用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

很對不起,只略看前文,但也想回應!如有答錯咀,請多多包涵!

孩子在校自行食重藥事,請小心處理,因此舉:明顯地他是想處理或害怕自己的問題,卻用錯了方法,你一定要處理,免他日後有濫藥問題,真的,此事不可疏忽!
建議你:首先,要讚揚他,因他確是明白,自己的不足或問題所在,但食多些藥,不是唯一的解決辦法,可以有很多其他方法,就算想加藥,媽咪都不可作主,而是要請示專業人士---醫生.

至於,不上學嘛!要三思,免開先例,如他日後逃學,你如何教導?再者,學校又沒要求停學!如怕負擔不來,學校找你,便跟爸爸商量招架問題,或者要求爸爸暫時同校方保持通話....等

講到轉校,有沒有考慮到:成班小孩在課室開party的情況嗎?如轉校相信只有兩個可能,一是孩子跟別人起哄,二是孩子帶頭發作!再者,學校有否要求轉學?

評估一下,一家人的心理狀況,如真的支持不來,而經濟又可以的話,考慮下concerta!
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 15:43 發表

你係搵邊區學校?我仔間學校响油尖旺區架...實情只要你仔唔會打人或整親人,大多數既學校都會接受到既...正如當年我仔其中一位班主任講,如果我仔唔打人仲要係成績好,校長一定會好鐘意我仔...聽到呢句我更加明解囉. ...

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

對不起,不吐不快,要介紹一個名詞--『源生家』,應清楚明白到,當一件事情發生時,所產生的判斷、看法、反應和處理等….,都是取決於從前累積下來的經驗,而這些經驗大部分是來長的家庭,所以,建議在借錢買藥前,照顧者請做好個人或家庭輔導,如只孩子用藥,成效有限!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 17:47 發表

同埋暫時我唔俾個仔番學,都唔係任意俾佢响屋企歎世界,每日所有時間我都係要佢溫書抄字溫考試...都係去我朋友間中心度溫習同埋我朋友都幫手教訓個仔(我朋友教開特殊小朋友)...唔俾佢掂任何玩具,我講明佢掂親任何玩 ...

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

再次說對不起,你現在走的路,我從前及現在正走著,你遇到的,你做過的....,從前,我大部分都有做過,別把教養兒子的責任放在他人身上,就算如何如何...,應該用心解釋,注意自己的反應和情緒,囝是自己的,連自己都包容不來,情緒都控制不來,別再投訴,埋怨別人!

很感慨現在的世態,但難道就此消極地坐以待斃,不如在自己的能力下'做到幾多,就幾多'.

如有興趣想明白我多一點
click me
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-7 07:13 發表

查實呢個道理相信每位家長或父母都好明白,但坦白講確實用唔到落我地ADHD孩子身上.

查實做人道理、待人處世既道理,我地呢班仔好多都好明白亦知道,但佢地知道唔代表佢地有能力去做到,正如醫生所言,我地ADHD小朋友正 ...

我兒現年已中一了,我也曾患抑鬱,但見孩子現在的情況,有些意見想講,

其實,我在這topic回應了幾次,但內容都是簡短~!請問你對我的回應感覺如何?覺得我忠告,是奚落,還是講風涼話或是其他呢?

至於,講兒子社交事,立場是否客觀?有否加入自己個人意見?

其實,你所言get到我的意思是get到什麼意思呢?

不過,一直以來,我講來講去,都是不認同你自行為兒子停課,小心注意他加藥問題和丈夫就兒子問題發脾氣這三點.

真的,在小朋友的世界之中,黑就黑,白就白,就停課事,你為自己的決定,講了些理由,如怕他再打人,我有比野佢做,佢好純唔會識逃學......但無論如何,都是給與他灰色地帶,已開了壞的先例,如日後他要求不上學,只會帶出更激烈,更不報的爭論.再者,adhd的孩子多數在校都不太愉快,越大就越不想上學,念頭會一天比一天強烈,所以,父母應自小同兒子洗腦,表明堅持要他上學,一來可以鼓勵他要面對逆境,而最重要是降低他日後年長時不上學,結黨群壞的風險!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-9 20:35 發表

至於學校,我都有諗同佢轉,不過以佢依家既成績同行為,根本無學校會肯收佢,所以呢年我至狂谷佢英文,,,雖則我都有感認為佢轉咩學校都係咁,以往佢讀咗三間幼稚園同依家間小學,佢都係咁樣打人...幼稚園佢打人,個醫生死 ...

講埋今次,我一定會在這個topic閉咀了!

始終個幾句,我在這兒話句不多,但在我短話短說當中,只是幾組句子而已,而你兒的學校事,社交事,甚至,同丈夫的相處,都可以想像到許多個人觀感出來,很相信你是一位富想像的人,如果,思路趨向正面的,天下自然太平了,但相反呢?只會走出許多陰謀論等負面效果!

真的,觀人於微,我只是短短寫了幾句,卻換來排山倒海的回應,但如果身邊人只是講了幾句話,又會否換來連珠炮發呢?

弊!
犯規了!
但都要出聲!
77777 和 仔仔媽咪

請再細味一下,我在這兒的回應,根本上沒有以已度人,沒有對別人下判斷,但你們呢!一見到別人負面的字眼(如我言的奚落,但卻對我言的忠告等正面詞句,卻隻字不提)或別人不順眼的行為(如夫家的家人和孩子的朋友等),卻會很敏感及深刻的形容,這心態健康嗎?

那些令你們不順的人,卻又要跟他們相處下去,你們開心嗎?

請問世間上可有令你們開心和快樂的人和事嗎?

還有,想請問c6是否指你們的另一半呢?而當中的意思是褒還是貶呢?

我確是一個多事的人,但不是犯賤,喜歡被責怪,但只想你們為孩子想想,真的,物以類聚,如大人對任何事都不懂欣賞,將來成長後的孩子,只會不快樂,因他自小跟著一個只懂埋怨的成人,就會覺得全世界的人都有負於他,將來,就會多了一個抑鬱的人了!

我閱人不多,但我曾是一個抑鬱症關注組織的委員,眼看有抑鬱症的人一天比一天增加,一個比一個年輕,有些還是有一個擔心的媽咪陪伴在側,不斷懷疑地追問我是否真是曾患抑鬱,要我教他治病的歷程,再理解他們的成長,只是有感而發!

還有,77777我對你是有印象的,也曾跟你談及教兒子認字和你兒的學校事,但也曾在別的論壇見你談論家人.

其實,講來講去只想告訴大家,身為孩子的指路明燈,發放'正能量'是非常重要,因從兒子的問題和相處當中,我之所以能夠躍出抑鬱的深谷,是因為如果我再思維負面的話,只會潛移默化地教出一個負面的兒子,當仔就adhd的藥已經停服多年了,我不想在若干年後,要陪他再見精神科醫生,要食抑鬱症藥!所以,想野不要從壞處起步!
原帖由 77777 於 09-6-10 23:51 發表
當媽,

好少同你傾計, 我想講其實大家都有同一個痛苦, 呢班媽咪響度傾, 都係大家扶持大家....其實有唔同的意見都好正常, 唔好用D"奚落"呢D字啦, 人地聽完你講真係會唔開心LAW....

我地上來的目的都係可以傾訴下... ...

不再爭論了,我根本不是要任何人的認同,亦都冇話過你地唔岩,又冇要你地套用我的方法,而是分享!
(何必又以已度人了呢!)

試想想:adhd的孩子的成長經歷,已經不太順心,還在以已度人的埋怨當中成長,他們開心嗎?

請問c6的意思是什麼?

原帖由 77777 於 09-6-11 20:16 發表
當媽,

我又重有野要講, 我唔提你的做法係因為我唔認同你, 不過而家一提, 你又可能話我連環發炮啦....可能你期望的情形係我地好認同你.....

我講過啦, 我都係一個好直的人.....唔識轉彎抺角, 我覺得一個人要真誠,  ...

我的理解能力有限,捉不到你的意思!

幾經波折,終於在這兒的'自由講場'和'自由報料'找到答案了.

原來是取其諧音'死佬'或'屎佬'的意思!

但願生活愉快!!!!!

原帖由 77777 於 09-6-11 20:57 發表
你知道是分享就好了...

"c"字是第三個英文字母, 而"6"字是第六個數目字....答完....

謝謝你的提醒.
我真蠢,在這兒問了兩次,才有好心人解釋,但看了指教,又不明白,若再問,又怕麻煩了你,故只好請教他人,但無論如何,違規就違規,我真的要認錯了!

文字是很奇妙,因它沒有表情,沒有語調,除非當中有特別的字眼,但我在這兒寫的文字,動機都是善意的!

你兒小四,當仔是中一,我多走了三年,從前的我,你們在這兒談過的,我多數都做過,雖然,現在不再做了,但從前孩子對我的積壓,常常有意無意間,吐出一些怨言出來,那刻很傷害,很氣餒.但我不斷提醒自己,我要從當下盡力去找所得的,要"知行合一",我們一家才會生活愉快,當仔的將來才會有運行!

再問一個問題,當叫c6時,心理狀況是如何呢?

晚晚,'舊屎'或個'死佬'睡在身邊,會覺得開心嗎?幸福嗎?

真的,丈夫是老伴,為教仔而積怨是不值得的,兒子將來自有自己的天地,到時自立門戶,人走了,只留下兩老因從前教養兒子的積怨,真是不值得.
原帖由 77777 於 09-6-11 22:40 發表
咁恭喜你, 你終於有你的答案la, 咁又點呢??

同一個topic唔可以開兩次架....係好心提醒下你

啊原來是你c6教你,為何不早點指教呢?
不過,很感受你跟你honey的恩愛!

原本轉載自前言
你真係明我心事, 我真係同隻c6成日爭仔, 佢永遠做好人, 我永遠係衰人, 重要日哦夜哦, 我一出聲, 佢一句躂我話佢想安靜, 一陣我?阿仔, 佢會?返我轉頭, 其實我個大仔係難教過個細仔好多, 有時我真係唔想理...根本理唔惦....

我都望有呢一日, 我隻佬可以響我出聲話阿仔時, 佢保持唔出聲就夠, 佢好多時阿仔無駁咀, 係佢?我先....所以你話幾難教.....

有時我教阿仔英文, 佢都要出聲教, 不過佢係教錯架....所以我好鬼嬲....佢又好唔鍾意人地話佢錯.....

, 我隻c6都重係響寸我個階段.....c惡對我, 佢覺得自己係一家之主, 無理由比我話事.....同埋, 我隻c6係有一個特性, 佢係永遠唔會認錯law....

我阿仔之前係聽話d, 不過, 有佢同我對抗, 阿仔都唔多聽話啦
.....

之前你講你c6d, 真係好鬼似我隻c6, 我話阿仔naughty, 會被人趕出校, 佢可以話, 好叻咩, 唔讀a校最多讀b, 細路係個個都naughty.....

原帖由 77777 於 09-6-12 21:50 發表
原來又係可以加之於別人身上去說教, 有時同你傾計真係好疲倦.....

c6可以係英文字, 數目字, 可以係一個別稱, 咁如果你一定要係覺得係唔好的意思, 我都無法架....

"別稱"係我個老公在旁教我架.....我同佢中文都唔夠 ...

如果,令你不開心,真是衷心道歉!

真是與我無關,但很感可惜!
看了這一番話,更感傷害,回想起一直以來(相信差不多兩年了)跟你交談,見著你談及孩子在杜耳訓練的進步,分享認字的心得,為你孩子能讀到好的小學,遇到體諒的老師,很為他欣喜,還有交流垃圾食物的壞處等等.....

呻是必要,平衡自己,宣洩不滿是應該,但總有個限度!

唯有再次祝福你事事順心,日日開心!

原帖由 77777 於 09-6-12 23:01 發表
咁請問又與你何干??  我覺得同你傾計係愈傾愈唔開心, 亦可以feel倒你係一個好緊張好唔開的人, 可能你的成長歷程係好唔開心, 但都無理由係去說別人的不是去舒緩自己的壓力, 你完全無左同理心個樣野, 唔會去體諒別人,  ...
‹ 上一主題|下一主題