用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了! ...
樓主: leeamen
go

我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!   [複製鏈接]

原帖由 leeamen 於 09-4-17 08:59 發表
其實若ADHD孩子們不用以一班幾十人、在教室內單向的授課、要求孩子坐定定的接收偏重智育的教育形式,他們的症狀也不會是「症狀」了。在外國有很多ADHD的孩子是以home schooling的形式,由家長一對一的、順著他們的學習興趣來教養,不少孩子都有很大的發展空間。可惜在香港不可能這樣做。

您好, 小兒今年六歲,我也懷疑小兒是ADHD,好彩今年7月尾可以去兒童精神科見醫生,小兒問題一路令我頭痛,多言,說話大聲,無耐性,做事/玩愛帶頭,上堂亦給外籍老師投訴,令我十分之無助,但學習上又現在未覺他有什麼問題(可能因為現在還是k3,課程不算深),但上堂就無法專心,經常自由行,看了這個topic我終於明白為何小兒單對單上興趣班時可以表現很好,坐一個鐘頭都可以,但當上大班時就不能專心安坐.
小兒來緊9月會升小學,我亦預備會同小兒一起上戰場,希望我有你的耐性和智慧去應付.

原帖由 leeamen 09-4-22 09:22 發表

chingyeehk 您好!

您的孩子年紀仍少,首要的是培養他的學習興趣和自信心。在未確診之前,您可以先從飲食、運動和睡眠等入手,好好調理孩子的身體,也要多和他討論,讓他明白上課應有的表現。

以下這篇文章《如何養育過動兒 ...

多謝你介紹的文章,我會慢慢細閱.

看完你的留言,我真係很開心亦感覺我行的路同你之前一樣.

其實我也發覺小朋友自信心好似欠缺少少,身體唔差還可以,係睡眠質素麻麻地,半夜多時會發開口夢.而飲食方面我們一向好少比汽水,薯片給小朋友吃,現在更介了牛奶,希望可以改善一下他的敏感體質.

有時小朋友上課/興趣班不合作,事後問他為何要這樣做,他說他知是不對的,不過唔知點解會咁做.有時又會話覺得上課好悶,d野做晒無野做想行一下,聽完為由再同他討論一下同多加向他提醒.

原帖由 leeamen 於 09-4-22 10:02 發表
大家好!

兒子的情況又有新的進展。

復活節假期結束前的星期五,兒子如期到中醫師處覆診。醫師說兒子的進展很不錯,再多吃三服藥,就可以停中藥了!

這段期間,我發覺兒子真是持續的在各方面有進步,體格也強健了!

醫師很有愛心 ...

你們相遇到一位好醫師,而我亦好好彩遇到一位好氣功醫師,唔知點解小兒好聽呢位醫師的說話,醫師話牛奶對他的敏感體質唔好要介,有色素既糖唔好食,汽水唔好飲,公仔麵太多味之素唔好食,這樣可以令他的情緒穩定.
知道你的小朋友進展不錯,作為同路人登你很開心,你的付出無白費.

原帖由 亞菊 於 09-5-21 14:27 發表
leeamen,

如我的留言所說,我還未肯定囝囝是否百分百患有"專注力不足",但考試又快到。你說我好不好先給他吃魚油丸呢?
看看對他有否幫助,請你給點意見我!

其實在這兩三天裏,我腦海常常回憶在過去的幾個年頭對囝囝的態度 ...

亞菊:

不要難過向前看吧,相信自己一定可以同小朋友一同面對問題,從你字裡行間感受到你是想教好小朋友而不是想傷害他的. 大家一起努力吧.

原帖由 亞菊 於 09-5-26 11:07 發表

Amen,

我已有心理準備了!

上星期五的家課,昨天才完成 ; 昨天的家課,當然昨天完成不到啦! 但我沒大動肝火,只是長長氣氣的提醒他。
我唯有自己在長嗟短嘆吧! 我覺得總好過大吵大鬧。

如我有什麼想不通或想找人傾聽的 ...

你做得好好呀 ! 大吵大鬧係幫唔到小朋友, 你既改變一定可以幫到小朋友的.
係呢 ? 小朋友幾時去評估呀 ?另外有無幫小朋友介食有色素及甜(朱古力)既食物呢 ? 之前我小朋友睇過一位氣功師佢提過我,一定要幫小朋友介食有色素既食物,我覺得有d用,你都可以試一下.

原帖由 亞菊 於 09-6-2 13:43 發表

我們只見了學校的心理學家,初步懷疑是專注力不足。要遲些等報告出了,才決定需不需要見醫生。

請告知吃甜(朱古力)的食物,為何會對小朋友有影呢?
謝謝! ...

如果真的需要見精神科醫生,你打算排政府定搵私人醫生看呢 ? 唔好介意我咁問,因為排政府見精神科醫生都需要時間(可以排左先),從你字裡間亦很擔心小朋友的學業情況,如果經濟能力許多的話,我覺得唔好浪費小朋友的黃金時間,不如搵1個私人的神精科醫生確診(我都知費用是用分鐘計).是adhd也好不是也好,起碼知下一步大家要點面對.對嗎 ?

因為呢類食物是加了糖精,色素及經過加工,氣功師傅見意介食,而我亦試小兒一食了即食麵之類,當日他整天會比較煩躁多言及多動.當然不是一介食呢類食物他們就不會多動多言之類啦 !但感覺是好一點.
小兒7月尾會去見精神料醫生,到時便知他是否是adhd,其實自己亦看了多本書籍都心裡有數.但現階段在未確診之時為由在飲食方面控制一下他.

原帖由 亞菊 於 09-6-4 14:39 發表

像你說的一樣,我不想浪費他的時間。因為心理學家說,我的地區排政府要一至兩年。囝囝九月升小五了,如果等兩年已經錯過選理想中學(校風良好)的機會了,所以我真的很心急。或者,都會考慮看私人醫生。到時會再問心理學家的意 ...

好明白你所擔心,1間好既中學係可以影響小朋友的一生.

其實如果唔係因為小朋友要6歲才準確評估到他是否adhd,我上年都想帶小朋友睇醫生了.我小朋友今年7月才6歲,9月升小一,因為老師覺得小朋友同其他學仔相處麻麻地,好多時小兒太心急,反應過大而整到其他小朋友,有時又想引老師注意而發出怪叫和大笑,嚴重影響上堂秩序,老師幫我寫了一刲信去評估中心,它們幫我排了1個快證,7月尾排到去油麻地看精神科醫生.你小朋友除了唔專心外,同同學相處如何呢 ?

原帖由 亞菊 於 09-6-5 11:30 發表
chingyeehk,

你排症排了多久呢?
怎樣才可以排到快期呢?是不是要衡量小朋友的情況呢?

其實,當初心理學家告訴我要排一兩年的時候,我都很大反應回應她為何要這般長時間。

我現在只有等報告出來(報告在學期尾就有),再作 ...

K2下學期排了,當時醫生話起碼小一下學期先排到精神科醫生.
我要好多謝小朋友既外籍老師,k3下學期(3月度)她寫了幾頁紙既信(內容包括小兒既學習情況,社交能力,情緒同平日的上堂既情況)去評估中心,中心幫我send去精神科,好快就收到約見精神科的信了.
我估快左咁多,機會一係因為信件內容好長盡,機會二係因為英文信件.

原帖由 亞菊 於 09-6-5 11:41 發表
我還想問,其實心理學家是否做心理評估,而精神科醫生就作治療呢?

我其實都唔知,我知排政府係要見好多關先見到精神科醫生,所以急的話要排1年幾,小朋友受到幾多傷害呀 !
有時我問小朋友,你點解咁心急呢 ? 佢會答我:媽咪我唔想的,但我控制唔到,如果比著以前我一定覺得佢無野搵野講,自從睇過leeaman介紹果幾本書同web-site,對adhd了解多了,對小朋友既睇法同對待都有所改變,小朋友係開心了很多.對佢地來講開頭係難,但比多d鼓勵佢地係得的.

原帖由 亞菊 於 09-6-5 12:17 發表

囝囝的班主任教我,去找家庭醫生寫封信去排政府,她說會比經學校的轉介快。她亦告訴我看私人醫生都好貴。

他和同學相處都不大問題,但不知是否有爭寵的心態,常常和弟弟鬥咀和打架。
在未見心理學家前,我都擔心自已有情緒 ...

我唔知原來小朋友仲未去評估中心開檔案,係呀 !要找一個家庭醫生寫信開檔案先,評估中心會send問卷比你同學校填,再約見你地見一見.你話要排幾耐先睇到精神科............係呀 ! 我估第一次睇私人應該要幾千先得.但confirm再排政府又會快好多bor.
即係社交問題不大了,咁可以擔心少一樣.
係呀 !你都唔好太擔心了,你知自己好比心機教小朋友就得了,唔好理其他人的目光.有時間上來傾下. 我都雖要大家既支持,其實最近我成日都想,7月尾見精神料醫生時,如果真是adhd,會唔會就對小朋友用藥呢 ?  個心都好煩.

原帖由 IwanBB 於 09-9-10 18:49 發表
chingyeehk,

幼稚園很好呢! 能幫你排快症!

囝囝也是剛上小一, 8月中老師才建議評估, 但母嬰健康院稱不受理6歲以上小孩, 剛巧囝囝6歲生日. 老師稱待上小學會有一個全港兒童檢查, 到時再評估也不遲. 但我一直也留意 ...

是呀 ! 油麻地那邊亦confirm了小兒是有adhd的,感謝主!我開學前將小兒有adhd既事,話了給學校聽,班主任安排了一個前排既住給他坐,亦給了很多的任務給他,所以上堂的情況還可以(當然也會出位及大聲說話),訓導主任亦安排一些堂給他上.用意是加強小朋友既eq各方面人際關係.
雖然現在不用食藥,但我亦擔心小朋友再大點,情況可能會差一點,我估升上小二時課程緊迫,小朋友多動情況可能會再嚴重點.

其實我都想問下大家,我問過油麻地果邊既博士,佢話小朋友adhd既情況未必係一年級時會浮現得太多,情況小二小三會嚴重一點,要到11歲等他們腦部發育得咁上緊,情況才會有改善.請問你地小朋友小二上堂既情況是怎樣呢 ? 專注力是否很差呢 ?

原帖由 leeamen 於 09-10-15 09:34 發表
如果學校和家長之間能好好的配合,孩子也了解自己的情況,那麼需要吃藥的時間、藥量也可以降到最低。如果孩子的身體健康,對學習也有動力,那更可能不需要服藥呢!多禱告,多看有關ADHD的書, 幫助孩子建立有規律的、有結構的生活﹍﹍相信您時一個好媽媽,我們一起努力吧!

我希望我做得到,有時真係好支力,我明白我們的路好漫長,小朋友既情況有時好像好D,有時又會差D,我既心情就上上落落.有時擔心我TAKE CARE得太多哥哥,會泠落妹妹.
‹ 上一主題|下一主題