用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

中五開始忙到爆,女今年仲玩多左校內外活動(義工, Debate,社際活動,師友計劃…),仲要補N個習。

入大直路不敢鬆懈,好彩妹今年開始自動波,唔洗我理,專心睇實個大,做佢秘書,d堂調到九彩。

2jkidsfather 發表於 22-11-14 10:23
中五是最後enjoy school activities 的時候
女話唔想畢業 佢好鍾意學校,話如果將來教書要返去教。

妹妹頭 發表於 22-11-14 07:11
我女都係好忙,忙課外野,都未正式溫書,好彩功課尚算應付到,但溫書仲係好懶,我都冇眼睇。 ...
開始左form test,就係知家姐時間管理差,補習算係頂住當溫習唔好甩。

回覆 妹妹頭 的帖子

有冇搵補習,因為我女相反弱中,我都唔望佢高分,搵個大學姐姐主力操閱讀理解補充,跟下12篇範文,再買YY Lam作文教學片睇,希望女吸收到多少。

回覆樓主:

估大部分中學聖誕後考試,女聽日開始放假,感覺好多野溫+補習+睇片。希望女攪好時間管理, 依家感覺樣樣都急,迫都埋身,樣樣掂下, 頭痛醫頭,腳痛醫腳

妹妹頭 發表於 22-12-20 22:42
我女都係聖誕假後就考試,感覺佢仲未開turbo,學校就幫到好多,假期會返去補課,希望佢快d識安排自己溫書時 ...

阿女校冇補課 不過街外補習今個星期仲有,上到24/12。之後有堆買片未睇。約左中文大學姐姐,希望假期上到3堂。
妹完全唔得閒理佢,好彩今年生性左,識自己溫書,Form test成績比中一進步左。

Junjun7 發表於 22-12-22 15:39
我女考完試喇,但要返學校練舞都好忙,仲有去幫人補下習

甘乖幫人補習! 女時間都唔夠用,幫人補習我諗要等大學,中三時試過幾個月幫機構義補。

回覆樓主:

已經到假期尾聲,總結下玩樂日子一日起兩日止,每天10,11點起身,又唔算太chur,女賣片睇,有點似有個老師陪溫習,因為bio chem個老師都會一路睇一路有題目做,雖然唔知成效如何,但感覺良好!

中五第一次考試完結,叫全部科目above average。唉!但依然有做唔切情況出現。

happyfamilybaby 發表於 23-3-21 14:28
Bio都買片睇嗎?

凝皓 Sabrina Chan bio, 本身有實體或睇片,咁我哋 跟學校課題都可以買舊片當溫書

Chiuchoiluck 發表於 23-4-27 12:37
見到阿仔仲係度懶懶閒hea 爆, 仲擔心同緊張

大女一樣,喺屋企就hea,我話就嚟一至五都安排補習畀你。

Chiuchoiluck    發表於 23-5-8 12:28

gigayan 發表於 23-5-24 16:03
ig search呢個睇睇,如果諗住打好英文個底就唔啱補呢個,佢係幫你點樣DSE 取分的。

...

delete

greendaily 發表於 23-5-23 22:52
各位大家好,請問有冇英文私補或補習社可唔介紹?阿囡d作文完全唔掂,好想幫佢搵到個好既補習老師幫下佢, ...

英文補底 有推薦,IG
tyler_dse.english

pypy405 發表於 23-5-25 07:29
想請問大家 中文有冇邊到補習好呀

我大中文放養中,因只求4-5。
1: 買yy lam 十二篇範文+ 作文 影片。
2: 大學姐姐上門 陪做閱讀理解。

johnwooo 發表於 23-5-29 11:09
你覺得睇片同上live, 成效分別大嗎?

冇上過YY Lam live, 因為冇時間,依家都中五尾,waiting排黎黎唔知幾時先有位

回覆樓主:

女中五 期末考已經完哂 甘濟,差中英說話。開始入大直路衝刺,大家暑假有乜安排?我地都係keep 中 數 BIO CHEM 補習。

妹妹頭 發表於 23-6-17 22:43
阿女話署假都要返學,都係返全日,要返到8月中至真正放假

嘩!你地學校好盡力喎!我只聽到chem會補課,但都唔多日。

zitaeric 發表於 23-6-17 23:21
我就叫佢考完試,先file 好哂每科notes, 因為佢太亂。學校7,8月都有補課,睇吓學校会吾会教哂書,好似有兩 ...

你地好似都好忙 女學校咩情況你都好清楚,我都係搵補習班夾家姐做多D題目。大學佢已經有目標學科,personal statement 學校要佢地暑假寫,lELTS 上年9月頭考左,佢話後悔考筆試,用電腦考會好D。如果有邊間補Bio好麻煩介紹下

zitaeric 發表於 23-6-18 22:09
電腦考好處係快些知result, 我仲唸住報筆試,剩知報BC 嘅電腦考会多少少嘢送。阿女bio 起綠意居隔離間,好 ...

我哋喺BC報, 銅鑼灣考試場地,因為去到先知規定要用佢供應嘅鉛筆 擦子膠, 嗰支偽鉛筆係嗰啲一粒粒喺前面“蚊”插返後面嗰款,勁唔好寫。

女話主要係支筆既問題。

mimiho20002000 發表於 23-6-19 14:56
想問吓你哋小朋友中五學期尾考試係咪已經跟足 DSE 每份paper 的考核時間?我睇清楚時間表先發覺我仔考試仲 ...

女學校bio 2份卷 加埋 3.5小時。但chem未教哂 2.5小時。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊