用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2024-25瑪利曼MSS(自行)家長交流區
發新帖回覆
樓主: ii323
go

2024-25瑪利曼MSS(自行)家長交流區 [複製鏈接]

bugmum 發表於 24-4-9 11:11
請教大家,可以分享今年的school calendar 嗎?請問除了7月16日考pre s, 有orientation week 嗎?不知會唔 ...

AUG 19-23-Pre-S1 Summer Workshop (whole day)

校曆表有寫,可上學校官網下載

ii323 發表於 24-4-1 11:51

如何、如何、是如何?請指教。

青衣出發,有兩個途徑

1)坐地鐵去到香港站,C出口,招商永隆門口有1號巴士去跑馬地,總站落車向上行一小段斜路到學校

2)坐地鐵去到金鐘站轉24M小巴,在MPS落車,向下行一小段斜路落山到學校

3)坐地鐵去到灣仔站,行去大有商場對面坐1M, 直達學校 (亦同時有 1號可選)

就咁睇,香港站轉1號應該係最直接同快捷。

我係荃灣線,我女都係搭地鐵去到金鐘轉24M, 早上班次07.08, 07.15, 07.30,最遲07.30要上車

ii323 發表於 24-4-2 11:23
爬文22/23上年有家長話有媬姆車, 係TKO經港島去學校....... 吾知會否有九龍中/荃灣/青衣呢?? ...

保姆車我舊年都問過價,太貴所以無搭。中學都係跟小學嗰兩間保姆車公司,荃灣上車要3千……單程去,因放學個個學生都唔同時間。

3千喎,我每日俾佢坐的士返學都唔差得幾遠……

ii323 發表於 24-4-5 23:12
今年才有訂飯,即是之前的只有送飯和帶飯?又是否訂飯的同學都覺得是(可以的)?
價錢如何?是否任意每星期 ...

午餐方面,上面都有家長講過安排。

9月我女話試下,訂咗半個月,食第一餐已經難食到叫救命,即日返嚟同我講要取消剩低嘅日子。開始我每朝清晨起身煮飯俾佢帶嘅生涯。

學校tuck shop有沙律,漢堡,麵,之類,但由於學生人數衆多,排隊買都要20分鐘…… 要好有耐性。

bugmum 發表於 24-4-11 19:57
仲唸住通到中學可以唔駛再煮午餐

可以試一星期嘅,每人口味唔同。訂飯都好大彈性,唔需要訂足一個月,可随意選日子。

問過學校,只有老師先可以叫外賣送上學校,學生是不可以叫外賣送上學校的。包括一眾外賣平台都唔可以。

ii323 發表於 24-4-12 08:44
非常詳盡, 謝謝分享! 8X & (19P) 相對班次的時間會較1/1M 好.

8X班次係密啲,但天后清風街天橋已經上爆無位(當時係07.15班次),因為8X仲有SPCS, SPSS嘅學生會搭,特別係SPSS最多。

19P每天得一班,由skw開出,我未必會搏。

另外一提,銅鑼灣有架5號小巴去香港仔,途經MSS門口,$10一位,班次唔太清楚,我見都多學生搭。

edu-king    發表於 24-4-13 08:37

ii323 發表於 24-4-12 12:44
完全無諗過會上爆無位.....小巴就更加吾博啦16座. !
吾怪得之啦得一班, 在APPS上看不到班次的時間, 原來只 ...

我都無諗過,而係親身試過。當日諗法同你一樣,覺得8X班次密就帶住個女去搭,點知……試過一次,女話可以後都唔會揀8X

ii323 發表於 24-4-12 23:02
都明既, 不過真係難為了家嫂, 最方便又比較直接近地鐵近出口的, 真是不容易; 可能要在保良局之後的禮頓中心 ...

呢個站,跑祿未落車……仲有就係銅鑼灣站時代廣場出口,由月台上到地面,超過10分鐘……

ii323 發表於 24-4-13 23:10
要是地鐵出轉巴士8X/19, 一定是在跑祿之前的, 沒有辨法; 否則只有在金鐘或灣仔出轉1/1A. ,但就要7:23此班或 ...

期待家長分享用試後經驗(emoji)

pccw2017 發表於 24-4-19 13:12
其實MPS同MSS之間係有條路連接的. 唔需要兜路行外街 !
MSS學生平時上體育課都會行條秘道去MPS個Sport Comp ...

嗰條秘道,MSS學生只可以在有老師帶領嘅情況之下使用,所以返放學只可以行側邊條斜路。返學時間都好多MSS同學行落,MPS學生行上斜……

pccw2017 發表於 24-4-19 13:04
其實銅鑼灣蘭芳道有架30號小巴直接到學校門口, 好多坐地鐵的同學同老師都會坐30號到學校. 大約6-8分鐘一班 ...

30號小巴停學校門口嗎?以前會停?還是朝早有特別班次?因為30號小巴總站是在冬青道,不會再上。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊