用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字, 現能說'我食餅, 開門, 開電視, 起身等', 雖然佢好多時不會主動說, 但起碼現在我教佢講, 佢肯COPY我講的字. 我會同阿囝努力.
你戶外可教他吹波波水, 可訓練他口肌發展.
在家玩玩具時, 不要比佢獨自玩, 跟佢一齊玩及引他說話.

原文章由 cecilau 於 08-1-9 14:56 發表
你個仔做緊d 乜野training呀? 我仔都25個月大, 又係唔識得講, 而家上緊st, 都係未肯講野呀. 不過就手指指好叻law.

CECILAU,
個ST話若驚佢混淆/SPEECH DELAY, 最好單一語言先, 即一係全英文, 一係全中文. 我現在全中文, 吾比英文DVD佢睇(學英文果種), 只會在星期六/日比佢睇卡通片(要佢鐘意的, 中文的), 要陪佢睇, 不時講下比佢聽內容, 佢而家見到笑位會笑(會望住你, 要你有共鳴一齊笑), 模仿卡通人物的聲音如喘氣聲. 發覺佢有少少進步, 每日都有新字講出來, 真係開心過中六合彩.

原文章由 cecilau 於 08-1-9 17:01 發表
moonhui,
見到你個仔的case, 咁我都有d 希望啦.... 而家佢都肯跟下音的, 不過都未正式講啦.  我都希望佢快D 好似係仔仔咁識講野啦.

我屋企係賓賓湊, 平時賓賓同佢講英文多呀. 所以我諗佢有言語混淆呀.

...

TO weiwai
其實你個b得15個月=1歲3個月, 好細姐. 你呢幾個月努力教他就可以了, 因BB在此段期間, 發展好快. 吾駛驚住. 若果接近2歲都未講野, 到時你就搵相熟E生幫你寫字去健康院, 幫你排期做評估.
依家最緊要任何野都跟他講, 重覆又重覆, 玩玩具要陪佢玩, 話佢聽每個動作, 名稱.

CECILAU,
o甘你咪全英文教佢, 我用中文因我媽及奶奶湊佢, 佢地吾織英文.

原文章由 cecilau 於 08-1-10 12:23 發表
可惜我要工人同我湊bb呀... 佢一定係講英文呀. 屋企仲有個哥哥又要睇英文dvd 呀.. 唉.. 真係無諗過呢個仔咁遲先肯講野呀.
‹ 上一主題|下一主題