用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位媽咪,可否大家做個朋友
樓主: sandy1109
go

各位媽咪,可否大家做個朋友 [複製鏈接]

回覆:各位媽咪,可否大家做個朋友

我都唔同朋友、同事講,因大家都讚及狂谷自己的仔女。我只知這一刻,我家小孩真的不能同別人比較

引用:Quote:原帖由+sandy1109+於+13-04-08+發表

原帖由 cheungsm1 於 13-04-08 發表
其實首先要自己肯接受自己小朋友先,我會同身邊的家人,同事及朋友講自己小朋友是A仔,亦會解釋給他們知! ...
我的同事不會真心安慰你。就算安慰你,其實內心就好像打敗敵人一樣噤得戚

引用:Quote:原帖由+cheungsm1+於+13-04-08+發表

原帖由 man811231 於 13-04-08 發表
我的同事不會真心安慰你。就算安慰你,其實內心就好像打敗敵人一樣噤得戚

...
註:我的同事全是大學生

我只好同人講我唔入名校喇,讓他自由發展。其實內心裏都想,但小朋友已輸了於起步點,很唔開心

我只好同人講我唔入名校喇,讓他自由發展。其實內心裏都想,但小朋友已輸了於起步點,很唔開心

引用:可能做政府工同事間conflict少啲,如果對着

原帖由 muimui5 於 13-04-09 發表
可能做政府工同事間conflict少啲,如果對着友善的同事,我會在講開相關話題時講個女有問題。

不過D friend ...
我的同事都狂講報學校,都冇癮。仲覺得自己嗰很叻

引用:Quote:原帖由+man811231+於+13-04-08+發表

原帖由 eekg 於 13-04-09 發表
大學生又點?
大學生都係衰

引用:回復+muimui5+的帖子 "不過D+friend依幾年

原帖由 apple~y 於 13-04-09 發表
回復 muimui5 的帖子

"不過D friend依幾年不停咁講仔女考學校同開生日會,我真係聽到好冇癮。"
我已閂了後門,唔好同我講呀!更表明不做怪獸家長

可否Pm我?

我經常看EK,近來經常見有媽媽叫開what app 群組或face book,但大家安全成問題呢?加入了這些群組,我感到很危險,很公開,很容易查到你的背景。我連同事,朋友都唔想講,有A個仔不是光彩的事,更加唔想其他人知道。我覺得上EK發表意見安全啲,不喜勿插

引用:你地都係D同事啊朋友會咁,我好心煩,連我家

原帖由 新手好媽咪 於 13-06-01 發表
你地都係D同事啊朋友會咁,我好心煩,連我家婆都成日對我單單打打,成曰拿我姑奶個囡同我個仔比,真係好無奈, ...
我經常都面對這些衰人。我每天都唔開心,想死,死咗無眼睇,我同老公講如果有得死,第一果叫埋我。每天都很大壓力,只有睡覺時最舒服。我每天係屋企都訓練A仔,有時間都係屋企,行街唔會去,怕浪費了時間。偶爾去室外,或郊野公園,最好冇人的地方,費時又有白眼,雖然成家都玩得開心,但開心的時間很短暫,最後都要回歸現實,又要係家做訓練。我小孩已做很多訓練,求神拜佛又做埋,你講得的都做埋,很氣餒。

我好欣賞這裡的媽媽很極積。我都極積去找訓練,但內心處很心傷。唔想理,但又要理,可能成世都要理。我有時都覺得自己唔啱,但每個人的包容情度都唔同。小孩未出世已想定怎樣培養他,如果佢能學,多多錢都比佢。但現在連基本都做唔到,同我的心中太大出入了。我現在不求佢讀到書,能做番正常人便滿足了

‹ 上一主題|下一主題