用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

E---Early Education & Training
原文章由 catca 於 08-5-24 18:38 發表
Hello, 好耐無見!借問聲E位係咩黎架?我淨係聽過I/S位咋,懵閉閉添!
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

schan
想問下你bb幾多個月開始排
幾多個月排到s位呀?
原文章由 schan 於 08-6-6 12:18 發表
咁多位mami你地好,我想join你地的對話,希望你地唔好介意.

我個仔仔喺15個月時發現佢有遲緩,而家排緊e同s位,但係由於我個仔仔未夠2歲,所以就算排到s位都未夠資格入讀.

由於我住喺香港區,e位好full,比起s位仲要耐,所 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

呀女有上pg,而果個pg係專for有特別需要兒童而設,個導師話呀女感統好差,叫我比佢上感統班,但要成$150一堂。咁我米同e院個OT講囉(己經做左OT 3個月),希望佢可以比d training響感統上,但個OT話呀女冇需要喎。之後PG導師成日都同我講呀女感統差,其實我一早己覺呀女響感統方面真係差D,但同左OT講過幾次佢都係話冇需要住,慢慢observe下先喎!
唉,咁我仲可以點做呢

各位媽媽,
今日社工打比我,話我有E位啦
真係好開心呀,好似中左獎咁開心:loveliness: :loveliness:
不過要8月先開始,都好丫,放左個心頭大石啦
希望你地都好快有,我地呀b好快追得番

之前都有媽咪講過遲緩b買唔到保險!
可能視乎遲緩情況而定,你b邊方面遲緩呢?遲幾多呢?

原文章由 jaka 於 08-6-18 15:20 發表
小女2歲,早兩個月幫佢買保險,今日回覆因為亞女發展遲緩,現階段買唔到醫療保險,只受買人壽及危疾。幫亞女買保險最主要想有醫療方面的保障,而家唔受保,我都唔知點算!!
有冇媽咪可以給我點意見。 ...

thank you

原文章由 Meisuen 於 08-6-23 14:22 發表
weiwai,

hi, 我都幫妳問左啦! pls check pm!

我2月開始排架,i同e
你bb評估左點呀?

原文章由 Reiki 於 08-7-2 21:50 發表
weiwei:
你幾時開始排e位呀?另外,你係排i位定s位?

我個間係一做完就見社工架。但咁岩e生帶搵社工,佢見緊家長,我遲幾日再去見佢,然後排i同e
你響邊間做評估呀?
你呀b情況點呀?

原文章由 Reiki 於 08-7-3 21:11 發表
請問評估完,幾時才有醫務社工聯絡我呢?

評估完幾日,都未有人找我,點算?

我住荃灣,所以選番荃灣幼稚園,區區情況唔同架。你住邊到呀?有冇心儀既幼稚園呀
原文章由 kennistong 於 08-7-6 22:41 發表

weiwai
I位你選了那幾間??

kennistong,

你響邊到做估呀?
e生話你bb情況點呀?

原文章由 kennistong 於 08-7-6 22:40 發表

Meisuen
我已見了社工, 她會為我排ETC and I 位, 但我想問下, I 位的學校如何選擇? 因為她問我有那幾間想選??

kennistong,

恭喜你,你呀b有好大進步呀!
有冇話慢幾多呀?
其實你己經比我有優勢呀,就係你經濟afford起去搵私+,你知啦,政府野咁慢,支援越來越少,下下等1年半截,我地如果冇錢,就唯有靠正苦,唯有等!如果經濟好,就可以排緊期間搵私+,同時間競賽!可憐既我地己被正苦遺棄,反而大拿拿拎100億送比四川就鬼咁快

原文章由 kennistong 於 08-7-7 14:54 發表

Weiwai
我係仁安自費同佢做評估, 費用係 6K, 花左6k, 就saved 等6個月去cac 做評估, 直去ETC 同i位.不過, 我冇取消政府排cac, 因為仁安醫生叫我地去做, 原因係佢地有d equipment 係佢地冇既, 仲做得唔錯.

E 生話 ...

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-7-7 15:58 編輯 ]

你bb而家係米17個月呀,我唔太記得,咁只係4個月,好好追的,放心!

原文章由 kennistong 於 08-7-7 16:38 發表
weiwai
之前6月頭做, 話佢只有13個月大到 (認知)!
唔好話優勢, 長期如果要自己比, 都真係好大負擔, 我見如果係 6k 可以唔洗等6個月, 我先比! 因為真係太長了. 我打過電話去cac 問, 佢地話要最少等半年,真係……….
...

唔記得問,你住邊區呀?排緊i同e嗎?
仁安個邊幫你排定cac幫你排呀?

原文章由 kennistong 於 08-7-7 16:38 發表
weiwai
之前6月頭做, 話佢只有13個月大到 (認知)!
唔好話優勢, 長期如果要自己比, 都真係好大負擔, 我見如果係 6k 可以唔洗等6個月, 我先比! 因為真係太長了. 我打過電話去cac 問, 佢地話要最少等半年,真係……….
...

Reiki,

其實你係米好介意講你bb既評估結果呀?我見我地問過你幾次你都唔答,你米怕比人岐視呀?如果係既就真係傻瓜啦,我地呢個topic的媽咪既bb個個都係遲緩的,大家都好明白遲緩媽的壓力,我地會給你支持同鼓勵的!放心啊,最緊要積極面對,唔好放棄!!加油呀

原文章由 小小蜜蜂仔 於 08-7-11 01:47 發表
Reiki,

咁你做完評估結果點呀?

唔米,我冇問過其他人,只是我見我問左幾次都唔見你回,唔知你係米因為我問的問題唔開心,因為我一唸到就問!
其實有好多家長都話唔多信評估中心結果,都係話好兒嬉。又係既,如果bb岩岩唔合作,同合作個時比,水準可以差好多。
好似我呀b,明明識得放圈圈落個坐到,但響ot面前永遠唔做,ot米當呀b唔識囉

原文章由 Reiki 於 08-7-14 15:28 發表

乜其他人都有這感覺嗎?我好像只MISS了蜜蜂仔的問題。其實,我覺得個評估好兒嬉,比我想像中差。個醫生只係問下問卷,花咗幾多時間觀察小孩子呢?同埋好似趕數工咁,那時5時幾。 個醫生不敢說什麼,她只是我講乜,佢就講乜,最後佢咪話有FEATURE囉,可以要E和I位,其實我都講晒佢的FEATURE。佢冇講遲幾多,好似個姑娘話現在像1歲,我也沒留意。我也不知是指那方面。
有個媽媽最近評估咗,佢話猛咁追問個醫生,個仔點點點,個醫生係答唔倒佢。
其實好多醫生都唔敢去講,亦都唔夠肯定,因為他們怕揹飛嘛!

我覺得可能臨床心理學家評估會好啲,雖然可能都講唔倒乜,但佢地好似會用個心多啲。我估唧!

當然歡迎

原文章由 Beanca 於 08-7-15 14:30 發表
你們好,
我都想 join 你們, 我都有一個19 個月 的仔, 現在都未懂講單字, 排等政府做評估

不一定既,我等左2個月就見e生。你排邊間呀?

原文章由 Beanca 於 08-7-15 14:35 發表
請問政府係唔係一定要等6 個月呀?
我巳等了2個月啦,還沒有消息

你女女幾大呀?有邊方面的問題呢?
住邊區呀?
等我幫你搵下

原文章由 蝌蚪仔 於 08-7-15 22:25 發表
大家好, 我的囡囡都係剛排都協康的服務, 但7-8月係暑假, 沒有堂上. 請問大家有沒有一些暑期活動或有特殊需要的PLAYGROUP呢? 我一直都好想同囡囡參加PLAYGROUP, 但都不知道那裡才適合, 可有介紹?謝! ...

我好沮喪
同姑娘傾過,佢話遲緩b好少可以完全追番去到同齡能力,多數係追得貼,拉近距離,始終有少少距離!!!!好難可以完全追到同齡能力
你地有冇見過遲緩b完全追番去到同齡能力架

hi lalakanap

想問下你女女幾時開始食甲低藥架?
醫生評估為3歲只是大肌能力嗎?
其他如何呢?eg.言語、認知.........

我女女大肌都比較差

原文章由 lalakanap 於 08-8-7 17:22 發表
我都好擔心...
個女係大肌發展遲緩..... 同甲低....一直都有醫生跟進....有時三月個月覆診一次.... 有時就2個星期...約半年前同個女做評估.....當時佢5歲... 就醫生評估為3歲....足足慢佐2年.... 今年佢要升小一了. ...
‹ 上一主題|下一主題