用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 看完Roald Dahl collection後有什麼書建議
樓主: lui
go

看完Roald Dahl collection後有什麼書建議   [複製鏈接]

Land of Stories 我自己睇左80幾頁,真係好悶好累贅,看不下去。

我仔看完Rold Dahl 才一口氣看完Magic Tree House. 接著看David Walliams.

而家睇緊Horrible Histories. 小說暫時找不到他喜歡的。最近什麼小說都說不喜歡。

咁又唔會。有時買左佢唔睇,我咪自己睇左佢囉。有時聽人地話好睇,自己會好奇本書講咩,都會睇的。就好似Warriors 我都好好奇講咩架呢?點解有隻貓做封面咁搞笑,又咁多人話好睇架呢?買左套中史書,仔唔睇,我自己睇緊,其實都好好睇。仲有就係我覺得好睇都冇用啦,佢都未必睇,呢排佢就係咩都話無興趣。

佢最悶係睇到60頁都未入正題。過左60頁,主角入左Land of stories 就會好睇些,所以我堅持多20頁,最後都放棄了,可能我唔中意fairy stories,改篇了也覺得好悶。Narnia 好睇好多。我都覺得Roald Dahl 和 David Walliams 都好睇嘅,雖然中間有一兩本都覺悶。

另外,我推介Anthony Horowitz 的Groosham Grange. 我和仔都喜歡。呢個作者的Diamond Brothers 系列都好好睇。

鋼琴媽媽 發表於 17-8-27 19:05
請問David Walliams 定 Roald Dahl 厚嗰D書難D呢?
我覺得David Walliams 果些和Matilda 或BFG 差不多難度。Walliams 每本都好厚咁...但其實行距好闊。

我仔睇完RD 及 DW 就沒多進展了。試過好多書,有深有淺,他都沒太大興趣。暑假一味看舊書。最愛Mad Scientist 和 Storey Treehouse. 又叫我再借 Magic Tree House,話要看多一次。

回覆 bobbob 的帖子

他只看了Groosham Grange, 其他都不願看了!Alex Rider 太厚了!而且他還未到這程度。

係呀,成套睇晒...除了Danny 果本。一年級暑假一口氣睇完,唔知做咩突然勁左。

最近佢話鐘意Pokemon, 咁我買左一套。問過佢才能買的。希望買左會睇。未到手。

都係唔睇,但唔准我二手放售。我諗呢排真係唔想睇書。由他吧!

bobbob 發表於 17-8-21 12:28
可能你仔啱呢,有啲書我都覺得悶,但阿仔睇又ok喎。
narnia當年我仔唔肯睇(佢話封面老土喎),roald dahl ...

睇左Alex Rider的Crocodile Tears  真係好好睇,由頭追到尾。又要追全套。我覺得較適合中學生,因較多暴力,可能我太保守。Narnia 我都全套看完了。好好睇。隱含宗教色彩。好多生字,我覺得都幾深,深過HP 第一本(我只看了第一本)。呢排係咁睇書,阿仔叫我唔好咁深迷。我仔睇緊wimpy kid。佢話以前唔覺得好睇,而家覺得好好睇喎...

bobbob 發表於 18-2-22 13:04
睇嚟你仲勤力過你仔,我就無乜點睇過阿仔睇嘅書,興趣唔同

如果你仔鍾意睇alex rider呢類spy kids ...

Alex Rider 已經係好大個仔的故事了。我仔未到咁成熟,咁多打打殺殺佢唔鐘意。我自己睇Alex Rider 就有幻想自己係特工真係太深迷...我睇完呢套再睇你仔介紹的另一套。上次比本Percy Jackson 阿仔睇,佢都話接受唔到,佢話太多死死死野喎。

csk 發表於 18-3-21 16:46
你囝囝可以試下Deltora Quest這系列的書,也幾吸引的。我兒子睇完Magic Tree House、Roald Dahl、未開Harry ...

其實 Alex Rider 不合小學生看的。

Olympian 發表於 18-3-21 18:39
其實 Alex Rider 不合小學生看的。

Alex Rider 我已經全套追完了。作者說因反應好,又再繼續寫落去,咁我緊係繼續追。不合小學生因為有好多暴力,又講好多殺手的內容,每支槍出場都會講型號特徵,搞到我都想上網check下,心智未成熟睇真唔多好,不過零色情。頭4本免強都可以,第5本及打後真係比較血腥。內容covered 歷史,政治,科技,小學生應唔多明。文字都深的。HP 文字內容都淺好多,內容都適合小學生。

csk 發表於 18-3-22 12:04
回覆 Olympian 的帖子

阿囝睇Alex Rider是初中了,我覺得幾緊湊和好睇,好似少年版James Bond,之後佢睇書 ...

謝謝你和bobo 的介紹

bobbob 發表於 18-2-22 13:04
睇嚟你仲勤力過你仔,我就無乜點睇過阿仔睇嘅書,興趣唔同

如果你仔鍾意睇alex rider呢類spy kids ...

睇左幾本Cherub...真係幾好睇。
‹ 上一主題|下一主題