用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled..... ...
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2) [複製鏈接]

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2)

各位︰

好耐無入黎喇
你地已經開了PART2咁厲害呀?
我呢排掛住睇煮食
所以好少入黎呀
你們好嗎?
我知regina而家做咗全職媽咪
恭喜呀!   

身份轉咗
心情有無唔同呢?

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2)

hanhanmama

我同hanhan一樣
都係21號放假呀
不過8月21又要開工喇!

似乎你都很喜歡煮食喎
而且仲成日有新嘗試添
真係要請你多多指教呀
等我下次又試吓加海南雞sauce黎炒菜先
黑醬油未試過呀
有機會真要試試
多謝介紹!

regina

唔緊要喇
做個精明眼其實都好開心好有滿足感架
我成日都希望可以全職躲進廚房研究美食
不過而家仲未係時候
我都希望他日能做全職C9呢!   

astha對你轉做全職媽媽係咪好開心呢?

hanhanmama

咦!真架?
多謝你咁捧場呀!
不過呢排好忙
好少更新網誌呀
暑假我會整多啲美食喇
到時記得要捧場喎!   

catca

多謝你咁讚賞呀!
有空多來看看!

係呀
我都係住村屋架
我住元朗
同你距離好遠呀!

你知嗎?
西貢係我dream house的理想地
不過西貢的屋太貴了
我們捨不得
所以退而求其次
選了元朗來定居了!   

咦!
原來catca都係教書架?
咁你教小學還是中學呢?
我覺得教主流學校比教我們特殊學校更辛苦呢!

reginang 寫道:
catca
yuenfong 係我地好朋友嚟架,佢同你一樣都係為人師表丫,不過佢就係特殊教育果邊        

catca

教中學同教幼稚園係兩個完全唔同嘅範疇喎!
你咁都攪掂
證明你叻呀!   

我也希望能早日退休做c9
咁我就可以成日在廚房研究我的美食了!

lovematthew,regina

贂黎呢個湯又有營養又好味喎!
薯仔忌廉湯我都好鍾意架
等我第日又試試先!   

catca

剛剛睇了你的懷孕日誌
才知道你的情況!

我都唔知應該點講!
講真!雖然我自己做呢行
我對唐氏的小朋友一點反感也沒有
反而覺得他/她們好可愛
我而家有幾個最疼愛的學生
都是唐氏的!

可是
如果我懷孕時知道是唐氏的
我相信我不會選擇讓他/她來這世界
因為我的生命一定比他/她短
我老了後
又或死了後
他/她還會有人照顧嗎?
我不敢說亦不敢想!
如果我一定要帶他/她來這世界
我會覺得自己是一個不負責任的媽媽!

當然,人人選擇不同
我並不是說你做的不對
反而很欣賞你的勇敢、毅力及決心
我相信你的小朋友將來一定很幸福
祝福小B將來健健康康
我相信這對你們一家是最重要的!

加油!
你身邊有很多人支持你的!

catca

補充一點
我和老公二人都未有做人父母的準備
我們都比較自私
希望工餘時間享受更多的私人時間
所以
如果連照顧一個普通的小朋友都覺得是負擔的
我們自然不敢承擔照顧一個唐氏小朋友的責任
所以
我的意見不能作準

希望我的說話不會影響了你的心情吧!
只要是自己選擇的
我相信你一定會是一個最稱職的媽媽
尤其是你有一個支持你的丈夫!   
‹ 上一主題|下一主題