用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

Meisuen

我個仔都係北角明愛做言語治療, 不過係自己俾錢!  

醒目開學勳章

我都唔知點先叫好! 我諗OK啦!  其實真係要睇佢同個小朋友夾唔夾!

Meisuen 寫道:
funny,

咁d姑娘好冇呀?

醒目開學勳章

Hi 2001122

你排左幾耐?

醒目開學勳章

羊咩囝

你排左幾耐早期?

醒目開學勳章

Meisuen,

我個囝係北角明愛每兩星期一次語言治療, 每次50-60分鐘, $500一次; 另外每兩星期一次協康幼兒訓練, 每次50-60分鐘, $400一次! 即是每個星期都有一種training要上!

醒目開學勳章

認知方面好左少少, 不過仍然要追!  但語言方面雖則有輕微進步, 但進度十分緩慢!  :cry:

醒目開學勳章

2001122,

你點解唔一早參觀左D學校先, 真係浪費晒呀!   好彩有早期頂住先!  :wink:

醒目開學勳章

Meisuen,

其實我個仔都上左成8至9堂言語治療 (包括埋明愛之前既私家言語治療師), 所以佢進度算慢!  

醒目開學勳章

llcathy2004,

我仔仔之前係另一個私家言語治療師度上堂時就比較扭計, 又坐唔定, 但轉左另一個治療師就好D, 我相信某程度上都好睇治療師同小朋友夾唔夾, 如果小朋友喜歡個位治療師, 我相信佢會比較肯坐定定玩!  當然, 做治療的環境及用具(玩具)都會影響到小朋友!  我平時係屋企就採取幼兒訓練導師的教法, 不停轉換教材/玩具以吸引小朋友坐定定!

醒目開學勳章

Meisuen,

我個仔而家2歲3個月大, 最叻就係講"哎也"!   真正有意思既單字, 真係數埋都冇10個!  

醒目開學勳章

llcathy,

早期同幼兒訓練係唔同架, 早期係要經政府排, 要做左評估先!  我估你係排緊自費幼兒訓練!

你囝囝最近如何?  

llcathy2004 寫道:
佢地有打番比我架,但都係要等有人畢業或退出先有位囉.早期都等緊,聽講無言語治療咁耐.

醒目開學勳章

llcathy2004,

點解你覺得佢番學唔開心呢?  其實我個仔都好大情緒, 成日郁D發脾氣!  尤其每朝訓醒飲奶前例必大喊一餐!  我都唔明!  
‹ 上一主題|下一主題