用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912 ...
樓主: greenapple1093
go

2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912)   [複製鏈接]

沙田循道衛理16年DSE成績

http://www.stmc.edu.hk/zh/2016/0 ... %E6%88%90%E7%B8%BE/

2016中學文憑試成績與升學情況
共166名中六學生應考第五屆香港文憑試。
共報考16科,各科4级或以上平均比率達62.2%。
其中13 科,各有超過 50% 同學考獲 4 級或以上成績。
88%中六同學達大學聯合招生基本入學要求33222或以上。
98.8%中六同學達政府資助副學位課程基本入學要求22222(包括中英科)或以上。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-8-31 23:21
點解今年學童回升,仲見有帖話沙田B3學校今年縮班?到底教育局記唔記得加返D學額架?過兩年到我lu喔:toocol ...
旅發局長暨教育局長,佢點會記得香港學生呀?上年幾十學童自殺佢做過乜呀?

silvia_ng  好似派5000蚊....咁大把!  發表於 16-9-6 13:29
little_yolky  前幾日中大又有個校友返嚟跳樓了  發表於 16-9-1 14:32
optman88  佢要完成一個月睇 30 本書嘅目標,所以冇時間  發表於 16-9-1 13:17
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 16-9-1 15:51
最近佢記得多一樣嘢, 要學校自行評估有否鼓吹"港獨"........
中資成報話佢老頂播「獨」入校喎,踢左佢出校先講啦

hkpapa852 發表於 16-9-19 09:56
http://hys.edu.hk/english/news.html#dse0913

用咗D圖表工具同量角器去計, 幅圖個3大比例計嚟計去都沒有5 ...
3D可以當2D咁量?

王家爸爸  先用軟件變成2D,再量度。   發表於 16-9-20 14:30

hkpapa852 發表於 16-9-19 15:55
正常嚟講, 角度唔會因2D同3D而變得唔同唔同
唔同視角睇出黎唔同喎,求其拎本書打斜擺都變左唔係直角

hkpapa852 發表於 16-9-21 10:55
只有Pie Chart, 但沒有列明比例, 咁唔用量角器之類既工具, 應該點量度呢? 莫非"目測"?

點新穎都唔及諗到用 ...
直接無視啦,佢個pie chart按唔按比例都唔知...

mcl203 發表於 16-9-21 12:33
唔係化...咁大間學校個pie chart都唔按比例
用電腦畫pie chart比例好難錯....除非放錯data
...
有心畀資料就畀數字,冇心既畀乜都得,政府夠大,會唔會畀流料先

係大部份,51%係大部份,55%又係大部份,佢冇畀數字都唔駛度啦,佢都係想你知道大約之嘛,個誤差值真係佢說了算

沙培2016DSE

http://www2.pyc.edu.hk/C_hkdse.html

核心科目考獲3322或以上成績        85.6%
五科考獲4級或以上成績        46.4%
英國語文科成績達3級或以上        98.0%
中國語文科成績達3級或以上        87.6%
各科成績達2級或以上(平均)        99.3%
各科成績達4級或以上(平均)        66.6%
各科成績達5級或以上(平均)        23.3%

greenapple1093  sorry! typing mistake  發表於 16-9-30 20:12
greenapple1093  可否提供資料來源?  發表於 16-9-30 20:11

hkpapa852 發表於 16-10-28 09:59
「生子當如孫仲謀」

孫權都只係守業叻, 拓展事業其實都係靠佢阿哥.
唔知香港既誠哥對自己兩個仔有咩評價呢,都係創業vs守業
‹ 上一主題|下一主題