用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

各位MUMMY:
     好耐無見大家喇!同埋都好耐無上來了~~大家忙嗎?連個親子網都唔同晒TIM 我最近搬了屋係4 月份時候..所以都忙到無上來
我仔仔9 月升3 年級了..情況是掹車邊...您們的情況又點呀?

不如我地又計劃一下親子遊吧!大家見下又食下野~~你們大家點睇?
   0    0    0    0
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

各位靚太:

嘩!你們個個仔仔都學游水,就好啦~~~我仔都是今年玩了一次水咋!我都諗住比佢學,但佢係怕水,今年佢都好d,我仔先肯落水玩下咋

佢而家說話能力都未得,都係少出聲 仲話要升p.3.
呢刻我都係見步行步咁

一直我都有掛住大家ga!只是自己真忙,沒時間上來打下字~~好彩大家仲有上下來睇睇~~如果唔係 我們d友誼無晒lu 呢份3-4年網友情真好可貴ga

那麼,呢刻大家是否有意思攪下一日遊呀: 如係~想幾時??9 月10月或是....??
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

唉~~真是改了版關係~~真有D不習慣
個PASSWORD成日又話我錯
攪到我呢兩日想上來都唔得

LA:
   是否我所熟識果個,即是同我仔之前溜冰果位媽媽呢?因個戶口有點兒陌生呢?

各位媽咪:
     我都好高興開呢個TOPIC時,你們可以出來回應我,真是好難得呀 見返你們一個一個浦返出來..我真好開心GA  睇黎你們D小朋友真進步不少...
 我就...未見效..還等著...??
學游水呢家野??我都會比佢試下..但無奈未搵到合適時間..
呢樣都是我計劃之內..
 晏D再講....

哈~~~你們不要誇張我了 我會害怕同怕羞的.....

其實~我真的好掛住你們~是真的!..所以想再聯繫返大家的近況如何!都多謝你們沒忘記我呢?
講真.....我呢年係學校當義工真好苦..有苦有淚,幸好到最後都苦盡甘來.. 有時真是身不由己的,想放棄的..但總是不成!!如有些媽咪知我當義工的情況,就知我的辛勞了..可能呢d就叫責任感吧:idea: (只是呢刻有感而發)

我仔仔一直都無變的興趣總是喜愛打機(任何機種,包括自行上網),到現在都是,佢對呢d過關,挑戰真很大興趣..我知道都不可以給他太沉迷,但無奈..他沒有了這些遊戲世界的日子裡,仔仔就好像係生活上欠缺了些什麼咁!可說是係佢生活一部分咁!

至於佢說話能力真係勁差,連出聲都不太願意,雖然佢理解力快左接收都多左,但總是不願說話,真令我一家人最擔心!!唔知真要等待何時呢?而家又話升三年級,都不知他能否再應付!!真是要見步行步了

你們仔仔進度又如何,大家分享下吧!!

mandylung

歡迎你加入我們呢個大家庭

呢度浦緊頭d媽咪..數數手指..可說是已識了3-4多了年.呢份情真好可貴ga.而tin-tin及chanchanboy識左仲耐,需然少出來咋!但感覺大家都好好ga!希望你都感受到我們是與眾不同的網友媽媽啦!我識到她們都感到自豪ga~~哈哈
多d上來分享下你仔仔近況啦!你仔仔又是三年級,學校有支援嗎?

原文章由 mandylung 於 07-8-3 15:30 發表
joey 媽媽,

見到你同其他媽媽噤friend, 希望你唔介意我傾埋一份.::" />

leader:
    嘻嘻~~多謝你又浦出名字來..你而家小朋友點呀!!又分享下吧

原文章由 leader 於 07-8-3 16:22 發表
HI HI∼∼∼∼∼∼
我都入黎打個招呼先∼∼∼∼∼
你好!好耐無見喇! 仲記得我嘛

[ 本文章最後由 joey媽媽 於 07-8-3 23:34 編輯 ]

kmwun & gigi:
   多謝你們幫我宣傳定先喎 多謝晒!!

我想計劃今次攪個團可打下哥爾夫球,因d小朋友應該會幾鍾意~~~

原文章由 gigi2 於 07-8-3 21:35 發表
joey媽媽魅力沒法擋,一見到你個個都浦頭

上次Joey攪旅行便已引證到,她的魅力和魄力真是沒法擋!

原文章由 kmwun 於 07-8-3 17:47 發表
joey媽媽魅力沒法擋,一見到你個個都浦頭

AGNESNG未現身噃!

mandylung
歡迎

[ 本文章最後由 joey媽媽 於 07-8-3 23:26 編輯 ]

唉~~~我都唔明點解我戶口成日入唔到來 足足等了3日.今日先入返來 究竟是甚麼一回事呢?

思佳媽咪:

好耐無見!你仔仔自從入了明愛之後,轉變點呀!你又覺得好不好呢?可否分享下...

原文章由 思佳媽咪 於 07-8-4 12:27 發表
各位媽媽:

你地好。昨天剛去完旅行回來,今天開電腦就見到 Joey媽媽的醒神 topic,真係精神為之一振。真要舉辦些活動維繫友誼,三年不是短時間啊!

我阿仔已離開主流教育,現在明愛樂務讀職業訓練,正處 ...

tin_tin
  400度近視是好犀利喎?睇黎要比返佢地眼睛補補先!
 你大仔同細仔近來又點呀!暑期期是否係放肆期呢?

原文章由 tin_tin 於 07-8-6 19:44 發表
joey 媽媽,

我仔最有進步ge 就係近視喇~~ 佢e+ 已經400度近視, 都唔g點算   

LA
  係呀!原來我在明你在暗∼∼唔得!咁下次有約會,你一定要出來見下大家先∼∼ 係呢?你小朋友現讀幾年級??

原文章由 LA 於 07-8-6 23:55 發表
joey媽媽,
U don't know me but i knew some of u.
I have read your messages a 2-3 years ago, get familiar with some of u via BK, but seldom  ...

stellacl
   我沒收過你MSN,因我早前搬屋∼而家電腦都SHORT SHORT地,你要再SEND過比我,因重整後D~MSN無晒..慘...仲有你睇PM

原文章由 stellacl 於 07-8-9 10:51 發表
Hi joey媽媽,
sorry 我遲到入黎....唔好介意 !!!
終於又有你開番個topic比我地見下面了.  我都好掛住大家, 我有2次mxn見到你有問候你, 點解你唔彩我嘅 ?:cry:

我仔囡呢個暑假都有游水, join ...

有聚會~~~~好呀!!~~不過~~~好唔好等9 月先呀!~~因為我暑假真好忙呀!~~~無 日得閒,連招呼朋友來我家玩下都要排緊期到8 日尾.. 一係留待下次再約你們呢?好不好...

原文章由 思佳媽咪 於 07-8-9 23:35 發表
Date : 8/21 (Tuesady) or 8/24 (Friday)
Time : 1200-1400 Lunch
Venus: 暫定TST (有沒有提議)
參加
1. wewangwang
2. kmwun
3. sjmama (21/8 only)
4. stellacl
5. 思佳媽咪 (21/8 比較好,dinner ...

思佳媽咪:
   你的過來人經驗~~真好值得我們參考一下... 係呢?你又無MSN,如有你可否 PM比我..因我有D野SEND比你聽下..

原文章由 思佳媽咪 於 07-8-9 00:44 發表

我阿仔中四以前都勉強留在主流教育,雖然成績差,但由於學校的接納和照顧,他很開心和積極。現在轉回特殊職訓,同學程度大家都差不多,有些比他還差一點。他過去習慣和正常人一起,慣受照顧重視,現在無人特 ...

真激死~~都唔知點解我戶口成日都話我錯 成日上來入PASSWORD攪到我都無晒癮~~仲話我錯錯.. 以前舊版都無咁煩

呢個暑假約食午餐,我真是來不到,因為我仔女活動下午都有..如他們2:00開始有活動,那麼我都趕不到回來上課...我都想來...但真來不到呢 唯有下次吧!!

我昨日跟了協X會去一個親子活動:去到晚上..真是好好玩,是教我們出海捕魚~~呢D親子回憶我最鐘意呢? 但要身體力行就比較累D...

暑假就快完了∼∼又是大家努力期開始!!我諗起就唔想返學住了..真是想要一個悠長的假期呢 又要開始倒數了..

stellacl

咁你又無叫rachaelmum上返來同我們傾下計呀!!講下佢囡囡近況都好啦,我都好掛住佢呀

wewangwang

你咁叻既∼∼ 你又知我老公可幫到我既∼∼ 不過,佢都已用來幫我出席晒d親子活動了 所以佢呢個暑假都無得約人玩下∼∼哈

各位:
   你們的小朋友會否一早上起身~~第一件事就係不停搵遊戲機玩呢?
我不知我仔真是太熱愛或是......(一般細路都會會咁
)

呢個假期就快完....我個心情都未平伏呢?我想一想都要快些適應上學了..而家仲係日日早上訓到11:00左右先起身..,兩星期後開始要回復返6:45分要起身喇..

[ 本文章最後由 joey媽媽 於 07-8-19 15:17 編輯 ]

AGNESNG:
  你終於出場喇!我呢個暑假d仔女活動都好忙,仲要忙埋明天
我慘了~~又要繼續為學校當xx職務..唉~~都不知幾時可甩身,有機會見面再同你吐苦水,有時真身不由己,我諗你都明白我處境上星期多我搵過溜冰教練,因諗住9 月開始學番溜冰,誰不知佢話要過檔,去第二個場教,仲比而家學費貴一倍
我未比仔仔學游水呀!我相計劃出年一定要比佢學游水了..
仔仔今年班主任我仲未知,明天家長會可以知結果了..我都好緊張~~唔知會否新老師教呢?:cry:

原文章由 AGNESNG 於 07-8-29 15:07 硐表
Joey媽媽,

你一出o黎全部人即刻召集, 你威力真勁.
依家bk轉左畫面, 我依個老人家好似唔係好適應咁,真係少左上o黎.

[ 本文章最後由 joey媽媽 於 07-8-30 12:21 編輯 ]

唉~~~我終於忙完到而家,可以上上來講下呀仔情況了
仔仔今年班主任係~~~教他一年班的電腦miss,而教仔仔數學的就是他的p.2的班主任 (佢好好ga),總括來說教他所有科目老師~我覺得ok ga 我都算滿意.至於可否順利升上p.4就要睇我仔表現了,因我相信問題不是老師方面,而是我仔自己表現的問題..

今年我仲打算開始訓練他們兩兄妹放學是由老師帶他們到我樓下
Lift 門口,讓他們自行回家(俗稱:歸程隊),而我就會係屋企望住閉路電視睇住他們搭LIFT上樓返自己屋企.我希望可以訓練我自己要慢慢放手及放心,所以都正開始要訓練他們獨立了....呢段日子...就是沒有媽媽陪放學的日子....:cry: 跟住我會係屋內等他們..而佢地要自己用鎖匙開門先可入屋...不過,條鎖匙只是會交由妹妹保管..

[ 本文章最後由 joey媽媽 於 07-9-4 00:17 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題