用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選phy, 唔加M2,升大有咩限制?
發新帖回覆
樓主: piglet0529
go

中四選phy, 唔加M2,升大有咩限制? [複製鏈接]

piglet0529 發表於 23-11-6 22:27
如果唔揀M2, 上大學選科會窄左嗎?

中二時仔對數學失左的信心,佢喜歡物理,老師同佢地講揀得物理就揀埋M2 ...

中三數學成績衹係合格多啲,揀Phy可能都未必適合喎,一定要考慮清楚才去選擇。

我仔高中修 Phy+Chem+Econ+M2,佢話中四物理有九成係計數,物理呢科對數學要求高,數學唔好的話呢科都幾難讀得好,所以如果數學成績麻麻,學校老師一般都建議同學唔好揀物理。數學唔強更加唔會考慮選修M2啦,勉強讀會有好強嘅挫敗感,隨時拖累其他科。

現今入大學唔算太難,大部份都係計 Best 5 or Best 6,盡量揀有能力及有興趣嘅去選修就可以。

JayJayMum 發表於 24-3-15 00:17
請問你仔仔大學修哪一科?我仔仔出年中四又係打算修phy chem econ M2. 我又唔係好想佢讀工程,都唔知仔仔 ...

我仔讀 Computer Science .

除非想讀醫就爭少少(因欠Bio), 其他學系的話, Phy .Chem.Econ.M2 已經好足夠。

LeeCC 發表於 24-3-26 20:29
香港比較奇怪,醫科好似係唔需要bio

係,香港嘅大學讀醫衹須要有修Chem,不過如果無修 Bio 入到大學讀醫都要追番仲辛苦。

JayJayMum 發表於 24-3-27 07:19
謝謝回覆 唉我仔本身係考慮讀牙醫,醫佢就一早講左無興趣,點知佢早排話就算牙醫都要係大學讀返Bio ...

現今入大學唔算太難,除非一早已決定做醫生或者專門行業,否則大學讀嘅科將來亦未必一定會做。
你囝囝高中應該揀有能力同興趣嘅科目,讀起來才能事半功倍。

我仔當年成績唔錯,但佢對醫無興趣,所以就算有能力讀佢都冇打算過揀,反而有諗過 Poly 三寶中 物理治療同職業治療,亦考慮過工程,但最終佢都係想讀電腦先。
將來嘅嘢仍會有變數,年青人有的是青春同時間,唔駛咁快局限自己,最重要係好好裝備自己,將來做佢自己想做嘅嘢,衹要佢鍾意又生活得開心,無論做咩我都會支持

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊