用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-3-20 13:20
我响呈一既時候已覺得自己任務完成!雖然我仔無你仔咁叻,只有B1B,但我當時已覺得,以佢既資質,B1B就係反 ...

"我响呈一既時候已覺得自己任務完成!"  ---我都有呢種感覺!! 呈二已經無甘緊張, 之後有學校收咗, 呈三直情無理, 阿仔仲問我點解唔問考試分數, 哈哈

復活節佢跟學校去交流, 我和老公終於可以二人去旅行

Taclrig 發表於 19-3-20 13:43
入嚟睇完令人好多感足,6年的小學生涯(係媽媽的6年小學生涯),真係那麽瘋癲過,那麼珍惜過,那麽一轉眼就 ...
係好想 "好想攬住佢錫佢幾啖,話佢知我好多謝佢一直以來嘅努力."

今天佢係學校影畢業相, 好似突然大個咗好多, 希望佢可以好好享受餘下的小學生活!!

祝福各位準備升中嘅小朋友同家長,一切順順利利!入到心儀嘅中學!

IloveJJ 發表於 19-3-20 14:06
你得一個?我仲有個細既,不過經歷完大仔升中,已好清楚點同細仔跟。細仔比大仔獨立同專心,小二下學期已全 ...
係一個, 現在好輕鬆!! 你應該唔洗担心細仔, 佢自動波

JHsbb 發表於 19-3-20 15:33
我仔校10月頭已經影畢業相, 11月尾拎返黎, 我望住直頭想喊
今日影, 見到已經好感觸想喊, 畢業禮應該

b3410 發表於 19-3-21 09:55
數學不如我試一試答。唔好意思搶鹿媽貼,希望都係可以人幫我,我幫人,希望不要介意。

數學建議要 ...
數學建議要搵返之前測考/練習卷,分析小朋友問題在哪裏,再針對性練習。

考試前會用label貼著錯題目叫佢再做,之後叫佢解點解甘做,睇吓概念有無問題, 有就再解釋.  如果再做都錯, 要做多幾題, 之後再解釋. 我們唔操數, 老公話明白概念就得. 雖然仔仔計數速度唔快, 成績大約維持90分以上, 我們收貨

yovin 發表於 19-3-21 01:28
就講中文先:

聲明如下(在Ek要先 戴頭盔)
佩服!! 唔怪得知你仔仔可以有甘大進步, 媽媽真是付出不少

yovin 發表於 19-3-22 10:54
我大仔呈三嘅時候

直情爸爸 入咗icu , 媽媽心急探爸爸 跌斷腰骨做手術, 第二日要考英文程二, 叫我老公 ...
我有大約經曆, 仔仔小六開學, 爸爸中風入院, 一路返覆, 日日去醫院,又要煩裝修屋企以方便出院照顧, 完全無理小朋友, 呈二只靠佢自己, 雖然成績退步咗, 感恩仍然keep到band 1, 考到心儀中學.
嗰段時間仲要報直資, 間間都去到last minutes先報, 真係人都癲, 白頭髮都多咗好多

yovin 發表於 19-3-22 17:52

剛收到電話,自己心中 first priority offer。

恭喜

little_yolky 發表於 19-3-26 17:10
如果你唔係會讀, 咁你唔好一窩蜂去報呀。除咗最叻果幾間要嚟衡量個實力, 其餘我全部係報all in架, 否則你唔 ...

係唔好報甘多,我報咗間學校,其實都唔會讀,順利進入second in,最後我無去。但我個friend 原來好心儀呢間,不過無得second in。深深感受我原來會影響其他人, 所以之後我唔會去讀的學校,一律唔再去interview 。

回覆樓主

Yovin,麻煩你有空分享中作心得,呢科我真是攪不掂,謝謝

回覆樓主

如有空,麻煩分享改善中作心得,謝謝

little_yolky 發表於 19-4-3 08:36
你自己唔掂就唯有搵人教了。佢哋小學雞作文只作三四百字,我會用學校的相關文體,教佢哋文章結構,點樣開 ...
外判都試過, 進步不大. 見Yovin版主話中作拿手有心得, 希望佢指教一下.

yovin 發表於 19-4-3 18:53
快啦!

構思緊……

等你,加二油

回覆樓主

謝分享
‹ 上一主題|下一主題