用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

我囝囝快19個月,上星期五見完健康院e生,話佢發展遲缓(6個月delay),語言就單字都未能講,欠社交(唔鍾意望人)及表達(唔識用手指指)能力,現轉介去體能智力測驗中心,約咗今個星期四見姑娘再跟進,我成個人down哂又擔心,最驚佢係自閉症

回覆 #1 pcsiauw 的文章

pcsiauw,

我想問乜叫做I位?早期訓練做啲乜?點解歲半發現發展遲咗9個月至1年,要等到三歲(等咗年半)先排到,咁等的年半可以做乜嘢幫佢?
sorry,咁多嘢問

pcsiauw,

多謝你的詳盡資料及解答。
咁你B現在仲有無需要返早期訓練?是否現完全追得上同齡的發展?
原本已幫我B報咗兩歲返幼兒班,但得知佢發展遲緩後,想揾一些有i位的幼兒園,但已經full哂:cry:
聽日就去智能測驗中心,心情好緊張,如果排i位要1-2年,咁唯有返住普通的幼兒園先,見步行步,到時希望大家俾啲意見。

原文章由 pcsiauw 於 08-1-16 09:38 發表
o岩o岩搵到d資料, 希望對你有用 :

最近許多家長討論究竟小朋友應該讀S位、I位還是EETC的問題。我看的時候,覺得有些家長可能因為不清楚三種學位的情況,或對S位的認識未必足夠而有些誤會,未能作出一個適合的選擇。故在此 ...

weiwai,

你排政府治療師要等幾耐? 試吓俾B返吓playgrounp先,我B由1月起都返l星期兩次,希望佢生活圈子大啲,接觸多啲小朋友,大家一齊努力吧!

你住边區呀?我都係逐間打去問。俾條link你睇吓
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:19 發表
clarasham

請問有i位的幼兒園邊到有呀?
幾$$學費呀?

我都係報咗一般學校,i位要等社署安排,不過你都可以睇吓...

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/
原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:54 發表
呢d係一般常規學校播,見唔到有講係i位,係米我唔識搵

今日去完智能測驗中心見姑娘,不過只係簡單的會面,寫低阿b的問題,然後要等4-6個月再約見做詳細評估,所以暫時未有跟進,唯有自己花多啲時間同心機幫佢,亦希望playground可以幫到佢。

weiwai, 遲4個月好少,唔使咁担心,我記得你個b仲好細,好快追得翻,不如你比佢兩歲返全日幼兒園,有學費減免,無咁吃力嘛!我都報咗名,等通知interview,你都努力吧!

我囝囝喺庭恩上咗兩堂言語治療,但佢好唔合作,坐唔定,唔聽講,個治療師都冇佢乎,激死我,希望上多幾堂佢會習慣,如果唔係.....浪費$又浪費時間又學唔到嘢,我會嘗試另一間機構

還有,佢近期經常扭計,乜都扭一餐,有時聽到佢喊就好煩忟憎,佢以前好好揍,好少喊,而家....唔知係咪因為佢唔識表達,所以情緒越來越差,連我自己都係.........

ceci,

今朝上完第三堂,再同治療師傾完,我決定暫停一段時間先,因為囝囝今次不單只坐唔定+發脾氣,仲喊得極淒涼,好似好驚嗰度的環境及姑娘,希望停一段時間,讓佢凋淡記憶才繼續上堂。

我會比佢試吓去基督教服務處,因之前我hold咗個位,等明天覆我幾時可以做評估,希望佢今次可以夾到新的治療師及環境

原文章由 cecilau 於 08-4-28 09:50 發表
你仔仔同我仔仔上頭個幾堂一模一樣呀.. 又係浪費哂d 錢呀....
因為我仔仔都係22個月開始做.

你仔仔有無返開pg 呀? 如果無, 上下pg 先啦.. 等佢學坐停停先啦.. 如果唔係, 又係浪費時間同金錢呀... 慢慢來啦...

而 ...

好耐無上bk,weiwai,你囡囡喺邊間返n1,我記得你同我一樣都係住荃灣,我仔仔去咗葵芳讀,因為荃灣啲幼兒園都full哂,我仔都係返學ok,但在家脾氣差咗好多

原帖由 weiwai 於 08-10-1 17:35 發表
呀女開喇,讀緊n1,叫做習慣到,但皮氣就好差

我囝囝28個月大,於今年9月開始喺荃灣仁濟做早期訓練。

原帖由 iamyuen 於 08-10-27 22:56 發表
請各家長交流心得

其實可以排定做評估,排得來都3-4個月,如果真係有問題可以早啲作安排。

但我睇你個b唔識用手指表達,真的要多加留意,我都係從這點開始懷疑我仔.......

原帖由 apple~y 於 08-10-28 13:08 發表

其實我想知發展遲緩幾時先知
好似我仔仔情況算唔算係??
如果做評估應該係幾時做呢??
‹ 上一主題|下一主題