用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

[quote]
stellacl 寫道:
joey媽媽

你用"入會"黎形容....好似有點兒那個....   

[size=x-small]我都知用"入會"黎形容,好像有d不好而且都是比較敏感的話題,因有宗教成份關係,但我都不知用甚麼方式去表達自己的想法呢? [size=x-small]何況我都沒有呢個返教會經驗,是否適合自己都不知.所以..... [size=small]點都好啦!見步行步
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

stellacl

上次我去註冊時學校有位教會的x上尉成員同我傾過計,但我不知佢點解叫x上尉稱呼,你知嗎 d家長話佢係教會最高級嘅人, 果時傾計我都唔知ga,問d家長有位著制服的叔叔是誰?那時我先知咋!不過我真係都覺佢地好好人好親切,所以我都認為有教會的學校是好d.至於點解話佢地叫我入會呢 因為x上尉問我們兩公婆有沒有返工同埋講解佢地係學校的家長活動,叫我地有時間參加囉

另外,又有位教會小姐好細心解答我問題,例如:放學託管做功課,佢知仔仔情況就話可以1:3照顧佢教他功課.人家是1:10. 不過,我諗都是自己跟下先,看仔仔的情緒及專注後再決定
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

[quote]
Dr.T 寫道:
"救世軍"的編制

[size=x-small]甚麼編制 [size=x-small]犀利呀!看來你都略知一二 [size=x-small]可否講解多少少
[size=small]Dr.T  你都熟悉"救世軍"學校嗎?因我其實了解真不是太深

joey媽媽 :

多d去學校搞既活動, 表示你緊張自己個小朋友, 同埋有承意, 對你個仔都好d啦 !!

[size=small]我都係咁諗,為個仔做咩野都無所謂啦

Dr.T

[size=small]你知少少,我又知少少, stellacl又知少少 加埋未好多囉   

[quote]
kmwun 寫道:
stellacl

星期日朝做gym.

[size=small]咁正,係會所做嗎都幾好喎

joey媽媽 & kmwun

我都好羨慕d人有恆心去做gym...我自己做成日比老公話我踢都唔去做運動 所以我下定決心唔做野之後就會成日去做gym !! 希望唔係3分鐘熱度啦...  
[size=x-small]真的嗎?咁不如去奧海地買個廣告果間做,又近我又可以約埋一齊做,因為我同你一樣成日比老公話我踢都唔去做運動    但我真好懶

joey媽媽 :
你是說奧X成那間嗎 ?
我唔敢覆實你呀...我同事2年前已經叫我同佢一齊join公司樓下果間做gym...但係我到而家都踢唔"旭"...

係喎, 你係住附近架 ? 甘我同你咪住得好近 ?  第時可以約埋bandband一齊tea喎...hehehe
[size=x-small]其實,我都是講下咋,如果你真認承我可能有少少推動力,但係我到而家為止跑下步都唔想,你話我係唔係一樣咁懶呢     

[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽 & stellacl

星期日朝係陪仔仔去尖東做小朋友嘅gym,做一個鐘

[size=x-small]我知你是同仔仔做,所以我未覺得正囉,唔怪得之你仔仔身型都有咁上下啦 [size=x-small]咁你又無好介紹比我呀,因為我唔知原來可以做小朋友嘅gym,我個仔係跑步機跑步都唔係好想.   :wink:

同意   自己接送啦 [quote]

[quote]
kmwun 寫道:
bandband

恭喜 恭喜

撘校車方面你可能要check下d時間,有d路線會兜云全世界,一般返學先上車坐耐d,放學就會先落車.有朋友個小朋友搭的士十分鐘嘅路程,搭保母車要四十五分鐘.

bandband

如果你唔做野, 我覺得最好係自己接&送返/放學, 甘樣多d親子時間麻 .

kmwun 寫道:

一般我會要佢自己先清理,再幫佢執手尾,你都可以試下先俾濕紙巾佢抹會容易d.另外早前聽其他媽咪上講座時姑娘教,可以喺屋企整濕個廁板,教小朋友抹乾至坐上去,等佢地多d實習.

[size=x-small]我最近都是教緊仔仔去廁後清理,不過我都覺得你建議俾濕紙巾佢抹會容易d,等我都用呢個方法先,因為個仔大便後成日用好少廁紙抹,叫佢抆多d,佢係會但都是用少部份抹,真激死    唔知是否係A仔肯難教得明呢 因我囡囡早已識了    真要再努力下先,如果唔係到小一真唔知點算   

kmwun   , stellacl  & BANDBAND

你們仔仔高班畢業禮有份表演嗎   如高班個個同學都有份表演,而你仔一個又沒有表演,你們還會去嗎   

事原,有日我收到通告叫仔仔一同表演敲擊樂,我心諗呀仔有份是真的嗎 係半信之間問下班主任是否派錯通告,她諗了一陣同我分析(因內容太長我唔再講),之後就話不如hold住份通告先 之後我返屋企同老公商量,如果仔仔沒有表演咁我們還會去嗎 但妹妹有份代表表演喎

仲有下文,不過[size=x-small]我想聽下你們意見先,你們會點做,去/唔去     
因我們不是考慮有份表演可以威,而是考慮能否有美好回憶,因我唔想仔仔係獨特到另人都覺得佢問題好大,你明唔明.唉!~~~~講到呢到我打緊字都想喊   

joey媽媽

點解唔比佢試下呀, 既然老師都覺得佢可以, 咪比佢試下lor, 只係表演敲擊樂啫, 又唔係solo. 我會爭取添, 點解同一班無得一齊表演 ?:evil:

如果老師真係唔比佢表現, 我都會去架, 支持下佢麻, 你係佢媽咪, 畢業都唔去, 佢咪仲失落 ! 記得要影相, 比個仔留為紀念添呀 ! 加上仲有個女添呢 !  唔好甘悲啦, 每個人都有佢不同既長處架麻...

我個仔去年表演(全班一齊做話劇), 我仔仔表演完見到台下面嘅我地, 突然好大聲叫爸爸, 全場都笑起上黎...我又唔覺得無面, 仲覺得佢好得意, 好突出添...其實我想講...係睇你點睇嘅啫, 凡事都可以向好果方面諗架麻, 做人會開心d, 你個仔都會比你心情影響架 .

至於我個仔, 我靜係知佢今年全班一齊唱3支歌, 跟住就係家長心聲, 本來老師叫左我同另一個媽咪出黎講, 後來仲安排2個家庭出黎講, 仔仔都有台詞添 ! 我唔怕佢出醜架, 佢肯試已經夠啦 !
[size=x-small]不是我唔想佢表演,就算佢出羞我都想佢表演,但是老師話可能佢未必得,所以無份表演敲擊樂囉.

[quote]
bandband 寫道:
joey媽媽,

如果係我,我未必會俾個仔去囉...試諗吓,個個都有份表演,係得佢無份,就算你地照樣當係一個show咁去睇,始終唔多唔少會令到你地同個仔都覺得唔開心...好似俾人當咗係異類咁,就算大人唔係咁諗,細路仔都會咁諗,會自卑....呢個純綷係我既睇法... [quote]
[size=small]你諗法同我一樣,因好似俾人當咗係異類咁,就算大人唔係咁諗,細路仔都會咁諗,所以我先考慮唔比仔仔去,最多日後解釋唔舒服唔去,好過有個唔好回憶比自己或個仔

kmwun 寫道:
joey媽媽

我傻下傻下淨係知仔仔會大合唱三首歌,其他就唔知.但無論如何我已經請咗假去,可能有小朋友唔會為無得表演唔開心,但相信見到爹d媽咪去畢業禮就應該會開心,況且過咗無得再嚟過,唔去你會唔會後悔?

作為爹d媽咪緊係想去仔女畢業禮,但係一個令自己不開心的畢業禮又會去嗎?不過,到呢刻我都決定去 因為我都怕後悔  

[quote]
bandband 寫道:
joey媽媽,

如果係咁,不如再試吓同個老師講叫佢俾你囝囝表演啦!同佢爭取過好過無嘛!到時如果老師真係唔制,咁你先至決定唔去睇表演囉..

.[quote]
[size=x-small]我而家其實都諗通了,無論到時呀仔有否表演我應該去,我不是介意家長點睇,(因d家長都知仔仔情況@),我只是希望學校盡力過為他試綵排,如果連呢個機會都無,我就真有d失落 但點都好我知老師已搵緊另一角色表現比佢,我不會爭取,因不想校方有困難,我都同老師講如果仔仔得,你先通知我,唔好比希望我住,我怕失望愈大. 但我聽囡囡講哥哥會扮跳跳虎,剛剛有個c9 打黎話比我知佢個女話我個仔扮跳跳虎,所以現刻覺得老師如是有心訓練但呀仔唔合作而又出唔到表演,我唔會唔去畢業禮,反而我會去為人高興.
因初時我唔想去是因為發覺學校沒盡力過為他試綵排就放棄,如果連呢個機會都唔比仔仔(但人人又有份喎),咁同歧視有何分別.

bandband

我唔會叫個仔扮cool唔睬人,其實我都會預左有人會好鐘意,有人會唔鍾意個仔,甚至乎我都理解有d家長會鍾意我有d同我表面而已.(因d家長覺得班主任成日主動同我傾計又唔同佢地,好偏心呀),但我都會見到個個同他們主動打招呼呢  :wink: 同樣,個仔遇到人唔鍾意佢,我應採取主動態度幫個仔同d小朋友溝通多d,讓d小朋友覺得佢有可愛一面去接受同佢相處咁,bandband,我們同個仔行條路仲好長,要有好多障礙衝破,由其是他們與人相處呢一樣都會令我們頭痛,點都好,小朋友係無心玩你個仔,最重要係學校老師點可以幫你教導返自己d學生唔好恰人,點樣去幫你仔仔融合..... 之類

我仔仔讀緊呢班同學個個都好就佢,亦肯幫佢,就算我個仔打人搶佢地d野食,d同學都會原諒佢,因為我知班主任是有灌輸比自己班d學生知,我仔仔是要多協助及佢本身有好多bb的地方...... :wink:

stellacl and kmwun,

同你傾計後,我發覺你們仔仔係各方面能力都好好,不似有A仔情況,有時我都會羨慕你地可以好輕鬆地照顧仔仔,我係呢方面一直都努力幫緊佢,但得出來結果是無人咁快見到大轉變,雖然仔仔都有進步.但真是好慢.我都等緊佢有奇跡呢
我個仔最差係語言表達唔肯多主動,只是短句,我點努力都難叫開佢[size=medium]口, 佢最叻就係自行打GAME BOY,上網玩電腦(可以隻GAME打爆機),呢樣只能係我認為最驕傲的地方. 因為我當佢係電腦天才咋 鬼叫佢呢樣叻個我咩

bandband
  我個仔同你個仔張相差不多,雖然見到你仔仔少部個樣,其實我個仔都好BB咋. 不過係我心目中已係最靚仔

[quote]
joey媽媽

我都鼓勵仔仔上網, 無論玩games (益智果d), 或者睇故事, (不過佢最鍾意上九巴網, 同埋天文台)...但就絕對唔買遊戲機, 你諗下如果佢將沈迷喺打爆機嘅時間用黎同你地講野或者玩玩具 (做下training/睇下書都好呀), 佢發展會唔會大d ?  這只是我個人意見, 比你參考下.  (你唔好一下只唔比佢玩, 唔係佢同你c過...慢慢減d時間啦, 入小一後仲要顧埋d功課添):wink:

[size=small]我又點會比佢用咁多時間沈迷喺打爆機呢?只是佢做完訓練及功課後作獎勵形式比佢玩一陣,佢真係可用短時間內打爆機,不是你所講意思煲機. [size=x-small]你建議慢慢減d時間唔比佢玩,其實他是不會扭計,因多數佢放假先比佢鬆一鬆,所以我都不擔心. :wink: [size=x-small]其實我一直都認為只當獎勵比佢(好似比粒糖一樣),無諗過可能害了佢.

各位,

呢兩日我忙d,所以而家先上來報喜
我個仔第一次比左間幼稚園~~ 就係[size=medium][size=small]第一隻牙 ,我一直都無發覺佢有想甩牙動靜,突然係星期五放學,老師話隻牙鬆鬆地仔仔自己抆甩左,個個老師同學都好開心好興奮,話呀仔大個仔喇
不過,我都有發現呀仔甩牙之後,個人開心左,講野多左又主動多左,唔通真係
[size=x-small]會大個仔表現都好d
‹ 上一主題|下一主題