用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科請教,
go

選科請教,   [複製鏈接]

細細粒媽咪 發表於 22-1-30 14:45
有點長, 請大家分享經驗.

呀女中三, 2月尾就要選科, 佢自己根據自己一定唔會選既科, 用刪除法後, 得 ...

記得去年都有答過你有關女兒選科問題,當時你話女兒應該係理科人,現在見你女兒選擇又唔太似,正常理科人會喜歡 phy. chem .bio. econ 之類,選科除了興趣之外,能力亦要考慮,囡囡中三成績如何?數學成績屬前列嗎?

同你分析下,你説學校 DSE Phy 成績低於全港水平,學校又沒開M2,相信學校數理方面唔算太強。
恕直言中三 physics 其實只是全個高中 physics 課程入面其中一課,如果中三已經要補習,我唔覺得上到高中投放少量時間就可以應付,高中phy對數學要求頗高,易唔易攞高分要視乎你是否腦筋轉數快及數強,而且physics 頗多尖子選修,DSE 想擇星要與強人競爭絕對有難度 。

若她數學唔算強,選擇Bafs or Bio 應該比 Phy 會較易 handle. 女兒對大學學系未有方向,或者建議佢嘗試考慮揀科Chem. Chem 算係比較百搭出路多亦有加權,所以都多人揀。至於是否選修M1.亦要視乎自己數學能力。

中三學嘅課程算是皮毛,去到高中會深好多,每科都有其難度,所以每科都要努力及投放唔少時間,想取好成績真係無得懶每科都要付出。
選科最好由孩子決定唔好由家長角度去睇,家長只能給于意見,始終讀果個係佢,孩子自己才最清楚自己能力及興趣。現今香港入大學唔難,條條大路通羅馬,唔駛太擔心揀定後盡全力就可以了。

webjen 發表於 22-2-2 10:28
回覆 細細粒媽咪 的帖子

唔知點解好多人對 phy 都有誤解,以為易handle d ,可以比少d 時間讀!  其實phy 一d ...

對 physics 有誤解,其一係中三課程尚算淺,用嘅時間唔多,比人感覺唔難,其二係好多人忽略了高中 phy 要有強嘅數底,非常多數要計,中四physics會突然深好多,轉數快思考力要強,再加上書本教嘅嘢九成要計算,唔少人(由其女生)數學能力唔夠強,都會花好多時間甚至頂唔順要 drop.  所以通常話數學能力唔強千奇唔好揀 physics 就係呢個原因。

YolandaTam 發表於 22-2-3 11:50
仲有係有啲人以為自己初中數學成績好=數學好,但其實小學至初中,大部份只係算術,唔係數學。
...

都係,高階數學需要好強嘅邏輯思維,數底亦要強,呢方面去到高中通常男生較優,我仔學校drop  phy drop M2,多數都係女生。

細細粒媽咪 發表於 22-2-10 07:57
好多謝洋蔥頭媽咪一直既詳盡解釋同支持, 如果呀女like chem 就好, 咁就煩少d, 選chem, phy, 想問除左工 ...

網上留言只能作參考,科目容唔容易讀好視乎個人,我覺得易可能你會覺得難,最重要係囡囡自己感覺。

既然冇乜方向,不如叫女兒睇下大學有那些學系可選,有興趣的話再入去睇睇有甚麼需要必修或加權。現今香港要入大學唔難,未有方向的話選科盡量揀大路就可以了。

試下利用下面呢個計分神器,簡單輸入假設分數及選修科目,舉例若選修 Geog.Bafs.Bio 有那些學系可以揀,選修Geog.Phy.Bafs 又有那些學系揀,例如對園境學有興趣,可以再按入去詳細睇睇有沒有必修科目,大概要求咩成績等等。

https://dse.myguide.hk/

2jkidsfather    發表於 22-2-10 15:52

ia727 發表於 22-2-17 12:09
其實如果選不到理想科目而轉校,大家覺得值得嗎?

值得與否要考慮幾方面,選不到理想科目只係其中科目?還是所有科目都唔喜歡?孩子對獲派科目真的好抗拒?還是只是家長覺得出路一般而影響了佢睇法?孩子自己轉校決心又大唔大(離開相熟同學)?轉校後又能否一定選到心儀科目?孩子自己有信心有能力應付嗎?

塞翁失馬焉知非福,因選修科而轉校呢啲問題一定要諗清楚才做決定,除非係好抗拒或者去到非君不嫁嘅地步,但有時可能只係父母一廂情願嘅諗法。

ia727 發表於 22-2-18 07:54
小朋友話唔想讀其他科,因為讀唔掂冇興趣,只想讀理科,中學數學一路都是級10以內,但現在學校只開一班,學位有 ...

只想讀理科,意思係純理?查實我覺得家長可以認真地同佢一齊頃下,有時孩子只是聽人講得多受人影響,覺得理科才有出路,家長可以同佢分析一下,何為只想讀理科?又為何其他科就一定讀唔掂,理科就一定讀得掂?

現今選科跟我哋以前年代唔同,學校一般會鼓勵同學選科可以 文中有理、理中有文,除非目標是神科,否則選修純理嘅學生其實唔算太多,再講若孩子在校成績好,理應都能選擇到心儀嘅科目,除非成績唔夠人強、學校行套餐或者沒有開立想修讀科目,否則高中不宜輕易選擇轉校。若因成績唔夠人強選唔到心儀科目而轉校,一般只能轉落banding嘅學校,極少可以轉上,要考慮清楚。

現今入大學一般只係鬥高分,除非獲派科目全非心儀,否則必須考慮清楚才決定,避免得不償失。

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 20:57
想問下如得M1, 大學讀得掂嗎, 如果科係環境及能源工程既科, 因學校沒開M2, 現呀女唔想選 bafs可能Geog,  ...

M1唔係太難,有興趣有能力最好修讀。

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 21:00
嗯, 我都認同, 小朋友中幾, 四班開一班? 其實好多學校如果得4班都係開一理, phy, chem,bio, 要睇每間 ...

中學選科大多以總成績去作揀科先後次序,所以如果只係某科成績較優,整體成績一般,就未必能全選心儀嘅科目,所以就算唔太喜歡嘅科目,中三呢年都要比心機增取好成績。

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 21:23
但唔知環境工程科, 見有工程兩個字, 唔知沒選M2 上到大學讀唔讀得掂? 大家知唔知, 有M1就ok?
...

就以CU能源與環境工程學,requirements 都係 主科加 any one subject (phy/chem/bio/Ict/M1/M2),不一定要M科,總之中學唔好怕辛苦,有得讀就讀 ,加油  

Jessy 發表於 22-2-18 22:26
Hi 我去年同你傾過,打算幫阿仔選ICT的,唔知你記唔記得我?

最近得知學校ICT呢科合格率偏低,多數係校內 ...

首先應該先問問你兒子對ICT有多大興趣?佢自己本身有那些心儀選修科?大學又有沒有目標或方向?可以綜合佢想選讀那些科目,才衡量是否選修ICT。

以往有唔少家長對 ICT 呢科給于負評,覺得呢科學嘅嘢太皮毛,修讀後對大學選系又冇著數,感覺呢科係成績唔好嘅同學才會選擇.....等等,但隨著大學電腦系越來越多人有興趣修讀,中學 ICT亦開始多了學生選修,若有興趣的話,説不定呢科隨時係付出最少時間,最具效益嘅一科。

我同意中學 ICT學嘅嘢係好基本,有興趣的話要學唔難,我認識嘅年青人入面,對呢科有興趣嘅真係唔駛點讀都能取得唔錯成績,ICT易學難精,所以揀唔揀好睇你孩子意願。

ia727 發表於 22-2-18 23:53
其他科沒信心加沒興趣讀,今次考試整體成績普通,只得數理科成績較為理想,擔心入不到心儀科目
...

學校可以比佢哋揀幾多科選修?除了 phy/chem/bio之外仲有咩科可以揀?教孩子目光可以放遠啲,純理之外都可以考慮其他科,擴闊自己嘅選擇。

Jessy 發表於 22-2-19 01:01
佢係喜歡ICT的,只是我怕佢易受同學影響,成班一齊唔讀書。

佢9月升中四,佢呢年ICT會改syllabus,以前ICT ...

如果佢喜歡 ICT,可以叫佢了解一下有冇興趣將來響呢行發展,比個目標自己,男生當有目標後可能就會開竅。電腦行業響香港暫時不算太受重視,外國就專業好多,但幾肯定呢行響未來嘅幾拾年,電腦工種將會是全世界吃香嘅行業之一。

讀電腦可以唔駛好勁嘅讀書材料,但要留意英文同數學呢兩科都不能太差,中學電腦改syllabus絕對係好事,電腦知識一日千里,中學ICT仲用緊十年前嘅教材真係非常落後。

M1的確比M2容易啲,但大前題係數學底子都要強,如果初中數學成績連7-8字頭都未能達到,就算比你讀M科都未必夠能力應付。

細細粒媽咪 發表於 22-2-19 09:45

我最驚係, 佢沒講明, 但最後到大學要係1個學期讀晒m2 ...

工程學院入面其實有好多主修,傳統嘅土木、電機....,冇修M科的話上到大學真係會好辛苦要追番晒,不過又並非所有嘅主修都須要補回M科,環境工程學我就唔清楚,或者留待對呢個系有經驗嘅網友補充。

clz 發表於 22-2-19 16:27
跟朋友講科大電腦要好高gpa先選到。朋友話新加坡電腦係E科之后第二熱門科

我大仔現於大學主修電腦,所以我都略知一二。除了中大工程學院今年改為學系獨立收生外,港大、科大仍然是歸納工程學院行大類收生,即是第一年所有學生都會讀啲基本嘅嘢,第二年再跟成績排次序揀主修,如果多人選擇,GPA要求自然會高。

響香港工程/電腦不太被重視淪為水泡,其實響外國呢科收生非常高,成績要求接近神科。

Jessy 發表於 22-2-19 17:54
明白了,我會提議佢唔好選phy/M1/M2

即係你覺得有興趣讀ICT就ok?唔駛理學校合格率同啲同學讀唔讀書?

若修3X我會支持?ICT 好多時要自學,考試會有唔少common sense 嘅嘢,要背要讀嘅嘢唔算多,如果有興趣又喜歡上網鑽研,其實都適合。

ia727 發表於 22-2-19 17:15
除了理科,有geog,econ, 中西史,ict, 中國文學,bafs,其實小朋友都f3,唔大唔細,清楚自己鍾意啲乜!好難左右 ...

理科生都有啲人會喜歡 Econ. ICT 呢啲科,除了揀純理科,都可以考慮揀一科其他,例如 Econ .Ict 甚至 Bafs。

你講得啱,佢哋大個會有自己嘅諗法,父母只能給于意見,唔係左右佢思想,只係引導佢哋分析形勢,面對現實。
如果因為成績唔夠人強,派唔到其中一科而選擇轉校,要考慮得失利弊 。有時佢哋仲未有明確方向,上到高中可能會有唔同諗法,喜好亦有可能會變,所以要諗清楚唔好太執著避免做錯決定。

Jessy 發表於 22-2-19 18:49
若修3x就要報M1或M2,我仔應該讀唔掂。而且只有頭30-40名同學可以選修3x,我仔應該要讀2x ...

囝囝本身心儀邊啲選修科?心儀嘅科目成績如何?中三成績入到心儀科目大嗎?要留意學校是否行套餐會有所限制。

高中部份科目將會改革,部份課程會減少課時,對選修科有利。以往嘅通識經改革後,已經不能再計入Best 5 中,選修2X的話將不能再 drop 科,必須考慮興趣及能力嘅問題。

Jessy 發表於 22-2-20 00:22
佢學校選修科有A組B組每組選一科
A組想選bio或history
B組想選ICT或chem

如果係咁我會頃向 Bio + ICT,佢有興趣bio同hist ,相信都似屬文科人,而且唔太怕背書,修讀 bio 大學選系方面相對較廣,部份甚至會有加權,比 Hist 優勝。至於ICT,平日唔駛點溫考試都問題不大,証明佢應該係有啲天份同興趣,我都講過呢科有興趣同能力的話,的確可以不用付出太多時間,成本效益高亦可能讀得比較輕鬆,多出嘅時間更加可以用番落Bio。

至於 Chem方面其實都好多嘢要讀,當然亦可以叫兒子衡量自己 Chem 嘅成績同喜愛度,Chem 比較大路亦多人揀,大學修讀醫科更必須要有 Chem,如果肯努力 Chem+Bio 查實係好理想,但要有心理準備無論 Chem+Bio 或 Chem +Hist ,付出嘅時間一定唔會少,讀果個係佢睇佢自己意願啦

‹ 上一主題|下一主題