用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區幼稚園討論區
樓主: Cahomm
go

將軍澳區幼稚園討論區   [複製鏈接]

s.andp 發表於 14-12-3 03:13
我有聖安pm offer, 會放棄
聖安课程淺,無net, 而且太happy and free
我有朋友個朋友的女讀緊聖安,話有外籍老師架。請問你說聖安淺係咪同非學券幼稚園比?  因為好多非學券幼稚園都會教得深D

Puipui818 發表於 14-12-3 19:40
宣道茵怡同循道,大家点選擇?
純個人感覺,宣道茵怡老師較有耐性,較循道重視覺藝術,有phonics,教法傳統(傳統未必唔好),而且有戶外playground,區內罕有。

循道校舍很美觀,硬件一流,有蒙特梭利和JELIC教具,還有奧福音樂教學法,只是要處理咁高要求的教材,未必個個老師也可運用自如(以簡介會當天所見),而且可能太多家長誤會循幼和循小有關,所以校長非常著緊話俾家長知兩間學校並非龍校,仲極之強調家長一定要參加佢地個簡介會先至interview,有點over左,而且簡介會當天的安排顯然未協調完善,所以對呢間學校觀感麻麻,所以連interview都無去。

sindyeung 發表於 14-12-3 20:34
方王&宣道茵怡,大家又點揀?

兩間都係好學校,兩間老師都係有愛心,兩間校舍都大,兩間口碑都好,俾我揀我揀方王,因為視學報告方王寫得好D,保良局的教學樣樣都平均,又重德育,學術都好重視中文(而家咁多人考DSE死中文科,中文又較英文難學),而且保良局的教材一向優質。

CoeyBB 發表於 14-12-3 22:51
宣道茵怡 pm & 聖安德肋 pm,
揀邊間好呢?
我想 am⋯ 但兩間都 pm
我揀聖安德肋

Elenalan 發表於 14-12-4 13:35
有回條就交回條, 冇我就send email。
有回條就交回條,無我就打電話

tiffanyyeung 發表於 14-12-6 01:22
大埔商會是否青衣商會?
不是,大埔商會張學明幼稚園是另一間,和青衣商會無關

青衣商會唔收,都預左,個仔答啱99%,不過無禮貌,唔問老師就自取玩具,加上佢無讀PN

Cahomm 發表於 14-12-6 20:28
收到青商來信唔收,厚德宣道am 聖安pm 大家會點揀?
俾我會揀宣道am,因為小朋友的時間表唔洗適應過,早上學習亦會較吸收

回覆 lokmama0324 的帖子

恭喜你呀! 你一定係超開心!

frankiema 發表於 14-12-7 09:02
東華三院力勤幼稚園
保良局易澤峰
救世軍慶恩幼稚園
又一村確實係一間好口碑的幼稚園,不過如果你唔想去咁遠返學,聖安德助會是你的offer中首選,因為校舍在區內是最靚,空氣又好,又夠大,老師又夠經驗,注重德育,又有戲劇教學,又有NET老師,區內好多家長恨入都恨唔到。
相信縮窄範圍後你會易D選擇。

vvik 發表於 14-12-10 09:11
德寶本地AM vs 聖安AM,個人喜歡聖安有宗教背教、戲劇教學;但德寶學術上較優勝,有朋友個囝讀完德寶本地上 ...

我認為如果家長想入名校小學,應該係睇個小朋友係咪讀書材料,家長點樣教,而唔係只看幼稚園係咪淺。如果家長有心栽培,唔好俾壓力小朋友,如果佢能力可以應付到就無問題。
幼兒階段最重要是建立良好習慣和態度,呢D係做人的基礎,不過好多家長都忽略了,只擔心學術,試問如果個小朋友由細已經懂得照顧自己,自己執床刷牙洗面,自己著衫著鞋返學,所有野自動波,上到小學慳番好多照顧的時間和執書包check書包的時間,咪多D時間跟下功課默書測驗囉。我D朋友仔女入左名校讀小一都話好輕鬆架。

onema 發表於 14-12-10 12:34
東華三院力勤好嗎?
你有其他offer嗎?

saladmama2011 發表於 14-12-10 09:58
我知德寶K1上學期已經要開始寫字,而且唔係咁易,係已經寫緊「秋」字,呢D比較多筆劃既字。
但聖安到K2先開始 ...
我幾反對幼稚園K1便要寫字,根本小朋友的小肌肉未發展到控制好支筆,夾硬要寫會影響手腕發育,而且D字寫得唔靚又有幾多家長忍得住唔擦?  擦得多就會影響小朋友的自信心,從此討厭功課!

fonglaikuen 發表於 14-12-10 22:46
各位媽媽爸爸,請問你地以下學校interview in 乜架? 我報16年K1, 想做下功課先,先謝謝各位:kissyo ...
我in左以下:

宣道會茵怡 - 小朋友自己入去interview,無家長interview,阿仔話老師問佢生果和顏色

聖安 - group interview,小朋友坐第一排,家長坐後面果排,講自己個名,同書中公仔say hello,唱head & shoulders knees & toes

方王 - group interview,一個家長陪同,問小朋友生果名,食唔食得,請老師食提子,請公仔食蘋果,媽媽個咀喺邊度,問家長邊個湊小朋友,平日同個仔玩咩,有無兄弟姊妹

青商 - 兩位家長陪小朋友in,問超多野...問小朋友車車大小、幾多架、係咩車、生果名、蕉皮食唔食得、砌積木、串珠、今朝食咩早餐、邊個餵你食、去邊度食、祖母係咪一齊住、件禮物似咩。問家長平時邊個湊、有無讀N班、點知佢地學校鍾意間學校咩野有無睇佢地個website

全部學校生果題都係蘋果、橙、香蕉,而香蕉的問題會有變化和追問,值得留意。

mmkk12 發表於 14-12-11 20:48
請問你小朋友讀邊間pn
我個小朋友無讀pn,只返pg,認知都在日常生活中學習。

achy0201 發表於 14-12-12 14:53
維景係咪今日收email?有冇人收到結果?好心急.
收到email,只是waiting,真係好難入,好在已有其他offer

achy0201 發表於 14-12-12 22:33
請問你幾時收到架?到依家仍未有係咪reject 多!
我係星期五大約下午四點收到e-mail的

chole16 發表於 14-12-14 23:21
收到樂道AM OFFER,不過已有其他選擇,唔會揀佢。我見樂道無要求CONFIRM留位,只需要1月直接去註冊就得。我 ...
係呀

YSB 發表於 14-12-17 13:41
宣道會茵怡 ,將軍澳循道,方王換娣幼稚園 ,邊間好D呢?謝謝
我揀方王

Catherinabum 發表於 14-12-26 08:53
而家15、16緊,始終創價真係遠,係擔心車程上有意外同有突發事,例如唔舒服都接唔返個女。青商當然唔可能同 ...
吓? 小三就去外國讀?  係咪一家移民架? 既然咁早已經決定去外國讀,咁揀間近屋企架啦,同屋企人多D時間一齊對小朋友成長好重要架,雖然創價係一間好口碑幼稚園,但係我覺得屋企比學校更重要,除非你會搬去果邊住啦,況且青商都係Tko區內有名。
‹ 上一主題|下一主題