用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
發新帖回覆
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-9-2 11:07
B1S - 有見及頗多EK家長非常喜愛傳統名校,我自把自為創作咗呢個banding, 包括SPCC, DBS, LSC, QC, DGS, GH ...

SMC應該比band 2好少少!
You may check for it's dse result from here :

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869568&extra=page%3D1

DD仔 發表於 22-9-3 09:19
1)有時玩games,見到Grade A以上係Grade S, 所以就用B1S啦
2) B1S - 我嘅諗法係SPCC + Top 3 男校 + 4大 ...

SMC連續2年CORE 5+有27-28%, 英文今年63%,英文應該全港top5, 接近band1B大些,不過當然睇3年比較準。咁band1C就肯定有!

辛苦晒您DD仔!!!!

DD仔 發表於 22-9-3 21:04
多謝你嘅意見!SPC仲係同YW同level, 定係已經拍得住Top 3, 希望各位家長俾d意見,謝謝
...

如果純計成績,SPC LS DBS QC 差不多,同level, 己經拋離 SJC.
但是有些嘢,並非單單看成績, SPC 離S有段距離!
過多两年,keep倒,我覺得可以進入S. Keep到機會超過9成,而家收生比以前好得多!

另外GH, 今年亮麗的成績,部分原因是6年前飛走50%小學部學生得來的,近年收返85%, 成績的穩定性仍需觀望!

ok3 發表於 22-9-3 23:58
聽返高年級家長講,俾人鬧到宜家嘅嗰幾年,其實都收到60幾70%.

No
Only 50%

When knowing this information, my friend chose hkuga instead of GH primary session for her daughter who was in 德幼。One year was exceptionally low, I could remember quite well. You could search in EK. And my another friend whose daughter was among to 30 STILL worried about the risk of promotion to secondary seesion, though she aimed at DGS.

DD仔 發表於 22-9-4 12:13
係嘅,睇多兩年,SPC係最有機會入B1S嘅學校,不過當然要大家都認同至得。

GH唔係一向成績都唔錯咩?

幾年前GH 5+ 大概30幾, 近兩年升返。
未轉直資前,GH在一堆名女校中,算二線,以前一堆top students 走去st Mary. Mcs考插班!

ok3 發表於 22-9-4 13:01
唔知點解你可以咁肯定?!作為家長,如果學校唔講,就算係當屆家長都唔會有確實數字(包括我自己) ...
看看之後dse成績可否keep到........

B1S

除了成績,還要有一定的江湖地位。

我覺得以下可以算係: SPCC DBS DGS QC LS.

其他只算是band 1 A

DD仔 發表於 22-9-6 10:38
根據2021年統計,小六男生有29370, 2022年打後假設有20,000. 當中有幾多會因IAL而選校?若果手上都有4間of ...
若果GH HY SPCS可入,咁SPC其實也可入。

Dylanli2017 發表於 22-9-8 11:04
回覆 greendaddy 的帖子

DBS DSE 5+ 2.4,全港計,前十都未必有,畢竟3以上既學校都有幾間。 排名 SPCC 5+  ...

Academic is not the only FACTOR. ALL roundness is of equal importance if not more. Moreover, DBS admits sportsmen and musicians who all excel in other fields and not in academics.

Given DBS with 2.4 and one regional school with 3.x to choose, most will choose DBS.

DD仔 發表於 22-9-29 18:31
啱呀,人哋屯門、葵荃、沙田嗰啲地區B1都坦白公佈,身為歷史悠久嘅傳統名校反而遮遮掩掩,直情係肉酸啦
...
人地家長直達校長攞料

DD仔 發表於 22-9-30 08:40
咪就係囉,如果真係咁定義,呢樣野有乜嘢意義?阿茂整餅,只想混淆視聽
...
有港華家長話學校唔識公關,我話太叻就真,走精面。

DD仔    發表於 22-9-30 12:47

gabejang 發表於 22-9-30 15:47
其實來來去去都只係一位家長講佢自己嘅睇法,佢嘅引述之中似乎從來冇包括校方人員聲稱學校係上菜嘅言論。港 ...
佢引述校長資料並自認上菜!

gabejang 發表於 22-9-30 15:51
咁最多都係港華家長認上菜而已

但係消息資料來自校方最高負責人,我們有理由懷疑用家自己有冇被人誤導!

唔認為 TSL繼航能力差!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊