用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 23-11-30 06:49
學校報左幾個,12月開始

阿女學校只報左一個,其他佢話報出面

chez 發表於 23-11-30 10:24
回覆 kirstyau 的帖子

書現在未教哂呀, 學校1月中才mock exam, 出面不會蕔了

出面通常2月,YY Lam1月尾。

happyfamilybaby 發表於 23-11-30 14:21
YY Lam出面學生可以報嗎?有考前精讀班可以報嗎?

上凝皓網頁睇,同校團購(可以唔係凝皓學生)最早開始報名> YY Lam 學生>非YY Lam學生

happyfamilybaby 發表於 23-12-16 20:50
請問Bio報咗邊間 mock exam?

報左BioX,準備報埋 SabrinaChan

回覆樓主:

報到易 app  check到考試場地

回覆樓主:

話甘快開始study leave,大家的年青人作息係點,我家的9點起身12點訓, 食早餐廁所梳洗成10點先開工 補習 面授只剩chem bio, 中 數轉片唔想浪費時間交通。

暫時宅在家溫,話月中約同學自修室。

妹妹頭 發表於 24-3-1 13:41
我家小姐朝早10點返到學校,補課加溫書,下午5:00回家,夜晚補習,11:00訓 ...

嘩學校仲有補課,學校真係好勤力。

學校會幫手谷,好明顯我女學校唔係這類型!

妹妹頭 發表於 24-3-1 13:52
每日一科補課,輪住補,補到考果日,連oral都要補,考果日全日要晌學校練oral,到3:00至分批直接去試場。 ...

雖然唔知你個女邊間中學 但好啱畀升中家長,想搵學校幫手谷既參考資料。
明顯同我女間中學好大分別,基本上六年都唔覺家姐有咩補課 知其他科有但都係零零星星 唔似好chur。

不過如果我地要返學校都大鑊,我地交通來回2小時。

妹妹頭 發表於 24-3-1 18:17
我女只係一間地區B1中學,不過升中已經知道依間中學好谷,我就係鍾意依點。 ...

搵合適既中學最緊要

妹妹頭 發表於 24-3-2 21:59
今日係中學階段最後一次家長會。學校比左最後一次PG,阿女Mock考得差,所以PG好差,應該上大學有些少難度。 ...

學校mock,就我女中學聽師姐講,都唔太準,所以參考下就算, 仲有39日, 考完大概知每科邊部分唔清晰溫得唔足夠,盡快處理好攪返掂。

你女有學返好D, 我女自我放飛溫習, 阿女溫書都睇心情,叫佢寫定一個月每日溫咩冇可能 ,所以我印左3月4月 monthly planner, 每日完左寫低溫左咩科, 畀佢畀我睇到,寫得幾日開始睇到,唔好溫死某一兩科, 提醒返佢溫其他科目。 因為好多時溫下溫下就淨係溫自己鍾意嘅科。

網上好多 學霸 study leave點樣planning最有效率, 但人人性格唔同,我要睇住阿女性格黎修正。 硬塞人哋嗰套阿女睬我都傻。 再氹下佢想食乜隨便出聲

妹妹頭 發表於 24-3-3 13:07
我女2/2開始study leave,日日設學溫習同補課,佢都有做個記錄,記錄低自己每科溫左咩topic,佢係有系統, ...

你阿女已經算好乖好生性, 現在父母都冇咩可以做,盡量鼓勵支持,叫女有咩要幫手就出聲。
大家都加油努力

妹妹頭 發表於 24-3-3 13:09
我女反而主科正常,係我地諗既PG,只係選修科3科都跌得好勁,完全失望。

跌得好勁,即原先本身唔差,咁睇下邊度出咗問題盡快修正。 最緊要令阿女心態正面,唔好比佢感覺失左信心。

妹妹頭 發表於 24-3-3 13:35
今次Mock應該係佢輕敵,所以比個教訓佢都好。主科佢直頭冇溫過,但主科係考本身已學到既野,所以同我預測差 ...

對,早啲發現問題係好事, 中英基本上考個底,數女 恆常補超研已經當操咗, 而家集中時間溫選修課。

妹妹頭    發表於 24-3-3 13:43

Icyanson0609 發表於 24-3-7 19:07
想問一問大家.(題外話)當孩子成績唔算好好(約評估有22-23分)
佢話想入資助大學讀一個佢自己比較喜歡理 ...

阿女大學選科完全自己選擇,我哋都係畀下意見,佢去大學參觀完話冇興趣就算。

hihihi 發表於 24-3-6 22:30
回覆 妹妹頭 的帖子

我女考Mock都跌晒watt, 家長日老師見到佢嘅PG都有啲替佢擔心,好彩佢自己唔介意。

對,呢一刻最緊要唔好打擊佢哋自信心 ,冇左就唯有洗腦式/用盡方法 鼓勵佢有返自信心。

Icyanson0609 發表於 24-3-7 19:55
佢就係參觀完私立學院後冇晒興趣

勉強無幸福, 好似我女叫佢去理大睇醫護個堆(唔一定夠分睇左先算),但女睇完話冇興趣 , 係要走文科路線我都冇辦法 女大女世界,佢讀唔係我讀,讀完大學先算。

妹妹頭 發表於 24-3-10 14:30
我自己諗遮

依家諗下佢地想食乜,我日日對住佢,要煮早午晚,好彩早排 foodpanda做優惠,而家到 deliveroo, 間唔中lunch 食下佢鍾意嘅外賣
今日幫佢scan 下野,集中資料係ipad方便溫習。又去搵下其他學校mock卷佢做。

妹妹頭 發表於 24-3-11 06:49
我家小姐黑口黑面,咩都叫我唔好理,咩都冇答我。

女都會自閉唔彩人,甘岩見佢影野影到 發忟憎,先出聲幫佢,佢都話唔洗架。 好似我逼佢畀我做,但明明見佢唔想影

搵mock卷都係問佢洗唔洗, 依家知佢脾性,唔要既 會話唔要,想要嘅會話是但啦 都唔會表現出好想要

PTL_L 發表於 24-3-11 22:14
請問有冇打流感針,呢個時候?醫生叫我幫個囡s5開始打,等dse時身體健康! ...

話說兩個女今年學校派 打針表格 ,咁我就冇乜所謂,佢哋話唔打就由佢,阿妹剔咗唔打, 家姐都剔唔打,已經填咗未交, 突然之間個腦閃咗唔係喎考dse即刻幫佢改返

mimiho20002000 發表於 24-3-12 13:51
我仔都今日考 speaking, 我都好緊張。希望順順利利
同學仔加油,Goodluck

mimiho20002000    發表於 24-3-12 19:15
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊