用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

Re: 食藥ADHD兒童家長一問

我係一間小學老師﹐ 學校裡面有好幾個ADHD 既學生﹐ 大部份都有食藥。我覺得食藥既學生﹐ 藥力剛發作時還好﹐ 經一段時間﹐ 佢地就會好'dup', 好疲倦﹐ 無精神。然後藥力過後﹐ 又開始活躍。  不過我見有D例子係無食藥﹐ 父母係日常飲食上控制糖份﹐ 效果比食藥既好D﹐ 另外﹐ 我有個學生媽咪經常幫仔仔用一種香薰油刮痧﹐效果都好顯著。 佢地既情況好似穩定D。
另外﹐ 如果要補充營養﹐ 我建議可以食天然保健食物---螺旋藻﹐  佢含有比母乳更豐富既營養﹐ 如有興趣知道更多關於螺旋藻既資料﹐ 可以PM 我。 仲有﹐ 牛初乳都係好好既營養補給品。

唔知各位媽咪有無從日常飲食方面控制小朋友既甜食﹖

根據美國對一位監獄兒童的觀察發現,該兒童是過動兒,他的智力及反應都正常,但是就是會不由自主的靜不下來,最後發現他很愛吃甜食,他吃的糖是一般小孩的三倍(還是十倍忘了),所以導致他的過動。
吃太多甜食會導致兒童過動,也就是腦部興奮,而變成過動兒,最近醫學發現吃巧克力時,腦部會產生出類似嗎啡的分泌,讓人感覺愉快。

12312﹐

我唔知道你個小朋友吃左幾耐會有‘興奮’既情況﹐ 據我所知﹐ 食螺旋藻初期﹐ 有D人會出現一D調理反應﹐可以被我地知道身體出現什麼問題﹐ 而且係體質開始轉變緊。 例如﹐ 我先生一向有皮膚敏感﹐佢食左螺旋藻第5日﹐身上突然出風疹﹐從頭到腳板底都有紅點﹐ 非常痕癢﹐後來佢停左一個星期﹐ 再食翻﹐又無事﹐ 而家一路都好好。 我老爺一向有偏頭痛﹐ 佢食左螺旋藻第3日﹐ 頭痛到不得了﹐ 好似會裂甘﹐ 佢因為被偏頭痛折磨左幾十年﹐ 真係好想斷尾﹐就忍痛繼續食﹐ 並且加份量﹐ 結果過了兩個星期﹐ 情況就好轉﹐ 頭痛舒緩啦。 而我同個仔﹐除左便秘問題解決左﹐ 身體抵抗力強左﹐ 並無呢D調理反應。

所以我唔知你仔仔個D係唔係調理反應。 不過﹐ 螺旋藻唔係用來醫治ADHD既﹐ 我只係提供各位媽咪補充營養﹐ 改變體質既天然食物。

當媽﹐

我會問下個媽咪用邊只刮痧油同刮痧板﹐ 仲有點刮。 遲D 再pm你啦。

刮痧的臨床應用
刮痧成本低,經濟實用,其適用範圍廣,可以協助緩解以下之病痛,如感冒、支氣管炎、哮喘、肺氣腫、肺炎、肺結核、胸膜炎、呃逆、急性腸胃炎、食道逆流、噁心、慢性胃炎、消化性潰瘍、消化不良、胃下垂、慢性腹瀉、便秘、膽石症、高血壓、貧血、心率失常,泌尿系結石、肥胖症、痛風、失眠、神經衰弱、癔病、落枕、急性腰扭傷、慢性腰痛、坐骨神經痛、類風濕關節炎、足跟痛、頸椎病、肩周炎、網球肘、面神經炎、痤瘡、蕁麻疹、月經不調、痛經、更年期綜合症、妊娠嘔吐、百日咳、小兒便秘、遺尿、小兒過動症(MBD或ADD)、小兒高熱、耳鳴、牙痛、鼻炎、眩暈、及中暑等。

各位曾pm 我要刮痧資料既媽咪﹐ 我已經pm你地啦﹐ check   下啦﹐ 希望真係可以幫到你地。

rachaelmum & 當媽﹐

I‘ve already PM you, please check it.

‹ 上一主題|下一主題