去public location, 我驚人多難控制和難找地方坐嘛! 但如果BBQ就要book爐, 我建議weekday是因為我比較有把握book到兩個爐 (全場共四個爐, 時段around分10:00-15:00 和16:00-21:00). 如果weekend, 我就無把握啦! 去野餐都好! 可以睇住d小朋友...
‹ 上一主題|下一主題