用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

Hello Dr. T,

你好!今日收到一個媽咪pm,佢囝囝快4歲,有日和媽咪回家時見到Daddy同一個女人响張牀度,亦見到媽咪打同鬧Daddy,之後兩個搬到婆婆家,有次婆婆當佢面話媽咪,媽咪頂唔住行開喊,她囝囝追出安慰,她發覺囝囝情緒受影響,問我是否須要為他找輔導,我覺得須要,想問吓你有冇介紹!謝謝!

唔該哂!
我已第一時間 forward 咗啲料俾個媽咪,而佢話俾我知教會嘅牧者正跟進緊,教友亦好關心,佢感覺好咗.....  
Thanks again !

annayee 寫道:
Hi Dr T,
我的兒子(3.9YRS)是語言遲緩約1年,現在上午返幼稚園,下午一星期三次返協康會!而他的語言理解而他有以下的問題令我非常頭痛:
時常尖叫由於:
(1)不捨得交還玩具給姑娘,姑娘取走就尖叫
(2)一離開一個地方如:遊樂場,朋友家,唔捨得走,又尖叫
(3)   一不順他意又尖叫
每次我都不會就他!
(1) 一叫他大聲D,他立刻收聲
(2)和他離開那個地方,不會再和他去那個地方
(3)和他交換其他東西
(4)和他說夠鐘就走
(5)叫他跟我說:我唔開心,因為......
我都成日用以上的方法,但始終都不能令改變這個懷習慣,請問我應怎樣做呢?因實在令我太困擾了!

Dr. T,

唔好意思,踩入你地盆,我入開嚟,又見你未答,忍唔住手!

annayee:
你阿仔尖叫嘅原因,係佢覺得尖叫可以改變你對佢嘅要求 (如要離開遊樂場等)!
你做的(1)至(5),(2)和(3)其實是就他的,沒有面對問題,(4)和(5)要繼續做,但多不能令改變他這個習慣,因為他知你「怕」他這樣做,換句話說,他明白他尖叫是或多或少的影響倒你!
你要做的:
1/  ignore - 對他的尖叫不做反應 (包括不罵),讓他知道咁做係冇用,對你亦冇影響。
2/  在他沒有尖叫的時侯 (不須要叫時,亦即冇要求時)大讚他,話他好乖冇尖叫,每日讚三次,此舉是要他知道什麼是好行為(不尖叫),而好行為是會受到讚賞的!

Dr. T,

唔好 啦,你冇得退休架,你德高望重,呢處邊個可以代替你呢?  
嚴格嚟講,我的工作同教仔冇乜關係,我啲行為矯正係偷師番嚟,皆因我老闆又係專業教仔人仕;不過話時話,有啲媽咪即使俾錢去學,但愈係由啲專業人仕去教,我覺得佢地就愈係「收」唔到,你有冇同感?反為我地呢 d 師奶式教法,佢地好似重易啲明......

最近識咗個家長以前有揾你架,重講咗你响BK嘅 history俾我聽!   

Dr. T,

要學藝精,談何容易,如果我唔係見過好多反面教材,响呢度(親子溝通嗰邊),係冇可能無啦啦做咗紙上談兵教仔專家,自己諗諗吓都幾好笑!
就係因為見過太多反面教材,自己又係阿媽,所以知道阿媽嘅死穴,基本上,冇教唔倒嘅細路,只有教唔倒嘅阿媽! 有啲冇覺得自己有問題,有啲聽咗吸收唔到.....因此,我好少教 ignore,好多人根本唔即刻 fulfil 個仔就當自已做咗 ignore,我情願教讚先,一樣咁 work!

近排我print番答過啲嘢出嚟 (因為來來去去都係嗰d),諗住quote出嚟或者叫佢地睇番page幾,唔駛次次打(我用手寫板 ),,如果你又係打得慢,試吓啦!

p.s. 要學得到用得到,我推介Super Nanny呀,冇理論,做埋俾你睇,重語重心長添!

Your pm just reminded me of ......

Dr. T,

咦.....新形象喎 ....但又煙又酒,會唔會唔係咁好呀?

原文章由 Dr.T 於 07-7-8 18:44 發表
邊個話我傻...我請佢食燒鵝:tongue: ...飲勝

師祖佛洛伊德都成日揸住支雪茄影相啦...
http://www.desy.de/fortbildung/2006/Vortraege-oeffentlich2006/Gerisch/freud.jpg

佢唔係我師祖喎........
不過,我都衰咗啦 成日教人,自己都做錯......
矯正行為,係用讚,我竟然......

Hello Dr.T,

又轉型像喎...... 今次好似奸咗少少

又要幫幫手, 似唔似ADD?是否要揾你做個assessment ? 唔該哂!
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1133544&extra=&page=1

原文章由 SandraLo 於 07-9-22 17:04 硐表
Hello Dr.T,

又轉型像喎...... 今次好似奸咗少少

又要幫幫手, 似唔似ADD?是否要揾你做個assessment ? 唔該哂!
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1133544&extra=&page=1 ...

係咪唔記得咗我......

原文章由 Dr.T 於 07-10-17 08:53 硐表
欠債甚多,償還需時...但一定會比 稍安無躁

Sorry   唔係催你呀..... 我只係怕個topic 愈嚟愈長, 你要花多些時間睇咋!

原文章由 鄧澔明博士 於 07-10-28 14:26 硐表
可否再send多次link...已不知放到那裡

Sorry 遲咗少少:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1133544&extra=page%3D4&page=3

原文章由 Dr.T 於 07-11-2 19:02 硐表
多謝山楂姨姨同正義朋友 ...已過去八過吓...
事實上細仔/女讀一年級出現相同情況機會甚大,加上如果父母覺得做到是理所當然的,自然火星撞地球,必死無疑
要輔導的是小朋友+家長,單是教孩子"專心"作用 ...

Dr. T,

唔該哂你, 又學咗嘢啦!  

查實..... 教家長真係難過教細路好多!:cry:

p.s. 呢類輔導, 如果小朋友已有16, 17歲咁大, 你做唔做呢?唔做的話有冇介紹?

[ 本文章最後由 SandraLo 於 07-11-5 17:28 編輯 ]

原文章由 Dr.T 於 07-11-11 16:01 硐表
尤其是如果一開始就認定問題出在小朋友,不是自己的管教...
更加要做家庭治療,全家一齊見至有用,因為問題已根深柢固在家人間的關係中.

Dr. T,

完全明白你所講的..... 事實上, 該媽咪亦有一個親戚是心理學家, 但所有人都只能無功而還, 因她的問題就是你所講的那種:不覺得自己有問題!:cry: 依家佢d 仔完全唔"so"佢, 重會鬧佢........已經好慘....
本來我大可置身事外, 惨就慘在佢兩個仔又幾黐我呢個Auntie, 搞到佢叫唔聽d 仔嘅嘢, 就嚟叫我去「話」佢地!再加上佢老公又有婚外情, 所以我希望响可能情況下都幫佢一幫......有邊度可以有呢d 家庭治療?私家都ok架!唔該哂

原文章由 Dr.T 於 07-11-12 19:50 硐表
越有親戚關係就越難提供意見-換著我也會婉拒提供意見.
家庭治療非牟利機構可考慮李維榕在港大那一個中心(好像在贊育樓上),資料應該網上找得到.
但正如你說,如果當事人不覺得問題出在她自己,或者最少她有份,那想她 ...

唔該晒Dr.T, 我會上網揾, 雖然多數幫不上, 但總好過什麼都不做;江山易改, 人改變不了什麼, 但祈求神去改變她!thanks again !

Dr. T,

Merry Christmas!

原文章由 Dr.T 於 08-1-1 16:13 發表
新年快樂!

轉眼間已在這借來的空間待了超過3個年頭(其實不止),由於時間不容許我兼顧多項工作,不少的提問都未必答得好,與其給予大家錯誤的期望,不如藉2007的過去向大家說再見...

希望各位的小朋友能繼續快樂地成長, ...

唔好走呀.......
我都知你好忙, 但响呢度你最權威啦, 都咁耐啦, 你冇唔捨得架咩?你答慢d 唔緊要架, 我覺得有d 嘢淨係你至答到   唔好咁啦!

原文章由 Dr.T 於 08-1-3 16:28 發表
只是恐怕待慢了大家...ops:" />
如果大家唔介意我阻"訂"...不嫌棄幾日,甚至幾星期唔出現...又或者應承答又無件事(好似有人問過加拿大懂華語心理學家...我搵人幫手問果邊但到而家都未有回音:cry:,所以都係答唔到 )... ...

Dr. T,

好囉好囉!
我絕對明白一個負責任的人是不會想「交行貨」.......
不過BK呢度d 媽咪個個都好有誠意, 唔似得你之前pm我所講攪爛gag d……
得架啦, 我地明架, 我地會等.........
真係嚇死人啦.......

[ 本文章最後由 SandraLo 於 08-1-3 17:04 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題