用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

bandband

我都明白你心情 因最近我同校方都有d 誤會作出了解,後來發現不是最老師最錯,而是我覺得係校長..(詳細唔講 ) ,雖然仲有一個月畢業,而我一直同校方關係都好,但我都忍不住同校長講左一番話:我知班主任好錫仔仔,但仔仔沒可能因沒有綵排機會而抽離佢離開同班同學擺去第二個課室或妹妹度,跟住我又講左好多比喻例子比佢聽(因打字好多我唔想打出來 ),最後我好直接同校長講:你d不是融合,融合不是咁嘅意思,你這樣抽離他,我真不開心亦不滿意 :evil: 校長聽後都無出聲了 而家同校方溝通後大家有共識及了解多左,個心都舒服d,最重要係作為媽咪,爸爸都曾努力幫仔仔爭取佢應有的權利,不能比人作出藉口任人忽視佢地,你明唔明呢?我地同呢d辦教育嘅人理論,我諗都會易d,話晒佢地都係教育者,唔敢作出歧視,何況就算不是有自閉而是一般頑皮仔,他們都要有適當的處理呢
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

bandband

我諗你選擇早走早著都啱,一間學校如校方及老師不能用心幫我們小朋友,這間學校都不應留戀.昐望升小一有個新開始,大家努力呀 我諗到時我們都有排忙
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

[quote]
stellacl 寫道:
bandband

保重, 保重
無計, 通常仔女病, 阿媽一定走唔甩...

[size=small]你病埋呢次好喇!呀仔9月開學你有排唔得閒病,小心身體,注意飲食呀

[quote]
我唔病得住, 聽日要去仔仔畢業禮, 仲要上台講野...本來呢2個禮拜想減肥, 上台都靚d麻, 點知減肥變增肥...  

[size=x-small]肥少少仲靚啦,是幸福的樣子ma,不過我都是瘦身形呢,因為我辛苦命ma [size=small] 聽日你要去仔仔畢業禮,祝你同仔仔上台講野成功,記得拍低留念   

我都要上台講答謝詞,其實我都唔想做代表講,但~~~(好似要還人情呢?推過推不到)我而家都無頭緒要點講,平時說話表達同上台講野真係兩回事,你又咩提意呀,幫幫手,我好苦惱,又唔推得,自己又不懂譯講詞,比d提示我,醒我兩招啦     

stellacl

我無諗過背台詞,我都會出貓紙

多謝你比份台詞比我參考,你出呢對援手,我就少d擔心   

kmwun 寫道:
尋日收到仔仔小學的電話,佢地收到教統轉過去的報告想了解小朋友多d,重約定遲d小學的簡介會之後同老師見面,等以後可以安排得好d.真係好感動呀!
[size=small]真好!比我都感動同放心啦,我家姐都話間學校好好,你無選錯,我都好羨慕呀

joey媽媽

唔洗客氣, check e-mail 啦 !

stella
[size=small]我未收到     

[quote]

joey媽媽  : check e-mail please.  by the way, 如果你住得近, 有無興趣星期六下午2:30至4:30過黎, join埋 我同bandband tea一tea ?   bandband : 唔介意呀呵 ?!

[size=x-small]已收到喇thanks![size=x-small]wa,你個仔對白都好多喎!比我個仔如講幾句只能望住張紙讀出都還可以,咁長未必得.我諗住用你呢個親子答謝方式,不過內容我就同你有出入,因為我是幫訓練中心代表答謝詞,但你已幫到我有d頭緒喇!thanks   

逢星期六我都要返工,因我只能在星期六搵$$$$,星期一至五本來都想唔做,但公司剛剛call我想我繼續,不過我話9月先再決定.

joey媽媽

唔知係咪我自己d記性勁差, 到尋日出場都真係仲要睇貓紙... 但係仔仔就自從背過一次之後就唔洗再睇紙喇    我都唔明, 係我記性特別差, 定仔仔記性特別好   

唔緊要啦, 下次再約過啦, 乜你唔係話會做全職媽媽咩  

[size=small]近來忙d,我到現在都未譯好講咩野,所以都未訓練到仔仔,我下星期要用,唉~~~幣喇,我要努力下喇    [size=x-small]至於做全職媽媽~我真是這樣想到現在都是,我放棄了唔搵$$$,專心陪仔女上其他活動呢?到時看9月先再決定我會否再復出了

各位
   今日呀仔畢業禮總算ok,好快就過,呀仔係老師協助下有表演但比人遮住左,幸好最後班主任都捉個仔企高位等我影佢,只是捉他一個企高,其他就沒有,唔知老師會唔會比家長投訴呢 (看來老師好偏心,其實可能怕我第二日問佢點解會排位上遮住個仔.不過我始終都會多謝返老師 )

呢輪我真好忙,忙到答謝詞都是剛完成,都唔知寫得好唔好,我9/7要用喇!係訓練中心嘅結業禮用.你們有否興趣PM比d意見我呀,我e-mail比你們睇,你們唔好公開之下再比意見我,等我講得好D ma.   

星期一日間我覆唔到你地,因我兩個寶貝放假加上我有新工人到,又好多野忙,等星期二佢地返晒學我再搵你地傾傾   

stellacl

你都check pm 啦.

[quote]
ALAL

sorry, 我都唔知喺邊度買, 只係問下 for stationery 同埋 for clothes 果d係咪應該唔同

我見仔仔d校服都有一個布質嘜頭, 可以寫名, 不過好容易甩色喎...再唔係, 我打算同佢綉個initial 上去 "HW" or "WCH" 都應該唔太難... [quote]

[size=x-small]我係玩具反斗城買了個打字lable機,打中英名都得,跟機膠貼是可貼書本或貼一些盒上,而另有一種膠帶貼是專門可打完名後,燙落d布料上,價錢好似2 佰頭到,你去睇睇   

[quote]
kmwun

書, 校服, pe衫已經買左喇, 上學期+下學期某幾本, 加埋成24本書, 成千幾銀..........

仔仔間學校中文課小一開始就用普通話教

[size=x-small]我剛收到小學雜費交$1020,我諗都算平,因為呀女幼稚園雜費介仲貴過呀哥 [size=x-small]但我無某幾本是上學期+下學期喎 [size=x-small]而英文書共有9 本,學校不用英文課本改用故事書教 而中文沒有用普通話教,我原先第一志願天主教亦是用普通話授課呢? 不過而家沒有可能對個仔仲好,鬼叫佢未有好嘅語言咩 但我都會係讚成學校採用普通話授中文課

[quote]

joey媽媽 :

你所講的 "另有一種膠帶貼是專門可打完名後,燙落d布料上" 是否用同一種機, 只是用不同帶而已 ? 定還是2種不同的帶, 需要2種不同的機才可以打出來 ?  

要2部機的話, 甘咪好貴 ?

[size=x-small]是同一種機可用2種不同的帶,好幾好用,仲有公仔或圖案選擇   :wink:

joey媽媽 :

thanks.

我check左pm喇, 你都check番啦 !
[size=x-small]你真係好感動呀, 有d想喊添.~~你個衰鬼是真嗎?    [size=x-small]但我點解無呢種感覺嘅    [size=x-small]有無發覺呀仔只得兩句對白,無辦法啦!鬼叫呀仔有限語言咩 不過到時都會比佢望貓紙講得幾多就幾多,

各位媽咪, kmwun, ALAL, bandband, joey媽媽 :

隔離topic "Biomedical Treatment - Parents' Group "
有班bk媽咪約7月22號 (星期五) dinner, 我已經報到左喇, 你地有無人有興趣一齊join呀.

kawai : do u mind these P1 mums to join ?
[size=small]join唔到,呀仔有活動   

[quote]
bandband & kmwun

雖然小學d書貴, 不過都平過幼兒園一個月2千幾蚊學費   

[size=x-small]我個女幼稚園雜費貴個小學雜費喎 [size=x-small]個女幼稚園書薄費無減免,但呀仔小學有書薄費減免,半費都好啦 [size=x-small]所以bandband你唔使咁牙痛住,9 月有得申請ga la     

kmwun 寫道:
Dear all

佢話遲啲會同我講清楚啲買一部數碼錄音機,老師會錄低啲評語,例如仔仔係學校好乖咁家長可以配合讚吓.家長亦可以用錄音同老師溝通,依個方法學校已經試行咗一段時間效果唔錯.有多啲資料再報上嚟分享吓.

[size=x-small]數碼錄音機是校方提供或是家長自行購買,[size=x-small]我的小學簡介會好似係8月中,我下星期二是到學校買校服及攞書咋,你個仔發生後都識講返d感受比你聽真係好好ga喇.

[quote]
bandband

, 我都係成日用呢招 - 日鵝夜鵝同佢洗腦 !!!    [quote]

[size=x-small]我不是日鵝夜鵝呢招,而是係佢晚上臨o訓時半合眼間,我呢個時間就同佢講好多野幫佢洗腦,例如:叫佢唔好打人,唔好係課室周圍走....   

[quote]
bandband 寫道:
真係火都嚟埋~~~!!!      [quote]

bandband

[size=x-small]你而家都有咁多火,係小學點做全職媽媽呀!佢好早放學ga,你有排對住,到時你會唔會仲多野嬲呀,不如諗諗改變教佢嘅策略啦!看看個仔是否受軟唔受硬   
‹ 上一主題|下一主題