用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 ...
樓主: PhilipKwok
go

對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 [複製鏈接]

Re: 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論

Martin媽咪,
我地又晌度見喇!! 真有綠!!

各位,
我想請教....有冇人知三聖果間救世軍好唔好架???     

勇勇嗲吔 寫道:
我有兩個小朋友,分別為兩歲及四歲,都係屯門三聖邨個間讀緊。坦白講,最初純粹冒名而去,事關我問過幾個從不同場合認識既幼兒工作者,都不約而同推介救世軍。大仔已經讀左兩年,入學後在各方面都有好明顯的進步,如喜歡同人溝通,從觀察中學習及模仿能力亦增強了,我同太太都滿意。之前有好多人發表過佢地既教學,唔想再重覆。但我個人最滿意既工作人員熱誠既工作態度。尤其學期完結時的學生報告,詳列左小朋友日常學習情況,仲capture個別小朋友每個月份的進展。.......

Terry媽咪 寫道:
我十分同意勇勇爸爸所講的, 我的仔仔現讀中班, 看見老師們的耐心教導及付出, 孩子一天一天的長大, 作為家長的我們, 天天忙著工作, 有時候連陪他們的時間亦沒有, 本人十分欣賞您們的工作, 請繼續努力! 您們的辛勞, 天父是知道的, 願天父賜福您們!

勇勇嗲吔 & Terry媽咪,
好多謝妳地既分享,令我對三聖果間救世軍有多d既了解,但係依間學校好似好細,好簡陋咁....請問佢既設施院善嗎??活動空間足夠嗎??師生比例如何??畢業後多數升讀邊間小學呢??
唔好意思,好多問題....因為我正在考慮緊比唔比囡囡讀依間幼兒園.
謝謝!!

babybaby 寫道:
Michellemama

我的小朋友數年前於三聖幼兒園畢業,現在瑩瑩仍很掛念幼兒園的生活,她又說司徙園長很疼愛她,所以常要求回園探園長及先生

雖然三聖幼兒園地方較少,但如其他廠世軍幼兒園一樣,推行相同的教學模式,所以她們所學的不會缺少

而我從救世軍的網站看過,現在比以前環境更見豐富,我想學校曾進行裝修,而小朋友也從他們做的Project中,學了許多書本得不到的東西,所以這是一間值得你考慮的學校

Remark:幼兒園的師生比例是有法律規定的1比14.各幼兒園均必須符合要求         

真係好多謝妳既回應,便我對依間幼兒園有多d了解.
我想問妳囡囡依家讀緊邊間小學??佢剛上學既時候追得上嗎??依家既學業成績如何??
唔好意思,真係好多問題!!
25/2我約左司徙園長interview,所以我希望可以有更多既資料考慮!!

babybaby,

好多謝妳既回應.
劉伍英小學好似都係屬救世軍,依間小學好唔好??係咪讀依間幼兒園讀多數升依間小學呀??將來多數升邊間中學??
唔好意思問到好遠!!

babybaby,
三聖救世軍既環境比我想像中好,佢既教學法同流程園長都解釋得幾清楚,派小學成績原來都幾好,佢都confirm會收我個女!!
不過我仲未下最後決定比唔比囡囡轉過去!因為學費對我黎講都幾貴要$2,480.00 x 12個月.又唔知可以申請到幾多減免.好似好冒險咁.
就算真係轉過去,又唔知幾時轉好,本來我同園長講想晌4月轉,因為第2個bb會於5月出世;但係後來諗清楚,我已經比左下學期書簿費同雜費比啟思,又報左d課外活動,咁樣話轉就轉似乎比較浪費.
加上接送返學放學既問題,因為路程遠左,即車費貴左;園長話傾緊可能會有校車安排,但係要收成$500.00,好貴呀!!
佢地又冇提供延長開放服務,所以依方面既問題真係幾難解決!!
但係個心又好想比囡囡受好d同全面既教育,真係唔知點算好!!
妳有咩意見呀??

Martin媽咪 寫道:
Hi Michellemama,
我在親子溝通留過言比你, martin 會重讀 k1, 轉去香港仔華富救o軍, 3月1日才面試, 希望收 la, michelle 是否考慮重讀k1 呀             

依家先回覆妳!!
我諗妳決定係冇錯既.
我都識為係仔既話,做大仔會比較好d.
但係如果係女既話,我怕將來佢大個既時候,佢會介意自己係全班最大,因為我小時侯都有同樣情況. 所以依家仲未決定,或者我會比多一年時候睇吓佢跟唔跟到.
michelle晌25/2已經面試完喇,園長都話會收佢.
係呢~~點解妳會想轉去救世軍既,留番晌啟思唔好嗎??
希望martin面識成功!!

babybaby 寫道:
Michellemama:
以我過來人的身份來說,我覺得在生BB前讓小朋友入園,對大既小朋友來說會好一點,她不用常常看見家人,只照顧BB,而產生嫉妒,你也可以較專心照顧BB,不過也需要做一些心理準備的功夫,讓她接納BB的來臨.
至於學費可減免多少,我想你可以問司徙園長,她可以給予經驗之談.可給你一個預算既!不過你現在的問題,也真的令你有左右為難的問題,不過,啟思的學費同書簿費要幾多錢呀!又要收雜費?課外活動都要比錢,計起上來也不平,以前在三聖讀書只係要交學費,及上下學期交書簿費,都係百多元,現在據聞簿也是學校提供,不用買,所以你也可以兩者比較一下.
希望我的意見,也以幫到你啦!

無論如何...我都好多謝妳既意見.

byychan 寫道:
各位好!

我剛剛睇了這個題目大部分內容,原本都打算將來俾囝囝讀救世軍的學校,我未決定俾佢讀三聖定總部果間,因為如讀三聖要搭校車,九龍則我自己接送,我現在先報名,但請問有無人知總部果間排幾耐,因我囝囝出年兩歲,佢地話通常排一年.

另外有無媽咪俾小朋友返三聖係坐保姆車?請分享,謝謝.

妳好呀...
我暫時冇比個女搭校車, 因為放學後, 佢地仲有好多活動, 會有遊戲同溫書時間, 所以我都叫我印姐5:30pm先接佢放學架.

byychan 寫道:
請問有沒有媽媽的仔女在油麻地總部的幼兒園上學?是否報名約一年後有位?

妳晌邊區工作架???
間間幼兒園既收生情況唔同架, 不如妳打電話去問喇.
以我所知荃灣果間,一出世就要報定名喇, 所以, 好難講.

救世軍幼兒園

byychan 寫道:
michellemama,
唔該晒你,咁你叫印印去接係咪要搭車?咁湊住個細既點接?

我在中環返工,如果去三聖我放工接唔到佢,要請人接佢(坐保姆車),問過油麻地話等一年左右,咁我咪而家即刻寄form,不過唔知可唔可以兩歲半先插班?

佢地話荃灣果間有青衣等好多區的人去讀,所以咪排幾年囉.

係呀~~~印姐搭輕鐵去接我個女放學, 大隻b由嫲嫲睇一陣.
當然可以插班喇,我個女都係3.5歲插班架,只要妳唔介意就得喇...

lbxwang 寫道:
救世軍幼兒園不完美,但綜合考慮我以爲是上好的選擇。

非常同意妳既意見,好有同感.
我個女讀三聖n3架.

adad 寫道:
有沒有屯門三聖那間的評價呢 ?

我覺得幾好丫,不妨考慮,亦可約見園長自己多多了解.

北角
-----
1. kookoo
2. 樂熙媽媽
3.

華富
----
1.PhilipKwok (已畢業)
2.martin媽咪 (高班)
3.

天平
----
1.yinyinmama (已畢業)
2.cas
3.YatYatmommy

明德
----
1.歌地亞
2.BMF (已畢業)
3.joycecanon
4.

樂民
-----
1. 承承媽媽
2.KeungGoal
3. EF
4. Lavender

乙明
----
1.122510
2.EdithMaMa
3.sundaychow
4.倩琪媽媽
5.3loks

海富
----
1.BabaMama
2.銘銘媽
3.

荃灣
----
1.
2.
3.

荔枝角
------
1.iriskitty
2.熊熊媽咪
3.Wkit (搬屋已轉校)

禾輋
----
1.apnwong
2.
3.

荃灣
----
1.
2.
3.

白田
----
1.小天使媽媽
2.

三聖
----
1.勇勇嗲吔
2.babybaby(已畢業)
3.珍妮絲
4.michellemama

大元
----
1.adam124
2.

卜凱賽琳
---------
1. WY
2. Diamond
‹ 上一主題|下一主題