用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

今年小六, 唔知咩原因小五班主任冇一齊升, 不過接手嘅班主任係以前未教過亞仔, 最初都好擔心, 但係同佢見過面後感覺唔錯, 老師有一本簿會將每日亞仔係學校做過嘅好野+衰野都寫落去, 我地就要簽閱 ! 老師話e+已經係六年班大個仔要訓練佢對自己有承擔, 所有好/唔好嘅野落左簿, 我地三方就要有責任面對 ! 睇黎老師真係希望幫下佢 !

我近期好DOWN, 亞仔呢期好失控, 有一個同學經常同佢有磨擦, 攪到佢大發脾氣, 差D三個老師都攪佢唔掂!
呢幾日轉食CONCERTA, 但係佢又咀多手多, 琴日最尾個堂又來破壞課堂秩序, 跟手比老師帶離課室, 老師好好留佢堂幫佢補課, 但係佢唔合作, 唔肯認錯重故意扮傻,東拉西扯都唔願意打開書補課 , 擾攘一輪最後成7點至走得 !
我真係覺得好對老師唔住, 教過佢嘅老師個個都好包容佢, 特別呢個月差唔多日日都攪亂檔, 老師同我講一齊努力, 堅持,講到我忍唔住 重要老師安慰我, 我真係覺得好愧疚 !

係啦, 我個仔都係 A 仔, 所以好難套佢講內心話, 以前我地都handle 到, 但近呢幾個月就覺得佢開始大個 (11YRS) 有D反叛野出左黎, 經前晚留堂, 琴日上堂又乖番 ! 老師唔放棄我更加唔可以放棄, 不過就真係要比自己有RELAX嘅時間, 我呢兩日都激到頭痛, E+都仲痛緊呀 !

仔仔媽咪, 你對'群育中學'有冇認識? 學校社工建議我地考慮升中入呢類學校 !

我就係怕近朱者赤, 近墨者黑 ! 不過社工話呢類學校學位都幾緊張重要評審過至會收 ! 所以學校會幫手交表, 但批唔批唔知, 就算批家長都可以唔入 ! 我就同亞仔講自己要控制自己行為, 如果情況太差會送佢去, 希望佢知驚啦 !
唉E+要諗升中好煩, 你有冇咩建議呢  ?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-1 19:55 發表

我都知'群育學校'係要排期咁排隊等批核囉,不過真係正如您所言,我都係擔心呢樣野,依家囝囝幾年班?有無打人呢個問題?

同埋暫時以我所知'群育學校'只會去到中三,中四至中六嗰D好似仲等政府批,所以我覺得更加未有保障 ...

e+ p.6, 選校問題迫在眉睫 !
佢就未至於打人, 但係就會踢下人, 騷擾人, 覺得悶又會擾亂課堂秩序, 可能轉左藥呢半個月情況唔係太差 !
不過好難估佢幾時鍾意顛下 !

所以睇下邊d 融合中學啱佢
‹ 上一主題|下一主題