用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

引用:有朋友今年升讀沙官.+他仔仔跟他說辛苦.+辛

原帖由 qkhui 於 15-11-25 發表
有朋友今年升讀沙官. 他仔仔跟他說辛苦. 辛苦的不是學習上. 而是交朋友上, 因沙官有好多是小學官立直上. 他 ...
沙官近年水平亦比以前下降,有人話始終官校老師流水作業,少做少錯,我舊同事女女兩年前B1C成績入,整體尚算OK,不過唔好太大期望。

引用:Quote:sunshine0613+發表於+15-11-21+12:15

原帖由 EMMA88 於 15-11-26 發表
沙循中一二無通識科

應該唔係,沙循早響 2002 年已開始引入通識科,而初中通識通常分3個階段
S1  訓練思維技巧 (科學及歴史文化科組合)
S2  訓練研習技巧 (結合科學及資料處理)
S3  博覧學習

並非冇開,返而佢地通識科做得唔錯,推行全校通識教育。
中學概覽都有寫明佢地有初中通識

EMMA88  咁吾錯喎....  發表於 15-11-28 11:01

引用:請問沙循係1b/1c? +

原帖由 yf03 於 15-11-28 發表
請問沙循係1b/1c?
1B

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-21+12:26+

原帖由 bbkingdombb 於 15-11-28 發表
去年2A都有人入倒, 是自行入?
唔絕對肯定,但知自行有報,呢間並非我杯茶

bbkingdombb  thanks.  發表於 15-11-29 01:48

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-28+10:09+

原帖由 蘑菇 於 15-11-28 發表
在你角度,聖心有咩優點,缺點?
其實每間學校都會有支持者,有人喜歡谷有人唔喜歡,冇話邊間係絕對好嘅,我覺得選中學除成績外,最重要係學校理念是否與家長期望相近,而中學生朋輩影響較大,所以選校風好嘅中學相當重要。
我覺得聖小及聖中都屬於傳統學校,功課/測考都比較多,亦有宗教信仰,要睇家長是否喜歡。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-28+發表

原帖由 dreambuy05 於 15-11-29 發表
我個仔應該係1b至1c左右,,對英文科無信心,對科學同中史有興趣,不過佢做功課太慢,所以有無家長可以 ...
個人覺得通常精英班多數功課多,其次欲升level嘅中學都會多,中學通常活動多,B1少功課其實亦會有好多bk report, quiz, ...等,小朋友都要自律及學習時間管理先得。沙田兩間龍頭中學出名少功課,但其他要做嘅野其實亦唔少。
分享I下上星期六我帶仔仔去參觀培英,感覺呢間學校都唔錯,仔仔亦有興趣,但最攪笑係參觀時聽到有位家長細聲問老師功課多嗎?老師答初中會較多.高中反而好些,仔仔聽了立即話 (咁咪攪啦!)
你小朋友成績有1B,相信你亦會選擇英中,但你小朋友怕英文,呢點反而要注意,英中大部份都以英語授課,要留意孩子適應問題,功課反而是其次。

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 想問下基督同覺光

原帖由 Greenred 於 15-11-29 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

想問下基督同覺光那一間較好?
基督2a-2b,應較覺光好

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 洋蔥頭媽媽,我上

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-30 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

洋蔥頭媽媽,我上星期六都分別有去培英同St Rose
你同我去年參觀感覺一樣,所以就算出名嘅學校,都要了解多啲才決定是否可選擇。
St Rose 口啤都好,但學校亦算幾嚴,要睇妳女女是否喜歡。

引用:有冇家長會打算選蘇浙?我地睇過咁沙田幾間

原帖由 chesswin 於 15-11-30 發表
有冇家長會打算選蘇浙?
我地睇過咁沙田幾間英中, 暫時只得蘇浙係適合
自行2個choice,重未搵到另一間 ...
黎緊我都會參觀蘇浙及林裘謀,蘇浙其實○K,不過我仔仔就唔太想普教,所以要了解多啲先。

Gobby_lam  咁我應該在星期六見到你啊,我上午蘇浙,下午林裘謀。我囡都唔太想普教,但係我覺得可以了解左再同其他學校   發表於 15-11-30 13:33

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-30+08:11+

原帖由 EMMA88 於 15-11-30 發表
聽阿女畢業師兄姐在曾記, 每日一小測, 3 日一大測是家常便飯,
無功課,點keep成績?
唔多功課,但閱讀嘅要求,bk report , 做paper/project 等等應該都少不得,補習亦好常見,正如有家長分享過呂中少功課,但測考肥佬嘅亦大有人在,好考學生自律性及讀書態度。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-30+發表

原帖由 Greenred 於 15-11-30 發表
請問覺光屬band幾呢?
應該2尾-3頭,舊同事仔仔讀緊,校風○K,但成績就一般

引用:Quote:原帖由+Gobby_lam+於+15-11-30+發表

原帖由 catsuet 於 15-12-02 發表
但我覺得呂中收咁左咁多呂小既學生,睇返上一次沙呂同一呂共有92個入左呂中,成績會拉低左吾會係數一數二羅 ...
如我是1A生欲選1A校,沙田區一定會揀曾記

MM1155  同意!  發表於 15-12-2 14:28

引用:Quote:原帖由+catsuet+於+15-12-02+發表但

原帖由 fatman69 於 15-12-03 發表
所以呂中多年來成績欠突破,同曾記有一定距離,反而培英同沙崇近年上得快。

...
同意,我覺得沙崇分分鐘已超越呂中

引用:+本帖最後由+chesswin+於+15-12-3+15:14+編

原帖由 chesswin 於 15-12-03 發表

見完家長, 老師話阿女1C左右, 但不穩, 成績跌左d.....唉.
睇高一線博自行都合理,不過如果成績不穩即有機會1C - 2A,自己博沙循機會不太大,如果冇信心呈3後keep倒B1,自行郭得勝/鄭榮之/聖心中倒機會會大啲。

引用:+本帖最後由+chesswin+於+15-12-3+17:46+編

唔好咁諗,其實1C校都唔差嘅,試下教女女眼光放遠啲,大個女目標應該係將來入大學,高中選修心儀嘅科目,只要肯努力,1C校甚至B2,都有人入大學,而且如果能力唔夠,硬搏入高Banding 嘅中學會跟得好辛苦,亦容易失自信,唔夠人叻更會影響 S3 選修心儀科目嘅機會,鼓勵佢多啲,比啲自信佢,就算B2一樣可以讀得好出息

joefoon  唉!5甘心!當初,就努力d   !b 2學校中中都5易讀!  發表於 16-1-11 06:04
joefoon  如果佢5 甘心!當初考試要加倍努力!  發表於 16-1-11 06:01

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-12-03+發表

原帖由 fatman69 於 15-12-03 發表
尤其是沙崇今年開始每級6班,B1a校小班教學,效果更佳。
呂中自行又難,乙部又吾夠呂小生抽,成績又吾夠曾 ...
6班真係勁,我之前都心儀佢,新校舍位置又佳,不過聽聞功課多測考勁深,測考肥半班亦常見,所以都怕仔仔會頂唔順,但如小朋友係遇強越強性格相信此校絕對係唔錯嘅選擇。
學校近年的確越見進步,校長/老師功勞應該都唔少。

Gobby_lam  阿囡有個學姐入左沙崇,每晚功課做到十一二點,所以唔敢諗  發表於 15-12-4 08:22

引用:Quote:蘑菇+發表於+15-12-3+21:58+有A有B都

我諗二線小學瓜, 據聞學校BAND1比例都係1/3左右,係, ORAL,listening次次都拉到佢B, listening最差, 次次都 ...
所有學校都係同級同學比拼,如果身邊同學成績都好,好自然名次/banding 就會退下去,只不過如屬一線學校,全港排名就有機會排番高少少。點都好,小朋友已經盡力,結果如何家長都要多鼓勵及支持佢。

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-12-03+發表今

原帖由 catsuet 於 15-12-03 發表
我隔離屋婆婆個孫女讀沙崇,佢果時係1B成績,升中後可能父母放手冇點理佢,又冇補習,今年點知要留班:think ...
所以揀學校真係要諗清楚小朋友能力同性格先好揀

引用:+本帖最後由+zoechan2005+於+15-12-12+06:4

原帖由 zoechan2005 於 15-12-12 發表

我估我女在一線小學屬band2頭(1月頭先公佈banding), ...
講真1C都未必得,除非有特異功能或面試對答比較叻,B2更加應該唔好揀呢間,浪費了自行機會

引用:今日去左沙循,位置認真麻麻,吾知係咪位置

原帖由 catsuet 於 15-12-12 發表
今日去左沙循,位置認真麻麻,吾知係咪位置關係搞到好多人都吾考慮

...
佢絕對係輸地理位置

‹ 上一主題|下一主題