用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

hi methy &nolia6300.....
我女8個月大,己經照過腦部磁力共振,報告話佢腦裡面目前無咩明顯問題,但係腦裡面組織偏細同水比較多,唔知係唔係因為咁令佢發展慢,叫我排政府物理治療等,因医生嘅答案好似我聽得唔係好明,我今日又拎埋報告去睇私家,個醫生講得好得人驚,佢話阿女依家得3.4個月能力,叫我接受現實,佢依家比人慢就會越慢越多........我想請教下你哋,我女依家就帮佢打側個身佢就轉到趴喺度,有抬起頭,但好快又要抖下,瞓喺度都成日玩自已隻手,又食手仔,又抝頭,但就唔識拎玩具只識追住同笑,同佢玩佢識笑同叫,聽歌會開心,冇味嘅嘢就唔肯食,甜嘅就鍾意,坐就只可以挨住坐好耐,俾佢自巳坐就5秒度就周圍中,不過坐喺度就冇瞓喺度咁開心,條頸唔係好够力...
請問係咪真係好差,我應該做d咩嚟帮我女training,私人物理治療師可否介紹俾我........
                             心急兼痛哭中媽媽上

原帖由 methy 於 11-5-20 16:50 發表
你既心情我地呢度個個都理解,醫生講野直接.好hurt架,又講最worse 既情況,開頭真係好shock。
呢度個個b都有唔同程度既問題,唔好理嚴唔嚴重,最緊要盡快搵方法幫阿b。加油.我都係呢個forum知道好多野/學左好多野。 ...

dear methy:多謝你嘅回覆,我己排期政府職業和物理治療,請問你可以介紹你認為好的私家職業和物理治療嗎?另外我會去買你推介的書,還有一個冒昧的請求,你可以留個私人联紹方式給我嗎?十萬個謝謝你的帮助!!!!!!!!

回覆 101# nokia6300 的文章

hi nokia6300:
好感激你嘅鼓勵同經驗,我會好俾心機去教ar b la!!!
請問你仔依家好嗎?幾歲呀?追到未呀?你除咗去政府嘅治療仲有冇去私家治療?有好嘅私家介紹嗎?我排咗將軍澳醫院嘅物理和職業治療,你覺得ok ma?好多問題,唔好意思!!!

回覆 124# kokoalex 的文章

hihi kokoalex:
我個女9個月大,都係發展遲緩,我哋係社工帮手排e位嘅.
另外想請問你係點知仔仔係性染色體出咗問題呢?因為我個女驗咗血.尿..照埋mri都唔知咩事,排咗政府遺傳科,但要出年先有...我都好想知原因,但医生話有50%係塭唔到原因嘅....

hi methy:見到你仔仔嘅進步,好開心,好似都為我打咗氣咁,我女都有些進步,不過未够哥哥咁叻,仲要努力努力!!!請問你喺邊度推拿,可以介紹我嗎?

hihi methy:另外add咗你facebook,不過唔知methy ma係你嗎
‹ 上一主題|下一主題