用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

回覆:inabit 的帖子

有無叩其他次熱?

回覆:inabit 的帖子

呢間好好啦!派位都唔錯!要排第一/二先入到!如果你排第二志願入到真係好好!

引用:Quote:inabit+發表於+14-6-28+15:33+港澳信

原帖由 BSCYL 於 14-06-28 發表
好多人流口水, 如果你叩門成功, 放出信義, 請即上來通知其他家長, 看看是否有機會執到寶 ...
講得好!

BSCYL 發表於 14-7-25 23:40
印象中, 馮晴及宣基要 1+1+1外, 其餘主要只看實力.  不過要成功叩門很難.   最好盡可能避免.
下學年, 申請 ...
BSCYL 分析得好岩...
我覺得樓主...happy _cowcow09 應該先評估小朋友是不是受谷的...
因為5大熱門無一間是唔谷.....馮晴出名功課多...將天課程會深d..特別是有英文科...
黃永樹是陸小下午校的...宣基課程自己編制多...將循校舍靚..課程我不太了解...
但爬文說小朋友用英文介紹學校有自信..不害羞...呢幾間只可以揀一間放第一志願...
另外,要睇自己有無宗教信仰...有的話將天..及宣基..將循...有宗教分加.....
(呢個計法只適合自行分配學位的時候)
另外,樓主話不熟將軍澳學校的話..除了可參加升學展覽外,
以下網址亦可以一看,有齊你要大抽獎時的學校
http://applications.chsc.hk/psp2013/psp_sch_list.php?frmMode=pagebreak&district_id=8&lang_id=2

另外,學校會在9月做好多開放日可以打電話去問清楚...亦有不少有體驗班
你可以網上download參加...

另外,這幾間我有參觀過比我印象不錯的有信義會...明道..田家炳...
口碑不錯的有梁潔華..黃藻森...王余家潔...聖安德肋
不過呢d都不能放太後....

反而你搵到心儀的幾間後,要搵定一間安全線..因為避免大抽獎亂派....
呢個安全線當然是間不太熱門,但自己都接受到的....

比較少人討論的小學並不是一定唔好...只不過無咁多家長受追捧...

不過最重要是都是搵一間適合小朋友的學校...good luck...

rostrale  黃藻森是縮班學校 , 可放後D   發表於 14-7-29 09:59
BSCYL    發表於 14-7-26 22:45

另外,比多個建議下年的家長.....
如果可以的話...安全網揀一間近自己的學校...
方便自己上學...因為校車錢頗貴...

PandaVV  越來越貴.  發表於 14-7-29 20:34
PandaVV  越來越費.  發表於 14-7-29 20:33

2LittleMonkey 發表於 14-7-29 08:40
何解咁貴? 校車由TKO 去九龍城都唔使1000蚊!
真係咁貴..無呃你...
將軍澳區內都7百幾啦...我個間好似4百幾....
因為依家校車的司機人工加左...油費貴左...
仲要政府唔發校車牌...小公司又被大公司食左.....
所以我先叫人..入不到心儀揀間安全網在屋企附近...
起碼車錢可以平返先....

另外..黃藻森..有JM提我是縮班學校可以放後點...
呢個是正確...呢間據聞支援不錯...當然你住景林的話
可以考慮佢成為你安全網啦...

引用:Quote:chris0411+發表於+14-7-29+10:17+真

原帖由 PandaVV 於 14-07-30 發表
除非學校自己購買車輛作為校車, 不是外購服務或公開投標.否則車費只以越來越貴. 因為要配合最底工資 + 保險 ...
絕對正確!所以揀學校除了心儀外,值得花錢花時間搭車!揀保險線的話,揀附近啦!

引用:Quote:原帖由+chris0411+於+14-07-30+發表

原帖由 yoyo-chow 於 14-08-01 發表
有得選擇屋企附近就最好,我哋住西貢一定要搭車先返到學校,仲要冇校車,比多D錢都揾唔到車

...
你好!我個仔都係西貢住!所以我當初都係揀幾間有校車供應!你快d搵下保母車!應該有的!或者你同學校講下,等佢幫幫你!住西貢,真係唔係間間有校車架!希望你快d搵到!

回覆:95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125)

田家炳有人乙二入不到!所以今年好激烈!我有朋友的朋友入左田家炳!應該是放第一位!佢自行是揀馮晴的,之後填大抽獎幼稚園老師建議田家炳比較合適!

叮噹小孩 發表於 14-8-15 19:55
如要入田小,是否1+1+1
如果你心儀呢間...1+1+1 應該無問題.....
如果今年自行你揀佢已收,因為佢第一ROUND都未收爆人...
但下年就唔知呢...不過我見幼稚園老師都會推介這間比家長!
祝你入到心儀小學!!

meilo 發表於 14-8-24 20:28
請問点解幼稚園都推介田小?我搬入這區,可否請指教一下...田小各方面好嗎?田小&將循比較各方面又点呢?THX~~ ...
咁每個學生能力..強/弱項也有不同,選學校也有不同,
其實你可以到你心儀的學校網頁看看,了解佢地的辦學方針。
唔好意思,我無去過將循比較唔到,但將循是教會學校,亦是大熱之一。
做得大熱的,一定有佢吸引力和口碑。
田小不是大熱,屬於次熱門,口碑亦不錯,
但今年佢放大抽獎第二位都未必入到。
幼稚園老師在學習上會比較熟悉小朋友,
會清楚小朋友適不適合讀某些學校,
所以某些老師會作出建議。
我只可以話如果小朋友是一個唔受谷的,
你比間出名谷的比佢,只會大家一齊辛苦。
揀一間合適更為重要。就快有教育展,快去睇睇吧!

引用:我囡囡讀馮晴小一,我又講下自己經歷,等大

原帖由 lhyxxx 於 14-11-29 發表
我囡囡讀馮晴小一,我又講下自己經歷,等大家參考下,我都經歷過這種漫長又忐忑不安既階段。
我都係用家!
上年好好彩抽中!馮晴要1.1.1先可以抽得中,扣門無1.1.1,校長講明唔會見你!
馮晴其實比較多女仔讀!老師其實都好好!有問題佢地會盡量答你!如果小朋友跟不上佢地會主動留意幫忙,功課我覺得是其中一兩天比較多,其他都ok!我覺得呢間學校會比一個幾長適應期給小朋友,起碼10月先默第一次中文,12月先默英文!讓小朋友可以慢慢適應升小一!暫時來說,都幾滿意!

‹ 上一主題|下一主題