用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

引用:小牧媽咪,你好,我想問多个問題,s位以我所知

原帖由 Adamok128 於 16-01-13 發表
小牧媽咪,你好,我想問多个問題,s位以我所知一个月都係有4小時的專業訓練,好多家長亦要外出加堂,因為仔学校 ...
S學位由社署全數資助,所以沒有長期只返半日這會事,如果你經濟能力非常充裕,可考慮私人機構所辧的學前訓練(e.g. Step...),然後你再繼續俾小朋友返幼稚園、上埋其他訓練,其實都好理想

引用:小牧媽咪,唔好意思,我想再問下今日社工同

原帖由 MaMaTracy 於 16-01-14 發表
小牧媽咪,唔好意思,我想再問下今日社工同我講早期訓練只係俾0-2歲,佢又話我仔就嚟2歲,而家呢個情況好尷 ...
乜嘢社工,佢新嚟嗎?竟然咁答!http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_earlyeduca/

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-14+發表乜

唔係架,佢仲話自己就嚟退休添,佢話自己好有經驗架.......😔小牧媽咪,係咪即係過咗2歲,i位又未排 ...
你意思係之前佢畀你同時排E位同I位,係咪咁?

引用:thx.明白,D私人位好貴,仔已在2歲讀左一年,

原帖由 Adamok128 於 16-01-14 發表
thx.明白,D私人位好貴,仔已在2歲讀左一年,就嚟要跳樓
咁你要取捨了,又唔係個個S位小朋友都會出去再搵其他訓練,如果家長自己肯花心力去跟進小朋友嘅每一個訓練,其實都會令小朋友有大進步。在我見一些明顯進步嘅小朋友,就是父母願意花時間去陪他們重複練習。

引用:回覆+小牧媽咪+的帖子 係呀,gobal+develo

原帖由 Cathy9929 於 16-01-14 發表
回覆 小牧媽咪 的帖子

係呀,gobal developmental delay
咁小朋友之間嘅社交互動同彼此間嘅語言模仿又真係i位優勝好多,既然跟開小朋友嘅pst and ot都建議,依佢地對你小朋友嘅了解,可不相信他們?

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-14+發表你

唔係,本身我淨係排e位,不過上星期覆診醫生叫我俾阿仔返學,可能對佢好啲⋯⋯咁我打去一間有兼收位嘅幼稚 ...
其實E位嘅服務好能夠俾到小朋友有一個完整嘅訓練,你諗下,E位同i位同樣都喺幼稚園,只係i位有個i位老師啫,所以醫生話i位比較適合小朋友,佢真係有D模糊。至於個位社工仲正,由E位條隊轉排i位需要家長同意,冇啦啦同你咁講,你真係要再搵多佢一次,清楚返成件事

引用:係呀!小兒讀左s位半年,言語方面真係好大

原帖由 long107 於 16-01-15 發表
係呀!小兒讀左s位半年,言語方面真係好大進步,而家可以打電話同我傾偈添。學校有好多家居練習,家長真係 ...
非常認同,父母耐心陪小朋友做下訓練,玩D有質素嘅親子遊戲,都可以令小朋友大有進步,各位爸爸媽媽加油

引用:你好我仔仔今年5歲+,+讀緊+I+位+,+打算盡快

原帖由 mulan1985 於 16-01-15 發表
你好
我仔仔今年5歲 , 讀緊 I 位 , 打算盡快轉 S 位 , 想請問如果有幸今年9月轉到 , 會唔會係仔仔5歲半做升 ...
你好,其實每年十月至三月都會係評估中心call case(5歲半左右的小朋友)返去評估(有D特別D嘅case,因為要夾埋治療師去評估的話,拖到五月先返去評估都有),所以係咪搭正五歳半正即返去評估好睇彩數

引用:Quote:小牧媽咪+發表於+16-1-15+23:31+你好

原帖由 mulan1985 於 16-01-15 發表
請問 , 我仔係自閉症諎系 , 如果真係5歲半返去評估升小 , 最後話佢能加擲界 , 我還可以要求讀主流學校嗎 ?  ...
咁你小朋友點解由i位轉返S位?因為能力比較適合S位?其實今年開始評估中心真係負責返評估呢一部分,佢會將小朋友嘅評估結果寫得非常概括又簡單交去教育局,到時由家長去同教育局傾入咩學校。

引用:Quote:小牧媽咪+發表於+16-1-16+00:32+咁你

原帖由 mulan1985 於 16-01-16 發表
因佢語言遲緩(現在大約3歲半左右) , 拖底咗理解能力 , 纙輯 , 學校建議比佢轉 S 位 (因佢15年9 月先有 I 位 ...
🤔你受唔受得住真說話?😅如受唔住請pm我,免得好似攤開咗講引起誤會😃

引用:我阿下月4歲,語言遲緩,現在讀上午k1,加

原帖由 ct926 於 16-01-16 發表
我阿下月4歲,語言遲緩,現在讀上午k1,加下午私人密集訓練。上了密集就進步了,但循序漸進,句子未有,這 ...
小朋友只是被評為語言遲緩?只是這樣沒有其他,係咪咁?

引用:我想是否幫個仔由i轉S位? 我仔現在2歲半讀

原帖由 money82 於 16-01-16 發表
我想是否幫個仔由i轉S位?
我仔現在2歲半讀i位N班,他個別單單特殊老師堂上得也可以。但人多一齊上堂(約十 ...
你好,首先S位並唔係家長想排就可以排,必須有治療師及i位證明,小朋友唔適合i位。小朋友智能正常,但感統出問題、肌肉低張、語言遲緩,咁你係咪已經有哂OT,PT,ST個別訓練俾佢上?如果你經濟上可support 到,其實i位都適合,真的!一個正常嘅社交環境可以對小朋友嘅語言發展、社交溝通有好大刺激,激發小朋友有更多詞彙

引用:現在只是語言遲緩,理解力較弱,暫未有其他

原帖由 ct926 於 16-01-17 發表
現在只是語言遲緩,理解力較弱,暫未有其他。精神科醫生說暫時沒需要有評他自閉,覺得他很邊緣,很難攪的自 ...
你排邊間S位,不如打去話想參觀了解多D,表面了解咗再決定排唔排,語言發展遲緩,其實有得追(唔搭其他症狀的話),我見過好多呢D case讀一、兩年就轉返出主流

引用:你好,我女4歲半,剛開口講詞語和2元素句,

原帖由 02110410 於 16-01-17 發表
你好,我女4歲半,剛開口講詞語和2元素句,整體發展約2歲半。

她剛讀了幾個月s位,讀埋明年畢業。因她一直 ...
好問題!如果S位畢業去普通幼稚園度讀,必須經過評估中心評估,再由教署同你傾,睇完個評估結果,先決定小朋友係咪可以去幼稚園讀多一年,有人可能會諗,唔經以上途徑,小朋友可否直出普通幼稚園?答案係你搵到幼稚園的話,幼稚園肯定收佢(唔係試讀咁簡單),而家長又願意放棄個D轉介、支援,咁咪可以囉。
不過私人服務真心貴,我唔建議家長咁樣以身犯險,
普通幼稚園老師1:14,人手比例好難照顧到,好多校長主任都唔敢貿然收S位生。除非,收生嚴重不足。(冇得呃,經驗老師一睇小朋友係咩能力)
另外,恕我直言,小朋友宜家四歲半,但發展大概3歲以下,其實...真係唔敢講小朋友會唔會在畢業前可以一年時間去追到一年嘅發展,如你真係打算搵幼稚園,咁你可能要搵到D實例去support 你呢個諗法。

引用:小牧老師您好!+大家似乎比較集中星星孩子在

原帖由 R433 於 16-04-15 發表
小牧老師您好! 大家似乎比較集中星星孩子在S位情況,未知S位對體障小朋友安排如何? 我女是玻璃骨,她智力、 ...
你好,小朋友幾大?幾時開始排S位?排邊間?如果小朋友除體能外,所有發展正常,咁父母就真係需要多加留意小朋友嘅情緒表達同社交技巧。
雖然唔知你幫小朋友排邊間s位,不過,我強烈建議排耀能,因為佢地做體能仔真係做得好足,每個訓練動作都有歌仔唱下唸下,小朋友在辛苦嘅訓練中都可以有返少少樂趣吖,我欣賞耀能將訓練目標融入佢地嘅日常流程,咁小朋友就不知不覺咁做多咗,提升佢地嘅自主能力

引用:小牧媽咪,有事想請教你,已pm,謝謝!

原帖由 little星星 於 16-05-06 發表
小牧媽咪,有事想請教你,已pm,謝謝!
已覆,please check

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-05+發表作

原帖由 番茄媽媽 於 16-05-10 發表
S位老師你好,我小朋友初評係S位學生,但佢自我照顧(進食)👍🏻👍🏻&#128077 ...
你好,歡迎交流。

引用:Quote:原帖由+小牧媽咪+於+16-01-05+發表作

原帖由 番茄媽媽 於 16-05-10 發表
S位老師你好,我小朋友初評係S位學生,但佢自我照顧(進食)👍🏻👍🏻&#128077 ...
文中未有提及小朋友年齡所以未能了解你小朋友的情況。請問幾時評需要入S位?是否已經掛緊?幾時開始排?

引用:如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員請勿

原帖由 貓大姐 於 16-05-15 發表
如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員
請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝 ...
版主:請問邊個回覆出現咗問題?令你要留一段咁官腔嘅文字?我响呢個平台冇打算做D乜嘢利益收受嘅舉動,只係覺得我可以將我所知嘅同大家分享,如果你要關閉呢個帖,請明確指出錯在哪裡?

回覆:carmenlau11182 的帖子

如果A仔做評估,評估通常只會出自閉症譜系/自閉症傾向/甚至自閉症。輕、中、嚴重程度常見於智能評估。

‹ 上一主題|下一主題