用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

Mingming12345 發表於 24-3-14 22:07
我仔都係佢話個題目唔熟唔係好識講乜!平時係學校表現好好多,見佢返到屋企唔開心,我都唔知點 ...

成個考試 就係最怕經歷呢啲,第一科一打擊,就影響後面心情, 以前呈分細個就有得話 呃呃氹氹 同佢講唔緊要最緊要考好黎緊嗰啲, 去到咁大個真係好難搞。

我會,除非佢自己肯討論,如果唔係就費事提起。

wonderbaby 發表於 24-3-15 13:48
有,不過發覺根本唔時間溫晒至去考,有啲嘥錢嘥時間感覺

但出面mock係遲過學校mock,都叫溫左書( 當然明永遠唔會有溫夠),除YYLam撞正學校mock 中間星期六定日, 所以最後我哋冇報名。

johnwooo 發表於 24-3-17 11:33

如果冇報YY個mock,係咪都好似有mock卷可以賣兼解讀video?

唔清楚,有同學報咗YY Lam冇去考, 可以攞返份試題卷。 女報凝皓另外bio chem兩份mock有解卷。YY Lam應該都有啦!

JJDBB 發表於 24-3-16 18:34
拎左成績返屋企,好嘅又怕佢自滿,唔好又怕佢受打擊。我女之前去考補習社嘅试,全都未温哂,然後拎嘅分数 ...

我女出去考完兩份bio卷,反而令佢知自己有邊部分唔熟。
女考出面mock數量:中文考2,數1,chem1,bio2。

wonderbaby 發表於 24-3-16 15:01
本身補習社啲堂都係3月尾完
但已經係2/3月陸續停,因為操卷為主,個仔覺得自己搞得掂唔想特登出去上
...

我地補習冇停
數 轉睇片(仲有四條)
中 一向直播班 (仲有2堂,1日上哂)
Bio 面授 (仲有1堂)
Chem 面授(仲有3堂)上到5/4

數,超研中二補到現在,好頭好尾, HY Lau好多training set畀佢哋做,重點唔做冇片比。

Chem 私補,都係操卷 但佢執其他學校mock卷畀佢哋做,主要佢熟悉DSE考題,搵 PP同學錯題最多嘅,會搵岩野佢地做。 自己去搵都搵到,有人summarize畀佢哋甘囉。

Bio 補大班,操題溫書,又係跟開 Sabrina好頭好尾,我再搵其他學校mock佢自己操。

中文 都冇咩好溫,弱科, 跟補習老師溫作文題型框架套路之類。

Eng Lit 靠自己。

Eng 冇野溫。

happyfamilybaby 發表於 24-3-17 21:01
有得買?

其他學校mock,去Carousell搵

happyfamilybaby 發表於 24-3-21 23:28
大家小朋友點溫中文?

中文 半放棄狀態 ,語文唔係一時三刻可以攪掂,女弱中求穩, 閱讀卷尚算穩定, 作文:實用文ok另一篇 好飄忽 ,而家唯有溫返坊補習老師教嗰啲什麼框架套路攞分,因為框架套路都有好多款。

happyfamilybaby 發表於 24-3-22 21:33
Yy lam notes有用嗎?不知點幫?

阿女補文靜冇YY咁出名,但啱家姐嘴型,升中六暑假補到而家。都冇乜退路,希望真係幫到手。阿女唔會自己攞notes溫,女要人塞野入佢腦。冇興趣嘅科目就咁。

YY阿女睇過佢嘅片,但係女又麻麻哋

mami42 發表於 24-3-23 06:38
大家小朋友都考晒speaking, 仲有兩個半星期就考啦!其實自己都開始緊張,不過又唔可以俾小朋友知道
...

自己要佢開始調整起身溫習時間,盡量早睡早起,因為考試都要一早起身。

zitaeric 發表於 24-3-23 08:56
阿囡都仲有学校網课,需然少佐但幾乎去到開考前幾日。現在冇咩可以幫,我最多問伛有咩想要有咩想食,係咁多 ...

係我家長緊張,淨係嗰日考speaking 嗰個鐘我都十五十六。 唔敢想像到正式開考

妹妹頭 發表於 24-3-26 07:19
其實依家依個時間,都唔駛理PG準唔準,仲有2星期開考,公子小姐個個全力以赴,就已經ok,放榜時至諗點調排 ...

見到你講仲有兩星期考即刻心跳加速

而家為免有衝突,影響女情緒,朝頭早8:15叫阿女起身,九點佢去自修室,眼不見為淨。難得有個同學一齊。

mcl233 發表於 24-3-26 16:18
男同學呀~

學校同學

平時吹水佢都藐爆啲同學呢個時候⋯又話邊個邊個戀愛腦。應該唔會昆我嘅。

回覆樓主:

進入最後兩星期,做父母嘅無所事事冇乜幫到手。喺度祝福各位考生,最緊要身體健康先有力打大佬

妹妹頭    發表於 24-3-28 20:29

hihihi 發表於 24-4-2 14:51
我都冇問, 阿女仲繼續補習, 間中見佢睇補習video同操PP。 佢到依家仲未調整好作息時間, 晚晚夜瞓遲起。 佢 ...

阿女依家已經開始進入疲態,溫到唔想溫(聽女分享好多同學都差不多)還好去自修室,相信環境會好過喺屋企,見到其他人一齊溫感覺冇甘孤軍作戰。九點幾出門口八點左右返到屋企,之後就由佢休息玩吓電話。

hihihi 發表於 24-4-3 09:26
你女好叻, 到依家仲堅持到! 堅持多3-4星期就任務完成, 到時就可以儘情玩啦, 加油!

我女早排溫書溫到有啲沮 ...

都唔係呀,佢都有崩潰嘅時候,啱啱假期星期六日放空咗兩日。

完咗假期落自修室有同學陪會好啲,起碼有人一齊呻吓

wonderbaby 發表於 24-4-11 14:52
過左第一大關中文
個仔話比想像中無咁深
係白話文果篇唔太明

YY Lam貼中作文題,但唔關我女事佢唔係補YY

見threads啲人話冇溫岳陽樓記(9分)唔係熱門好多叫救命。

女考完感覺良好(佢對中文要求好低)

twobirds 發表於 24-4-11 16:23
我仔乜都冇講,佢冇補YY Lam。

今日先第一科佢哋唔講就由佢,總之唔好影響佢哋情緒為前提。

happyLC2006 發表於 24-4-13 11:43
我錯過咗添,唔知邊度有得聽返呢?

有呀聽緊

mami42 發表於 24-4-20 05:09
你哋打算幾時會掉哂中學和DSE notes ?
一考完試?
還是等埋放榜先?好似心理上完成哂成件事

我9秒9送走左中,數,chem 補習notes 比街坊。學校會等考完女自己執

gracelam 發表於 24-4-20 10:37
唔留返俾妹妹? 我女房仲有2堆notes留咗俾弟弟!

送走嗰啲主要係補習社notes佢唔會有心機睇。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊