用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 21-11-18 09:02
面試只可能在第一輪申請的時候可以進行,到出完成績洗牌之後,很多是睇分選科,很多錯配也旡可避免。個別 ...

同意你所講不獨立收生可能係唔想冷門工程冇人讀,而集中去某幾科,但如果學生本身有明確目標,要  yr 1再用成績去篩選,在學生角度都會有隱憂,好似氹人落搭但最終原來上錯船。

我仔幾年前有睇過港大 EEE 而且都有興趣,但深入了解後又發覺出路除了幾間大公司,留港其他選擇都係麻麻,所以都有人情願揀 Poly 有主修,好過到時再去選擇,但如果冇細心留意嘅同學,唔排除以為有得讀,揀錯隨時有可能中招。

ANChan59 發表於 21-11-18 13:10
係㗎,有目標的學生一定選第一年已經知道主修的課程。

兒子棄科大BBA學院制收生,選中大直接入QFin,就係 ...

我仔都係咁諗,佢自己有明確目標,所以都想避開不明朗因素,就算揀海外大學,佢對大類收生嘅學系都有保留。

YmOra 發表於 21-11-18 09:57
我估我開始有少少明白點解唔好過份鼓吹大家走向AI選擇,免得"過熱",年青人不知是否適合讀而壤成錯配。 ...

其實有利有弊,有人上咗船但最终選唔中心儀,亦有有誤打誤撞讀得好好,亦見過為了避開而刻意揀 Poly ,睇個人選擇。

YmOra 發表於 21-11-18 13:26
咁!我又想請教下兩位,中大有個大類(JS4601理學),希望我無記錯,簡介會中講明去到Y2係一定可以 ...

「理學」大類收生計劃,第二年有成十個選修比同學揀,好似陳 SIR 所講,應該唔會太集中某幾個學院主修,同學揀中機會大好多,佢有寫不切學額限制,不過係咪一定保證就唔清楚啦

http://admission.cuhk.edu.hk/tc/programmes/BSCIN.html

YmOra    發表於 21-11-18 14:00

YmOra 發表於 21-11-18 15:37
有明確目標真係好好,我個就未揸定主意,成日話考好個成績先,佢好怕萬一失手,早早諗定嘅學科成泡湯會更 ...

佢哋有壓力,唔好迫佢哋,考完先算啦!

Unclejt 發表於 21-11-18 16:45
港大嘅 6901 BSc 都係呢類。結果超過一半學生讀 Risk Management 或者 Food and Nutrition。不過佢哋真係 ...

若能冇限制都可以接受嘅,最緊要同學可以自己揀。

Unclejt 發表於 21-11-18 21:24
對某些學院來說,大類收生的一個好處是提高整體收生成績。比方說某學院提供3個課程A,B和C。在自行收生的情況下最低分數分別為20,21和22。在大類收生下,某些21分的同學可以進入這學院修讀課程C了。但另一些20分的同學,本來是希望修讀課程A的,現在就會被拒諸門外。學院的整體收生成績提高了,課程C愈來愈興旺,課程A則愈來愈萎縮了。

睇到有啲亂唔係好明你意思,大類收生時只要能符合該系收生成績,基本上已經入到,舉例分數收 range 21-23分 ,咁拎住21/22/23 同學都會成功入讀。

而經過頭一年至學期尾,選擇主修時就會以學生第一年 GPA 成績作為輪選嘅次序,這時已經唔存在去年你係21分、22分定23分入,而去年23分入亦不代表你有優勢,因為選擇次序係根據大學第一年嘅 GPA去排,而各主修都有一定限额, 換言之如果去年成績 GPA 唔夠人強,就算前一年以23分入嚟,都有機會入唔到心儀嘅 major 而要被迫讀其他,唔會存在興旺與萎縮嘅問題。

Unclejt 發表於 21-11-20 05:42
再看了看,總算明白了我們的分歧。我說的是無限制選擇主修科目的情況,而你說的是有限制的情況。
...

還是有些不明白,既然是無限制,即是無論甚麼成績,都能選擇到最心儀嘅主修。   

但你在 831#  提到  「 大類收生的一個好處是提高整體收生成績。比方說某學院提供3個課程A,B和C。在自行收生的情況下最低分數分別為20,21和22。在大類收生下,某些21分的同學可以進入這學院修讀課程C了。但另一些20分的同學,本來是希望修讀課程A的,現在就會被拒諸門外」   

835# 「上邊的例子,就是那些20分的同學。但在大類收生下,20分可能就進不了這學院,因為學位已經被一些21分卻希望修讀課程C的學生佔據了  」     

上述所提及的情況,通常只會出現在主修有限制,而且選擇次序亦會被第一年GPA成績所取代 <不用再理會20定21分>。  若無上限限制,同學根本沒可能會失落於心儀選擇。   

現今大類收生的學系中,究竟有那些主修課程是不設學額限制 ? 這點我亦不太清楚,或者請其他網友補充吧

esmehouse 發表於 21-11-18 17:13
所以好多老師都會建議要填 HKUST JS5200、HKU 6901、CUHK 4601

剛剛睇過 HKU6901,CU4601,網頁都有寫明主科選擇沒有上限限制, UST 好似唔見有白纸黑字(可能我揾唔到),未知除了這些還有沒有其他學系有此情況,可以给其他家長作提示。

esmehouse 發表於 21-11-20 22:16
依三個都係學校講座時老師建議學生加入去的,所以應該都係一樣沒有上限限制 。 ...

須然係沒有上限限制,但理學士入面嘅主修,真係要啱自己讀先好揀,切勿人揀我又揀當水泡,冇興趣的話就算入咗都好難捱。

YmOra 發表於 21-11-21 08:10
科大嘅理學大類的Y2不是所有科目皆是"無上限"收生,例如IRE(國際科研)學科就只""預留20學額""給 ...

國際科研比你入到都唔容易讀,我仔有個師兄揀過呢科,個師兄本身成績都好勁㗎。

科大一科5** 都有獎學金

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/208363/dse-%E6%94%BE%E6%A6%9C-%E5%8F%8B%E4%BA%BA%E6%82%A3%E7%99%8C-%E5%95%9F%E7%99%BC%E6%8E%A2%E8%8A%B1%E6%A3%84%E9%86%AB%E8%B8%8F%E7%A7%91%E7%A0%94%E8%B7%AF-%E5%A4%A0%E9%81%8E%E6%B4%BB-%E9%8C%A2%E5%94%94%E9%A7%9B%E5%A4%9A

ocarebear 發表於 21-11-25 15:35
這是在科大網頁關於理學的, 要5** 先保證可以入讀想要嘅科, 換言之, 即係有quota, 唔知我理解有冇錯

科大 ...

前面已經有網友解釋咗,科大理學士第2年揀 major 不是沒有 quota.

至於三大工程往年一向都是大類收生,要讀完 yr1 才選 major .唯獨 CU 由今年起會改為獨立收生,視乎多唔多人報,估計整體成绩亦有機會會提高。

Sophie0804 發表於 21-12-4 10:01
其實小朋友決定不讀神科,想讀的科目又不難入,我叫她不用讀得那麼辛苦,享受校園,放鬆一下。究竟對不對
...

人生交叉點,呢樣嘢我仔早個月先同我講過,佢有話過既然都相信自己夠分入大學,可以唔駛搏咁盡咁大壓了,某程度上我都認同嘅,不過作為家長我同佢講,既然上天比咗呢個能力你,就當為自己盡力做,唔須要比太大壓力自己只須要盡力,DSE 成績要見人亦跟自己一世,將來工作僱主都可能會睇,考得好對自己都係一份榮耀同肯定(至少媽媽我成績一定冇你咁叻),所以盡力做就可以,就算最終未能取得亮麗成績,將來回望自己都唔會有遺憾

ocarebear 發表於 21-12-8 01:07
我仔選擇博到盡, 其實我覺得係搏得太盡, 佢話只要 chur 勁啲, 未必一定唔得  

佢不嬲只係中游多 ...

年青人對自己有信心去搏無可厚非,不過我上面指嘅搏係指考 DSE,用盡全力去應試。而你仔仔除了搏命考好個試外,仲想超進取搏 Jupas 嘅排位

我自己會咁睇,來年升大學人數少咗,加上多咗人會考慮出國升學,A1差成4分能否成功,都要睇該科來年多唔多人揀,是否熱門及運氣,如果佢好有信心會考得更好,排住先到時再改都得,不過出DSE後成績若果唔算太理想,到時或者考慮將排位升一格 A2 放上A1,A3 放上A2,A3 可以揀再穩陣啲,因為緊緊 meet LQ,我會覺得唔可以話係穩入,可能都要加啲運氣。 加油

MIHO.WAH 發表於 21-12-8 16:45
請問各位有沒人知道 JS4412 中大的中分及低分多少 ?我在中大找不到? 唯獨沒有4412

...

JS4412 係中大今年改為獨立收生嘅系,以往歸入工程作大類收生,由於係首年採取獨立收生,所以冇分數可以參考,但估計收生分數一定比以前入工程為高。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-8 17:44
JS4412 係中大今年改為獨立收生嘅系,以往歸入工程作大類收生,由於係首年採取獨立收生,所以冇分數可以參 ...

中大工程學院明年改為獨立收生,激讚
相信會吸引唔少學生揀選

https://jupas.mingpao.com/jupas/%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E5%B7%A5%E7%A8%8B%E5%AD%B8%E9%99%A2%E5%8D%81%E5%A4%A7%E8%AA%B2%E7%A8%8B-%E7%B7%8A%E6%89%A3%E7%A4%BE%E6%9C%83%E9%9C%80%E8%A6%81/

MIHO.WAH 發表於 21-12-8 22:32
THKS 各位
另外, 三間工程 港大, 中大, 科大 那間強 ?

工程只係一個統稱,工程下面其實有唔同嘅主修,唔能夠一句工程就話邊間強,查實你女兒究竟想讀咩工程?佢自己又有咩方向?

Charlotte_mom 發表於 22-1-20 19:49
有無戰友用開呢枝筆?
有就留意,斑馬唔再出呢隻筆,所以賣晒就無
上次工展時斑緊個sales咁同我講,叫我買 ...

無用你呢隻,我仔用幅圖呢隻佢話好好寫,呢個星期考試,佢話上一堂作文幾乎用咗半支墨,寫到手都斷,又叫我買十零支比佢考 DSE

gracelam 發表於 22-1-22 12:47
阿女話呢支好寫, 但重身, 所以寫得耐手攰, 佢用無印, 佢俾2支我秤過, 真係重啲!
...

呢支係重身架,不過寫字好實在好流暢,其實手攰都可能係寫字力度問題,男生鍾意實在啲掛

YolandaTam 發表於 22-1-22 13:01
我女寫字細力,手易攰易紅同痛,佢用呢隻

我自己用鍾意幼身,我仔寫字就好大力,上次特登買 0.38 /0.4比仔試,但佢話鍾意用 0.5多啲
‹ 上一主題|下一主題