用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 ...
樓主: PhilipKwok
go

對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 [複製鏈接]

Re: 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論

大家好:

我的兒子於救世軍天平幼兒園 (上水區)園畢業,我很欣賞救世軍幼兒園的教學理念和教學法:

1)        計劃活動(Project Approach)
2)        英文拼音(Phonics)
3)        蒙特梭里(Montessori)

計劃活動(Project Approach)是以小朋友的興趣作探討主題,令小朋友能自發地學習,有探究精神,主動,而且觀察力強。

英文拼音(Phonics)對小朋友對串字和發音很有幫助,不用強記,而且對學習英語有很大的興趣。

蒙特梭里(Montessori)主要訓練小朋友感管、小肌肉、常規、自理、數學及地理文化知識….等。

我的兒子升小學後各科成績理想,亦很快適應,因高班下學期幼兒園安排了「小一模擬活動」及參觀小學,讓小朋友預早有升讀小一的心理準備。

有興趣可瀏覽救世軍幼兒園網頁:
http://ccs.salvation.org.hk

yinyinmama

ChrisMaMi,

我記得我仔仔o係農曆年後interview, 三個星期後收到通知取錄, 但後期好似早o左D, 我朋友個女舊年12月就in 啦.

yinyinmama

Hi, Jac:

其實救世軍十幾間幼兒園的教學都係一致o既, 因為佢o地有小組專責編排各科目的課程, li D你可以o係其他救世軍幼兒園o既家長發表中睇到, 我仔仔讀o既時候全園係百多人, 師生比例都係1:14, 致於環境方面, 我覺得佢o地o既課室好光猛, 因為課室係開放式, 兩邊都有窗, 樓底高, 乾淨, 空氣十分流通, 園長, 先生同嬸嬸都好友善.

升小學方面, 而家因為有冇面試, 所以如果首名子女得5分o既話, 就好睇仔所揀o既小學多唔多人揀, 多人揀自然機會低, 你仔仔而家仲咁細, 幾年後小一派位方法可能未必同而家一樣, 所以我覺得你唔駛咁早諗住.

o係網頁度有冇見到講座o既資料呀, 有時間可以去參加順便參觀吓呀嗎, 又可以自己親身睇o下環境, 接觸吓園長同先生.

yinyinmama

Re: 對(各區)的評價-可讓家長們在此討論

Hi, happydino,

大埔都有救世軍幼兒園, 在大元邨, 呢版討論都有家長提過救世軍大元幼兒園, 又或者你可以上網睇o下資料

http://ccs.salvation.org.hk

yinyinmama     

charmainema,

我諗你誤會o左"減免"o既意思.

charmainema 寫道:
我見到張form上面寫著可申請學費減免, 請問會否影響學校收生的決定? 會否因為學費減少而不願意收這位學生呢?

照我所知, 家長申唔申請學費資助係唔會影響學校收生的決定, 因為如果家長有需要申請減免, 所減免O既學費就會由社署負責, 幼兒園係會向社署Claim番o架, 唔所你所諗咁, 家長交少o左學費, 學校就會少o左收入.
‹ 上一主題|下一主題