用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
樓主: joey媽媽
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

mandylung  , kmwun 及各位

不是真的已實行到放學歸程隊,一陣我老公仲要同老師傾下先.因為昨日我同輔導老師講要訓練他跟學校隊回家,輔導老師極力1反對我這樣做,因佢擔心仔仔中途問題.而社工方面都可以接受比我仔仔試下呢種方式,如唔得先叫我再安排家長接放學...所以而家同校方都未傾點數,...(但我老公話...一定要試..因此中有呢一日我地要放手,何況我們都是用遠離的監測方式)

至於,仔仔班主任,佢仲未睇得到我個仔,因為班中有一個更要照顧的同學,(他是比較多動,但不是有障的)所以我仔仔未有可以得班主任的照顧住....呢個班主任不惡的(所以我都有擔心,因我仔一定睬佢都傻)而且呢個班主任仲教他好多科目,如:中文,常識,聖經,電腦及週公堂)唉~~個仔又未鍾意肯寫字.呢個三年班都未知可挨到幾耐.......?

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

sjmama :
     仲有d人話不可吹風ga...不過,我都不肯定..其實我兩個細路已細個時打了防水痘針,所以暫都未出或可能不會出..呢個煩惱暫時我可以休息下..你都要小心身體,好好照顧他們呢?努力吧!

原文章由 sjmama 於 07-9-3 23:35 硐表
我的兩個孩子上星期五證實染上水痘, 所以今天不能上學.:cry:
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

各位:

我訓練仔仔"沒有媽媽陪放學的日子"由今日正式開始,現階段會係學校門口遠處觀察他跟老師歸程隊到我樓下~~呢段考驗期會訓練一段時間...呢一年計劃就是訓練他放學可自行回家為目標!

tin tin

我無聽過Magic Eyes, 呢樣我幫不到你呢?

沒有了~~因時間未就到~~太多活動安排了,要留少少時間休息!
你呢?仔仔會否學番呢?

原文章由 ALAL 於 07-9-15 07:03 硐表
JOEY
現在女女還有沒有學溜冰﹖

你仔仔有唔輸得的心理既心理,都可同你互動溝通下.我仔就真係睬我都傻~~分數對他來說~係無感覺!可以咁講黎形容我仔(關我咩事)

原文章由 mandylung 於 07-9-17 22:06 硐表
又係因為唔輸得的心理囉!  上數學堂計錯數, 但其他人無, 佢覺得好醜, 唔想比人知佢做錯, 所以係題數度擦咗錯地方, 想就噤改番就算!

kmwun :
   你仔多功課嗎?我仔昨晚已有8 樣功課~~~好慘!幸好,佢而家寫字好左肯寫左咋!不過都係慢~昨晚都要做到10:45分..
]
原文章由 kmwun 於 07-9-14 14:42 硐表
依個星期正式上堂,即係開始有功課,搏鬥亦隨之展開。仔仔星期一、二都有喊,星期三已經有進步...只發脾氣無喊。但d口頭"彈"(早排仔仔開始鍾意特登將d字讀錯,所以係口頭"彈")又出嚟...包括但不限於...我唔識寫字(今朝未出房 ...

kmwun   , mandylung

多謝你們的祝福~~~妳們真好有心..

kmwun 你又會知我生日既,我都不知幾時同你提及過,妳的細心真帶來一些暖意給我~~因為當天生日早上我已哭了:cry: 生日那天我都不開心,不是我老公仔女問題,而是學校d小女人圈子問題..我真抵不住她們沒有顆善心,整天常常都是是非圈,煩死人...而家我心情好d了..我有好多c9支持我,只是一小撮c9喜歡對我有意見...我都不知為何??不如要來訓覺好過啦!佢地要我個位置比她吧!人生百態真可怕~我而家都是學習觀察中...(我呻咁多野,不知妳明白嗎?):cry: 有些人表面幫妳,實實際上好似設緊局咁~~洗唔洗呀!

原文章由 kmwun 於 07-10-4 10:09 硐表
joey媽媽

年年有今日,越嚟越靚,仔仔囡囡越大越聽話

原文章由 mandylung 於 07-10-4 13:22 硐表
joey媽媽
今日你生日呀 !  生日快樂 !!
祝你 ~ 日日閞閞心心, 時時健健康康, 囝囝囡囡聽聽話話 !!!

:各位~我起身返來了~~~~~~~  

呢兩日我放自己假~不去學校當義工,可能之前因職責所在,比左好多d責任感自己,攪到自己都精神上好累...所以係昨日同今日我係屋企閉關,咩人都少理事!!唔去做義工,唔送佢地兩個返學,由我老公接送他們,真係會ga~靜一靜落黎,人都會個心平靜d.可能我都真需要一個悠長假期了

mandylung

好似kmwun所講:人有情緒係好正常,喊過到笑嘅時候,呻完就知有好多人關心自己,唔好逼得自己太緊( 我都係逼得自己太緊,不過是係指義工處理方面)停一停,抖一抖真係掂ga 呢招>>我呢兩日都試緊

kmwun:
      你真係我們的心理輔導專家..你d良言我聽得好入耳~雖然有時我未必可做到,但聽完你d分析,真感覺都舒服一些.

[quote]原文章由 mandylung 於 07-10-15 14:29 硐表
多謝你的打氣 !!
深呼吸 ! 抖抖大氣 ! 再嚟努力過  ~ ~

Kmwun:
HAPPY BIRTHDAY TO U :loveliness: .....

各位老友記:
  聖誕節快樂! 願祝大家~~新年進步!踏入2008心想事成!想有幾發就幾發~:loveliness: 想有嘜就有嘜!  趕走2007年d衰氣去迎接新一年吧~~哈 ~~
‹ 上一主題|下一主題