用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成 ...
發新帖回覆
樓主: 小時了了
go

聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-10-18 12:32
我聽返嚟都不是這兩點,反而最多係面試時對教授的態度有很大意見,其次係教學方法。

有些家長認為醫生行 ...

教授attitude 好唔好,好subjective!主要係課程編排和整體氣氛各有優缺點!

HKU以前收AL多過IB, IB只收十幾廿個。以家就IB同 AL 都狂收!

ANChan59 發表於 23-10-18 17:30
對於態度係主觀判斷嘅,我同意。

不過,如果大對份合適嘅學生否定某間大學的問題,就不算完全主觀。而且 ...
HKU2018年前每年收IB 20, AL 40左右。现在每年收300人,一半jupas, 一半non-jupas, 估計 IB 40-50, AL 50-60.
以上只是個人估計,並沒有確實data.

ANChan59 發表於 23-10-18 17:57
冇問題,你講清楚就可以。

港大收295人,JUPAS 55%,NJ 45%.
話就話295,但两間U通常都收夠300,有時30幾。所以今年有人36分唔收其實幾慘,因為是有彈性收多三兩個的。

猴子爸 發表於 23-10-25 09:10
"醫學院定於6科36分完全是面子工程!"我觉得如果港大医学院要去尽d, 大可以定DSE在37分或以上,确保DSE生的 ...
凡事唔可以太過,雖然已經很過份!

猴子爸 發表於 23-10-25 10:35
定36分时,可能已经太过,但现在大众接受了,就觉得是合理,慢慢提升一格,应该都没有什么。  jupas慢慢由4 ...
你認真的??

GGMa 發表於 23-10-24 14:52
回覆 nhi 的帖子

既然讀得醫,個個都優秀,EY完點會讀到死吓死吓?兒子說clinical year個個都讀得很開心, ...
請問你有問過那些dse冇讀biology, 冇左bridging year, 直上5年制醫科,第三年做了一年義工(家庭冇錢比佢地去英國讀一年書), 回來後,medical knowledge 同 clinical skill都忘記得七七八八,再升year 4,那種艱難掙扎求存的境況嗎?

chingyu 發表於 23-10-26 09:24
有好多同學唔係去英國讀書的。可以留喺香港做研究,亦都可以留喺香港讀research課程。
另外,exchange pro ...
過了頭2年,再讀biology己經完全沒有意義。

ANChan59 發表於 23-10-26 09:46
面試考試方法有變化係正常,如果一成不變未必係好事。

你理解的transactional analysis 及兩間醫學院教授 ...
两者完全EQUAL in vigor,沒有優次。同學只需要選擇自己喜歡的approach 和校園文化!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊